Bajnoki címig vezetik Barabásék a Kistarcsát? Egy kieső hely ellen küzdenek Keleten
2021.03.15 | 16:15
Bajnoki címig vezetik Barabásék a Kistarcsát? Egy kieső hely ellen küzdenek Keleten

A Nyugati csoport után jöjjön a Kelet az NB II-ben! A másodosztály másik csoportjában nagy különbség, hogy csak egy kieső lesz, illetve itt nincs annyira egyértelmű feljutó aspiráns, mint a TF, még ha a Kistarcsa nagy előnnyel is nyerte az alapszakaszt. Csakúgy, mint a nyugati cikkünknél, ezúttal is visszatekintünk a csapatok teljesítményére, statisztikáira, valamint az egyéni produkciókat is górcső alá vesszük.

ALSÓHÁZ

Mivel csak 11 csapat indult keleten, így csupán egy kieső lesz. A mezőnytől hamar leszakadt két együttes, a Nyírség és a Miskolc, a két gárda sokáig nem tudta megszerezni az első győzelmét, aztán csak megtört a jég. Előbb a Nyírség találta meg némileg a formáját, és kezdett el pontokat rabolni a riválisoktól, de a téli átigazolási időszakot követően a Miskolc „vett egy jó kapust” Pallai Gábor személyében, akivel nagyot erősödött. A két csapat éppen az utolsó fordulóban csapott össze másodszor, és a Miskolc nagyon simán, 9-0-ra nyert, ezzel az utolsó pillanatban megelőzte riválisát, és eggyel feljebb lépett. Ezek alapján most a Nyírség tűnik az első számú esélyesnek a kieső pozícióra, a Miskolc pedig, ha így folytatja, nem lesznek problémái.

Ugyanakkor nincs túl jó formában a Nyírbátor sem, sőt… Pedig nem így indult Baksa Csaba fiainak a szezonja: három sikerrel kezdtek, de az első öt meccsükből is megnyertek négyet, aztán, november 2-t követően azonban egy elképesztően mély gödörbe kerültek. Március 3-ig 13 meccsen csupán egy (!) pontot szereztek, akkor viszont Mádon megszakadt a rossz széria, és nagyon simán nyertek. Nagy kérdés, hogy ez csak egy kifutott eredmény volt-e, ha igen, akkor maguk mögé is kell nézniük, ha nem, akkor nem lesznek problémáik. Mindenesetre a tavalyi ötödik hely után ez a pozíció biztosan csalódás a számukra.

Nagyon érdekes a Mád helyzete. Remekül kezdték a szezont, otthon sokáig verhetetlennek tűntek. Aztán a pandémia miatt rengeteg meccsük maradt el, de vesztett pontok tekintetében még mindig jól álltak, és megvolt az esélyük a felsőházra. Az új év kezdete után viszont megtört valami, és nem jöttek a pontok. Nemcsak idegenben, már otthon is voltak problémák, így amellett, hogy elúszott a felsőház, most már maguk mögé is kell tekinteniük, mert a kiesés elől menekülő csapatok is megszorongatták, vagy legyőzték őket.

Az alsóházban a legkevesebb problémája várhatóan a Berettyóújfalu II-nek lesz. A felsőházat tavaly épphogy csak megcsípő csapat ezúttal az utolsó pillanatban maradt le, és így is csak rosszabb gólkülönbsége miatt. Az MVFC II nagyon kiemelkedik az alsóházi csapatok közül, a csalódottság biztosan bennük lesz, de ebben a mezőnyben nem jelenthet problémát a bennmaradás.

FELSŐHÁZ

A tavalyi bajnok Kartal idén közel sem remekelt annyira, mint tavaly. A legtöbb mérkőzését öt a négyben, kapusát lehozva töltötte, sőt, olyan is előfordult, hogy kapus nélkül állt ki egy-egy meccsen. Egy erős hajrával a rájátszás végén már nem kellett izgulnia a felsőház miatt, ám az utolsó fordulós vereségével a hatodik helyig csúszott vissza, így a legkevesebb ponttal megy a rájátszásra (7-5-4-3-2-1 az elosztás).

Az utolsó forduló előtt nagy bajban volt a Csenger, a szárnyaló Kistarcsát kellett legyőznie a felsőházhoz, de ez sikerült neki, ráadásul ezzel az ötödik helyre lépett. A sok problémával küzdő együttes a tavalyi kilencedik helyet követően nagyon büszke lehet az idei teljesítményére, és a felsőházban már teljesen felszabadultan játszhat, minden mérkőzést felhasználva a fejlődés lehetőségére.

Szintén az utolsó pillanatban érte el a felsőházat a Gyöngyös, amely szintén nagyot lépett előre, hiszen tavaly tízedik volt. A bennmaradás így megvan, de ez elsősorban az alsóházi csapatok legyőzésének volt köszönhető, a felsőháziak ellen az utóbbi időben kevesebb pont jött, így nagy bravúr lenne, ha bele tudna szólni a dobogós kérdésekbe.

Az első három helyért várhatóan a maradék három csapat küzd majd. Az újonc Maglód a harmadik helyig menetelt, de kicsit hasonló az érzésünk, mint nyugaton a Szigetszentmiklósnál – bár itt nem volt NB I-es múlt –, hogy az első pillanattól kezdve látszódott, hogy itt a feljutást követően sem lesz kérdés a felsőház. Sőt, a télen tovább erősödött Häffner György csapata, a játékoskeret alapján még több is benne volt a folytatásban, aztán lehet, hogy csak a rájátszásra tartogatták magukat. Ebben a keretben nemcsak a dobogó, a bajnoki cím is benne lehet.

Csakúgy, mint a Kincsemében, amely a tavalyi harmadik hely után még egyet előrébb tudott lépni. Ráadásul jó hír, hogy a góllövőlistát sokáig vezető Laczkó Milán túl van a műtétén, így újra segítheti az övéit. Az egyik leginkább összeszokott, legrutinosabb csapat, évek óta jól teljesítenek a másodosztályban, így nem titkolt cél a bajnoki arany.

Bár a fentebbi két csapatról is jókat írtunk, az alapszakasz alapján azért természetesen az első számú várományosa a Kistarcsa a bajnoki címnek. A tavalyi második hely után előrébb lépő csapat a 20 meccséből 14-et megnyert, három veresége van csupán, abból az egyik tét nélküli volt már. Nagy különbség tavalyhoz képest, hogy az akkor még csak két meccsen pályára lépő Barabás Ádám idén már húzóember volt, és elképesztő mennyiségben termelte a gólokat, 52-ig (!) jutott, miközben a már tavaly is gólgyáros Méhes Pál is lőtt idén 33-at, azaz a 139 találatból ők ketten szereztek 85-öt. Ha így folytatják, bajnoki címig vezethetik a Kistarcsát, amelynek jelenleg valóban első számú várományosai.

ÉRDEKESSÉGEK

A góllövőlistáról már említést tettünk, de azért itt is hadd álljon egy nagy dicséret az 52-szer eredményes Barabás Ádám neve mellett. A 20 éves játékos minden (!) meccsén betalált: egyszer 7-et, egyszer 6-ot, kétszer 5-öt, egyszer 4-et, háromszor 3-at, hatszor 2-t, négyszer 1-et lőtt!

Sokáig Laczkó Milán volt az élen, ő végül 33-mal zárt, de ehhez csupán 14 meccs kellett neki. Nála is „szenzációként” említettük meg, amikor nem talált be, ám csupán egyszer fordult elő vele ilyen „szégyen”. Méhes Pál szintén 33-mal zárt, míg a maglódi Simon Zsolt 32-vel. Az alsóház legeredményesebb futsalosa Varga László (Miskolc) volt 18-cal.

Keleten többnyire gólzáporosabb meccsek voltak, mint nyugaton, ennek is köszönhető, hogy bár itt két meccsel kevesebbet játszottak a csapatok, négyen így is átlépték a 100 gólt, ráadásul a Kistarcsa 139-e, valamint a Kincsem 134-e is több, mint a nyugati legjobb (TF, 121).

A Kistarcsáé a legjobb gólkülönbség, mivel a listavezető kapta a legkevesebb gólt is, 63-at, így +76-tal zárt. A legrosszabb a felsőházban a Gyöngyösé (90–87, +3), a legjobb az alsóházban a Berettyóújfalu II-é (78–70, +8), ezzel az egyetlen pozitív adata neki van ott. A legtöbb gólt a Nyírbátor kapta (129-et).

Folytatás a jövő héten!

A nyugati csoportról itt olvashat!

Hírdetés

Kapcsolódó mérkőzések

Videók

Aramis SE - Nyírbátori SC (2024.04.26, stream)
2024.04.26 | 12:24
Franciaország - Brazília, gólösszefoglaló
2024.04.25 | 13:11

Tabellák

HASONLÓ HÍREK

2024.04.16 | 20:00
2024.04.15 | 07:15
Férfi válogatott
2024.04.13 | 20:15
2024.04.10 | 09:45
2024.03.18 | 22:30
2024.03.17 | 10:00
Támogatóink

Partnereink