ÚTBAN A JÖVŐNK FELÉ
2018.10.17 | 19:01
ÚTBAN A JÖVŐNK FELÉ

Kedden délután az NB I-es férfi klubok vezetői megbeszélésen vettek részt az MLSZ székházban. Fárasztó, hosszú tanácskozás volt, ahol a futsalunk szinte minden szegmensét érintették a résztvevők. A témákról Kozma Mihályt, az MLSZ Futsal Bizottságának elnökét kérdeztük.

ÚTBAN A JÖVŐNK FELÉ

A MAGYAR FUTSAL MINDEN SZEREPLŐJÉNEK ÉRDEKE AZ ÖSSZEFOGÁS, A FEJLESZTÉS, IDEGENEKTŐL NEM VÁRHATJUK A MEGOLDÁST! MINDENKINEK A SAJÁT TERÜLETÉN KELL SZOLGÁLNIA MINDEZT! A magyar futsal a 2013-as fejlesztési terv hatására rohamos fejlődésnek indult, az ebben kitűzött feladatokat szinte maradéktalanul meg tudtuk valósítani. Az ebben fő célként megjelölt és minden területre kiterjedő mennyiségi gyarapodás túlhaladta a várakozásainkat is. 2010-ben még mindössze megközelítően csak ezer játékosa volt Magyarországnak, 2017-ben azonban már 21782 kiváltott játékengedéllyel rendelkezünk. Ebből 19180 a férfi és 2602 női versenyző szerepel. (MLSZ IFA adatbázis)

gjk

A kiadott versenyengedélyek gyarapodása elsősorban az MLSZ szakmai programjának köszönhető, amelynek gazdasági hátterét a Tao program adta. Ezzel a gyors emelkedéssel járó feladatokkal lépést tudtunk tartani, a menetközben felmerülő nehézségeket, meg tudtuk oldani. A szövetség fejlesztési programjaihoz továbbra is több szállal kapcsolódunk, amelyben kiemelt szerep jut a Bozsik programnak. A mennyiségi gyarapodást azonban most már fel kell váltania a minőségi előre lepésnek. A 2013-as fejlesztési tervben szereplő 7 fejlesztési terület közül már nem a tömegesítésre, a számok növelésére kell elsősorban koncentrálnunk, hanem a hirtelen megnövekedett csapat és mérkőzésszám kezelésére. A fókuszba tehát a minőség fejlesztését szolgáló és megtartó intézkedéseket kell helyeznünk. A futsal bizottság javaslatait a szakágvezetővel egyeztettük és a férfi első osztály csapatvezetői elé tártuk. A csapatvezetői értekezletet rendkívül fontosnak tartottuk, hiszen a minőség irányába történő elindulásunk elsősorban náluk jelentkezik és bír döntő fontossággal. Nem volt tehát mindegy hogyan fogadják elképzeléseinket. Soha nem tapasztalt megértéssel és empátiával kezelték javaslatainkat, amelyet itt-ott jó gondolatokkal, módosítási javaslatokkal egészítettek, ki és végül egyhangúlag elfogadtak. Több vezető is tanújelét adta a felelős gondolkodásnak, felül tudott emelkedni a csapatuk egyéni érdekein, így valóban a futsalunk valós fejlesztése kerülhetett fókuszba.

A CSAPATOK ANYAGI ÉS SZAKMAI MEGSEGÍTÉSE

Csapataink szinte kivétel nélkül egy szponzorra támaszkodnak ezért nem is dúskálnak a pénzben. Meg kell gondolniuk mire költenek és mire nem. Anyagi stabilitásuk biztosítása érdekében az MLSZ felemeli a futsalcsapatok utánpótlásban elszámolható kiadásait a Tao-ban. A szakmai munka megsegítése érdekében egy mérkőzés elemző programot vásárolt az MLSZ, amelyet ingyen bocsájt az élcsapataink rendelkezésére. Megpróbáljuk eladni a bajnokság nevét, amelynek bevételéből meg tudjuk segíteni a csapatok olyan kiadásait, amelyeket nem tud elszámolni.

A KLUB LICENSZ BEVEZETÉSE

A nevezési feltételek között szerepelnek azok az elvárások, amelyek a fejlődés irányába indíthatják el a csapatokat. Ezek a folyamatok már sok helyen megindultak, ám ezekkel az intézkedésekkel szeretnénk a folyamatokat felgyorsítani, megfelelő mederben tartani. Egy klub licensz szerű feltételrendszer tartalmazná azt, hogy az első osztályban szereplő játékosok 23 év fölött, csak futsal versenyengedéllyel rendelkezhessenek. Szakágunk indulásakor ugyanis a játékosok kis száma miatt szükségszerű volt a nagypályás labdarúgással való harmonikus kapcsolat kialakítására. A játékosok többsége a nagypályás labdarúgás mellett futsalozott.  Akik nem jutott magasabb szintre a labdarúgásban azok még sikereket tudtak elérni a futsalban. Mára azonban a legmagasabb osztályban minőségi előre lepésnek éppen ez a legfőbb gátja, mert a futsalra kevés edzés jut, nem tudnak az edzők megfelelő szakmai munkát beletenni a csapatba. Nem tudnak kiemelkedni játékosok mert nem tudják készség szinten elsajátítani a játékot, ami a válogatottunk szereplését is jelentősen befolyásolja. Mára tehát a szétválasztás elengedhetetlenül szükséges. Ez a csapatoknak ugyan többlet kiadással jár, de ugyanakkor védve is vannak, mert a játékossal szerződést kötve nem fordulhat elő, hogy az egyik pillanatról a másikra elhagyja a csapatot. A csapatok kérésének engedve egy átmeneti rövid időszakra megkapták a lehetőséget arra, hogy 2 játékost a kivételek között szerepeltethessenek. Ezen kívül elő lenne írva a terem férőhelyeitől kezdve a világítás nagyságán át az összes infrastrukturális feltételt is, hiszen mindannyian TV közvetítésekről és nagy nézettségről álmodunk. Az indulási feltételek között lenne szabályozva az is, hogy az első osztályban a szakmai stábnak is a megfelelő szintű végzettséggel kell rendelkeznie, a játékosedző kategória megszűnne, nem lehetne kijátszani a szabályokat. Kötelezni fogjuk a csapatokat az internetes megjelenésre is, hiszen vannak, akik nem használják ki ezt a lehetőséget, nem adnak magukról információt a külvilág számára. Pedig, ha nézőket, újságcikkeket vagy TV közvetítést szeretnének, a honlapok működtetése elengedhetetlen. Intézkedéseink teljes körű bevezetése két év alatt folyamatosan történne. Szeretnénk elérni ezzel azt is, hogy az utánpótlás képzésünk valós legyen és ténylegesen munkát fektessenek bele a csapatok.

A NŐI FUTSAL FELÉLESZTÉSE

Örömmel látjuk, hogy a női futsal válogatottunk ismét megkapta a lehetőséget a versenyzésre. A kluboknak, jelen helyzetükben fel kell építeniük utánpótlásukat, növelniük kell edzéseik számát ahhoz, hogy önállóan a nagypálya nélkül is megélhessenek, minőségi játékosokat tudjanak kinevelni. Jelentősen meg kell szervezniük mindent, klubot kell építeniük, mert most már csak magukra támaszkodhatnak. A versenyrendszer átalakítása náluk már elkezdődött, a szakképesítések megszerzése még várat magára. Még ebben az évben reményeim szerint decemberben el fog indulni egy alapfokú tanfolyam, amely heti egy alkalommal lesz, így speciálisan alkalmazkodik a női bajnoksághoz, akik a hétvégi mérkőzések miatt nem tudtak eddig részt venni a tanfolyamainkon.

MÉDIA KAPCSOLATOK ÉS A TV KÖZVETÍTÉSEK BEINDÍTÁSA

Eddig a média kapcsolatok javításában léptünk legkevesebbet előre, most azonban az MLSZ anyagi, szakmai és erkölcsi segítséget ajánlott nekünk. A csapatok HD minőségben elkészített mérkőzésfelvételeit az M4 egy magazinműsorba rendezné össze. Így a csapatok és a szövetség közösen állná a költségeket. A csapatvezetők örömmel fogadták Dinnyés Mártonnak az MLSZ Marketing és sajtó osztály vezetőjének a bejelentését ebben az ügyben, így valószínűleg mindenki él majd a lehetőséggel. A válogatottunk és a bajnokság kiemelkedő mérkőzését továbbra is élőben közvetíti a közszolgálati adó. Mindezek mellett lehetőség kínálkozik az MLSZ honlapján is megtekinteni olyan mérkőzéseket, amelyek nem kerülnek TV adásba.

A VERSENYRENDSZER KIIGAZÍTÁSA

A bajnokságunk színvonalának emelése érdekében átalakítanánk a férfi első osztály versenyrendszerét is. Az élcsapatok többször játszanának egymás ellen és a hátsó régió küzdelmei is izgalmasak maradnának, mert két kieső lenne, akik helyébe a két NBII-es győztes jöhetne fel. A minőségi előrelépést szolgálná, egy szuperkupa bevezetése is. A bajnoki rajt előtt közvetlenül az előző bajnokság első négy csapata játszana egy helyszínen egy tornát, amely a felkészülésüket és az esetleges korai válogatott mérkőzések eredményességét szolgálná.

AZ UTÁNPÓTLÁS MEGERŐSÍTÉSE

Az utánpótlás bajnokságokban szeretnénk a BLSZ modell értékű küzdelmeit alapul véve az egész országban bevezetni azt, hogy korosztályaink egész évben bajnoki rendszerben játszhassanak. Célunk, hogy a csak futsalt játszók, ne csak a téli időszakban küzdhessenek a nagypályáról bekapcsolódott egyesületekkel, hanem egész évben legyen bajnokságuk.

AZ EDZŐKÉPZÉS RENDSZERÉNEK EGYSÉGESÍTÉSE

Az edzőképzésünk egy átalakítási és egységesítési folyamaton esett át ezért nem tudtunk az utóbbi időben tanfolyamot beindítani. A nagypályás képzéssel lett összehangolva a tanári kar a tananyag és a követelményrendszer. Egységes felvételi és vizsgaszabályzat került bevezetésre, amely harmonizál a különböző licenszekkel. Így a megszerzett licenszek megújításához szükséges kredit pontokat a nagypályás továbbképzéseken is be lehet szerezni. Reményeink szerint Berettyóújfalun tudunk még ebben az évben egy futsal szakmai napot tartani. A legközelebbi UEFA futsal B tanfolyamra a nyári szünetbe kerül majd sor. Eddig alapfokon több mint 200, UEFA futsal B diplomával 22 edző rendelkezik, amely egyelőre elegendő az előírtak teljesítésére. A nagy-vonalakban kijelölt fejlesztési irányunk részleteiről Mersich Peti adott felvilágosítást. Döntöttek a csapatok milyen formában játsszák egy év múlva a bajnokságot és széleskörű tájékoztatást kaptak a mérkőzéselemző rendszer csapatokra vonatkozó technikai feltételeiről is. A magyar futsal szekere tehát megindulni látszik. Mindenki a maga területén tud segíteni abban, hogy a szekér ne akadjon el mert másoktól ezt nem várhatjuk el. Kozma Mihály Futsal Bizottsági elnök

Címkék

Hírdetés

Videók

Aramis SE - Magyar Futsal Akadémia (2024.04.22, stream)
2024.04.22 | 14:47
Magyarország - Ukrajna (2024.04.21, stream)
2024.04.21 | 09:07

Tabellák

HASONLÓ HÍREK

2024.04.16 | 20:00
2024.04.15 | 07:15
Férfi válogatott
2024.04.13 | 20:15
2024.04.10 | 09:45
2024.03.18 | 22:30
2024.03.17 | 10:00
Támogatóink

Partnereink