Tóth Károly bízik a sikerben
2008.10.15 | 00:00
Tóth Károly bízik a sikerben

- Kevés olyan ember számára adatik meg az a lehetõség, hogy egy nemzeti válogatott elsõ szövetségi kapitánya lehessen. Úgy gondolom szerencsésnek vallhatod magad e tekintetben, hiszen Te voltál az U21-es futsal válogatott, s most Te leszel a nõi futsal válogatott elsõ kapitánya. Milyen érzéseket kelt ez benned?
- Igen valóban érdekes egybeesés, hogy újonnan alakuló válogatott csapataink szövetségi kapitánya lehettem, illetve lehetek. Az U-21 nél ki kellett keresnem a születési dátumok alapján, kik azok, akik megfelelnek a korosztályos elvárásoknak, azaz 21 éven aluliak, és természetesen futsaloznak. A 2. lépés a bõ keret kialakítása, a kezdeti válogatás, majd keretszûkítés. A szûkített keretnek pedig a futsal alap elemeinek megismertetése, védekezés, támadás,pontrúgások, labdakihozatal, stb begyakorlása. Nemzetközi edzõmérkõzésen való begyakorlás, illetve számadás, hogy valóban jó játékosok alkotják a keretet. A meccsen derül ki, alkalmas-e mindegyik játékos mentálisan és szakmailag egyaránt a csapatban maradásra. Ennél a folyamatnál tartottam az utánpótlás válogatottal, és gõzerõvel készültem a Móron megrendezésre került  selejtezõre, amikor leváltottak. Volt 2 edzõmeccsen elszenvedett veresége a csapatnak, de ez nálam csak egy felkészülési meccs volt, ami sok mindenre választ adott. Ezt a választ megtarthattam magamnak, mert utódom azt sem mondta fapapucs. Pedig talán a siker érdekében kérdezhetett volna. Sok nehézségen mentem keresztül, s egy tétmérkõzést, (selejtezõt) talán hagyhattak volna nekem, bizonyítsam munkám eredményességét. Ezzel együtt nem vagyok sértõdött, örömmel olvastam fiataljaink sikerét a Románok ellen. Jó érzés volt olvasni Kovács Krisztián, Harnisch Ákos vagy Füzi Zsolt nevét, akiket én válogattam ki elõször a felnõtt csapataik kispadjáról.
A nõknél hasonló a helyzet, nem ismertem õket, ezért az NB I-es edzõkollégákat kértem, ajánljanak csapatukból szerintük odaillõ játékosokat. 30-at ajánlottak,akiket az elsõ edzésre s a gála mérkõzésre hívtam. Edzésen, edzéseken látom, ki mire képes, milyen adottságai vannak, s eztán már én válogatom, szûkítem a keretet. Nagyon az elején tartok, a második edzést tartottam meg, s ennyi „közös munkával" szállunk harcba majd Ózdon. Annyi segítséget kaptam a Szövetségtõl, hogy a meccs elõtti napon edzhetünk és együtt lehet a csapat. 

-  Milyen jövõt tervezel a nõi válogatott mellett?
- Ha sikerül heti vagy akár két heti rendszerességgel edzeni a nõi keretnek, nagy szakmai elõre lépést várok az eredményességet illetõen. Vélhetõen beindul a nõi futsal EB és VB, s erre kvalifikációs meccseket, mini tornákat rendeznek. Ezeken eredményesen kell szerepelnünk, s erre reális esélyt látok, ha hagynak dolgozni és segítik munkám úgy a szövetségbe, mint a kluboknál. A klubok edzõinek minden segítséget megadok, hogyan és miként kéne az edzéseken felkészíteniük a lányokat, amikre a válogatottnál is nagy szükség lesz. Szeretnék egy ciklust végig vinni, és örülnék, ha nem mások aratnák le ismét a kezdeti nehézségekkel tarkított munkám gyümölcsét. 
 
- Nem sok alkalommal voltál együtt még a csapattal. Mennyire sikerült õket megismerni?
- Nagyon nagy létszámban voltak jelen az elsõ edzésen, a nevekkel még bajban vagyok. A legjobbakat, azért már nevükön szólítom és egyesületüket is ismerem.
 
- Milyen játékerõt képvisel csapatunk
- A csapatunknak nem volt még mérkõzése, említettem fent. Csehországnak, szerdai ellenfelünknek sem, ezért nem tudok ez ügyben nyilatkozni. Nemzetközi összehasonlításom azonban van. A Tolnai MÕZS kupán meghívottként megnéztem a döntõket, és az ukrán csapatot látván elmondhatom, bizony mások sokkal elõbbre járnak. Ám ez a hátrány még behozható, sõt, másokat megelõzhetünk. Hiszen szomszédos országainkban még nem alakultak meg a nõi válogatottak futsalban.
  
-  Mire számíthatnak a mérkõzésre kilátogatók?
- Szép, passzos, akciódús és fegyelmezetten védekezõ magyar csapatot küldök a pályára. Látványos, szemre is tetszetõs, gólratörõ játékot várok, sok sok kapura lövéssel.
  
-  Mikor leszel elégedett a mérkõzés után?
- Akkor lennék elégedett, ha valóban ezt látnák a nézõk, és ez gyõzelemmel is párosulna.
 
- Kik segítik munkádat?
- Munkámban elsõsorban Tóth Ferenc az NB I-es bajnokcsapat vezetõedzõje, és Erdõs Zsolt sportmasszõr segít. Ám meg kell említsem több futsalklub vezetõjét, aki hozzák a lányokat edzésre, és nem haragszanak, mert jelenleg nincs csapatukból játékos. (Salgótarján, Dunavarsány)
Köszönet illeti az õ közremûködésüket is!



Címkék

Hírdetés

Videók

Aramis SE - Á STUDIÓ Futsal Nyíregyháza (2024.09.20, stream)
2024.09.19 | 17:03
DEAC-Újpest FC /NB I. 6. forduló/
2024.09.16 | 14:53

Tabellák

HASONLÓ HÍREK

2024.09.13 | 13:00
Női válogatott
2024.08.18 | 14:09
2024.06.13 | 13:45
2024.05.30 | 20:33
2024.04.16 | 20:00
Támogatóink

Partnereink