Öröm és keserűség a dráma napján
2008.10.17 | 00:00
Öröm és keserűség a dráma napján

A riói szurkolók örömére az esélyesebb Brazília és Spanyolország került ismét a Világbajnokság vasárnapi döntõjébe, noha ez egyiküknek sem ment simán. Brazília csak a 38. percben lõtt góllal biztosította ezt be, míg Spanyolország egy fél óráig vitatott, a hosszabbítás utolsó másodpercében lõtt olasz öngóllal lehet a döntõ másik résztvevõje. A harmadik helyért szombaton Oroszország játszik Olaszországgal és a döntõre pedig vasárnap kerül sor.

Oroszország - Brazília 2-4
Góllövõk: Pula(17"20"), Damir Khamadiev(25"31") illetve Schumacher (3"45"), Falcao(7"23"), Vinicius(18"01"), Gabriel(37"29").
Brazília egy lenyûgözõ mérkõzésen gyõzte le Oroszországot helyi idõ szerint csütörtök délelõtt az elsõ elõdöntõben. A mérkõzésen úgy tûnt az európai csapat a játékban és a labdabirtoklásban jobb vendéglátóinál, azonban a brazilok hatékonyabban, könyörtelenebbül használták ki Oleg Ivanov tanítványai által elkövetett hibákat.
Schumacher és Falcao már a mérkõzés korai szakaszában elõnyhöz juttatta a dél-amerikaiakat. A 18. percben Pula visszahozta az orosz reményeket, de egy percen belül Vinicius ismét két gólosra változtatta az elõnyt, mely megmaradt a félidõ végéig.
Khamadiev a 26. percben megszerezte az oroszok második gólját, s ismét nyílt lett a találkozó. Sûrûn kerültek veszélybe a kapuk mindkét oldalon. Megvolt az esély mindkét csapatnál a gólszerzésre. Lõttek kapufákat is. Egy ajtó-ablak helyzetben a 37. percben az oroszok egyenlíthettek volna, de miután már mindenki verve volt a kapufát találták telibe, melyrõl kifelé pattant a labda. Szinte az ellentámadásból gólt lõttek a hazaiak, s örülhettek a döntõbe jutásnak. Az oroszok hiába cserélték mezõnyjátékosra kapusukat, már nem volt sanszuk.

A legjobb játékos

Lenisio (Brazília)
A hazaiak 10-ese pazar játékkal és két gólhoz asszisztálással segítette csapatát a 4-2-es gyõzelemhez.

Statisztika
5
- Brazília 5. alkalommal került a világbajnokságok döntõjébe. Korábban az elsõ hármat megnyerték, de elvesztették a negyediket Guatemalában Spanyolország ellen. 2004-ben az elõdöntõben kiestek.

Mit mondtak
Nagyon erõs mérkõzés volt, a torna eddigi legnehezebb összecsapása számunkra. Most már csak a döntõre koncentrálunk - mondta Marquinho, brazil játékos.


Spanyolország - Olaszország 3-2
Góllövõk: Daniel(4"44"), Fernandao(44"24"), Adriano Foglia(öngól 50"00") illetve Foglia(26"34"), Grana(48"16").
A címvédõ Spanyolország drámai végjátékban jutott tovább Olaszország ellenében a második elõdöntõbõl. Miután 2004-ben a VB döntõben és a 2007-es EB döntõben a spanyolok legyõzték az olaszokat, most megtették ezt harmadszor is európai riválisukkal, biztosítva helyüket Brazília ellen, megpróbálva feltenni a koronát eddigi szereplésükre. 

A Venancio Lopez által irányított spanyolok kezdtek jobban. Daniel az 5. percben egy az egy elleni szituációban mattolta az olaszok kapusát Fellert. Az olaszok birtokolták többet a labdát, de nem tudtak ellenfelük kapujába találni. A spanyolok akarata szerint alakult a játék, ellenõrzésük alatt tartották azt. Luis Amado kapusnak csak egy alkalommal kellet bravúrt bemutatnia Grana lövésénél.
A második részben azután a "fenegyerek" Foglia megmutatta mire képes, s egyéni alakítás után betalált az ibériaiak kapujába, egalizálva az eredményt. Nem esett több gól a rendes játékidõben, jöhetett a hosszabbítás.

A 45. percben Fernandao fordult le védõjérõl a jobb oldalon és rúgta a hosszú felsõbe a labdát, elõnyt szerezve a spanyoloknak. Az olaszok kapusuk helyett mezõnyjátékost szerepeltettek a találkozó vége felé. Az utolsó elõtti percben ennek meg is lett az eredménye. A kapusmezt viselõ Grana balról a hosszú sarokba spiccelte a labdát mintegy 12 méterrõl. Ekkor már mindenki a büntetõrúgásokra gondolt, de a dráma csak ezután következett. Hét másodperc volt hátra, s az olaszok indíthattak támadást saját térfelükrõl. Az elõrepasszt azonban a spanyol térfélen elcsípték, s támadásba lendültek a bal oldalon. Kiké középre akarta játszani a labdát társának, s a visszafutó Fogliát találta el, akirõl a labda mintegy 10 méterrõl saját kapufájukra pattant. Foglia a lendülettõl továbbfutva nem tudta kikerülni a visszapattanó labdát, amely róla immár a kapuba pattant. Ekkor azonban a televízió képernyõjén az óra már nullát mutatott. Az olaszok természetesen tiltakoztak, hogy a találat idõ után esett. Mintegy félórás tanácskozásra elvonultak a zsüri asztalnál ülõk és a játékvezetõk. A spanyolok az öltözõbe mentek, az olaszok a pályán várták, hogy büntetõkkel döntsék el a továbbjutást. A fél óra múlva visszaérkezõ hivatalos személyek a pályára szólították a két csapatot, a játékvezetõk érvényesnek ítélték a találatot és megkérték, az olaszokat, hogy még végezzenek el egy középkezdést, melynek már nem volt eredménye.

A legjobb játékos
Luis Amado (Spanyolország)
A spanyol kapus kivételes védéseket mutatott be, különösen a második játékrészben, biztosítva csapata számára az eredmény megtartását, s szinte egyedül vívta ki a hosszabbítás esélyét.

Statisztika
7
- a spanyolok gólfelelõse Fernando góljainak száma a tornán.

Mit mondtak
Nem kell elnézést kérnünk önmagunktól, nem tudom kifejezni mi forog most a fejünkben a mérkõzés végjátékát követõen - Grana, olasz játékos.


Címkék

Hírdetés

Videók

Haladás VSE-SG Kecskemét Bajnoki döntő, 1. mérkőzés
2024.05.17 | 16:26
Női MK Elődöntóők
2024.05.10 | 17:05

Tabellák

HASONLÓ HÍREK

2024.04.16 | 20:00
2024.04.15 | 07:15
Férfi válogatott
2024.04.13 | 20:15
2024.04.10 | 09:45
2024.03.18 | 22:30
2024.03.17 | 10:00
Támogatóink

Partnereink