Múltidéző
2021.11.18 | 13:15
Múltidéző

Igencsak elcsodálkoztak a férfi felnőtt futsalválogatottunk tagjai a bosnyákok elleni mérkőzésen, amikor látták, hogy milyen kiváló személyiségek, neves egykori labdarúgók voltak kíváncsiak a szereplésükre, mint Nyilasi Tibor, Garaba Imre vagy Kovács Kálmán. A lelátón foglalt helyet a legendás edző, Gellei Imre az első hivatalos futsal szövetségi kapitányunk, és az MLSZ jelenlegi szóvivője Sipos Jenő is, továbbá a futsal szövetségi kapitányok egész sora volt kíváncsi a maiak mérkőzésére. Ott volt: Ritter Imre, Mucha József, Szabó András vagy Kozma Mihály és mindazok, akik 35 éve elindították a magyar futsalt, vagy az évek során jelentősen hozzájárultak annak sikeréhez. Szinte napra pontosan három és fél évtizede játszotta ugyanis hazánk válogatottja az első hivatalos mérkőzését Peru legjobbjai ellen a Budapest Sportcsarnokban.

Ebből az alkalomból a Magyar Labdarúgó Szövetség egy kis Múltidéző ünnepséget szervezett a szakág elindítóinak, a „tűz csiholóinak”, akik a történelmi első lépéseket megtették. De nem csak a hazai futsal születésnapját jelentette ez a dátum, hanem ez volt a FIFA szervezésében létrejött nemzetközi játékok világpremierje is, hiszen a világszövetségnek el kellett döntenie azt, hogy integrálja a szervezetébe az akkor már milliók által játszott játékot, vagy kitaszítja és marad a tömegsport szintjén. Ennek eldöntése érdekében Budapesten egy kísérleti világjátékokat szerveztek, amelyen az akkor nagypályás válogatottunk képviselte a magyar színeket. Komora Imre csapata megnyerte ezt a versengést, amelynek gólkirálya az akkori idők leggólerősebb csatára Kovács Kálmán lett. A Peru elleni első 8:2-es győzelemmel végződött első történelmi találkozónkon a csapatkapitány Garabával együtt 3-3 góllal járultak hozzá a sikerhez. A teltházas mérkőzések pedig meggyőzték a világszervezet képviselőit arról, hogy érdemes ezzel a szakággal is foglalkozni, a nézőket felettébb érdekli a labdarúgásnak ez a vállfaja is.

1986. november 18. Budapest, 4000 néző

Magyarország – Peru 8-3 (6-2)

Magyarország: - Andrusch, Gáspár – Garaba, Péter Z., Bognár Gy., Kovács K., Szeibert, Galántai, Katona, Katzenbach,Takács.

Edző: Komora Imre                      

Góllövők: Kovács K.(3), Garaba (3), Péter Z.,Szeibert   ill.    Risco, Ciurlizza

Az ünnepi megemlékezést Kozma Mihály szakágvezető egy rövid prezentációja nyitotta meg, amely az első lépésektől kezdve végig vette a legfontosabb eseményeket. Az első mérkőzésünktől kezdve, a Gellei Imre vezette a brazilokat is verő első hivatalos világbajnoki részvételünkön át, az NBI-es bajnoki sorozat kezdetét. Felelevenítette az első EB szereplésünket, de a női futsal elindulását is. Megemlékezett Török Károlynak a világ legjobb játékvezetővé válásáról, valamint bemutatásra került az első szakkönyv, amely az edzőképzés alapját szolgáltatta.

Ezt követően Nyilasi Tibornak az MLSZ elnökségi tagjának ünnepi beszéde szintén az úttörőkről, a futsal elindítóiról és lehetőségeiről szólt. Kifejtette a futsal mennyi segítséget nyújthat a nagypályás képzésben, éppen ezért az MLSZ alapvető érdeke a játék megsegítése. Rácsodálkozott az egykori nézőszámokra és reményét fejezte ki a futsalunk jövőjét illetően is. Ezt követően emlékplaketteket adott át Vámos Tibor versenyigazgató úr társaságában mindazoknak, akik hozzájárultak az évek során a magyar futsal elindulásához és felemelkedéséhez. Az ünnepi megemlékezés egy jó hangulatú estebéddel és az azt követő kötetlen beszélgetésekkel, nosztalgiázásokkal, baráti kapcsolatok felelevenítésével zárták a résztvevők. Ezután együtt vonultak át a csarnokba, ahol közösen megtekintették a jelen kor játékosainak, a magyar futsalválogatottnak a 431. mérkőzését.

A fejlődés része, hogy ami jó volt a múltban azt meg kell tartani, ami pedig nem azt ki kell dobni, és helyére egy jobb megoldást kell választani. Ezt az utat választottuk mi is ezért szerettük volna megbecsülni a múltunkat, megemlékezni a hősökről, akik a hőskorban megtették az első lépéseket, mert szeretnénk a jövőben is támaszkodni rájuk, tanulni a „tűz csiholóinak” példamutatásukból. 

A kitüntetettek névsora:

Both József
Csiki Károly
Dajka László
Dombó János
Dr. Drucskó Zoltán
Esterházy Márton
Frank Tamás
Garaba Imre
Gellei Imre
Gubó János
Horváth Cs. Attila
Huszár István
Juhász Péter
Juhász Viktor
Kassay-Kézi Gábor
Kasza János
Király Gábor
Kis János
Kovács Gábor
Kovács Kálmán
Kozma Mihály
Márkus Ákos
Mezei József
Mucha József
Németh Péter
Oczella László
Pintér Róbert
Ragadics Ferenc
Ritter Imre
Roszkos Zoltán
Simon Ferenc
Soós Ferenc
Szabó András
Tajti József
Turzó József



Címkék

Hírdetés

Videók

Új játékosok a válogatottban
2024.03.27 | 20:40
Aramis SE - MAG-LOG Maglódi TC (2024.03.22, stream)
2024.03.22 | 11:00

Tabellák

HASONLÓ HÍREK

2024.03.18 | 22:30
2024.03.17 | 10:00
2024.03.16 | 08:15
2024.03.15 | 07:45
2024.03.10 | 09:30
2024.03.07 | 12:15
Támogatóink

Partnereink