Michal Listkiewicz és Gregorz Lato
2008.03.03 | 00:00
Michal Listkiewicz és Gregorz Lato

A lengyel futsal válogatott a legmagasabb szinten képviseltette magát a gyöngyösi Vb selejtezõn. A küldöttséget Michal Listkiewicz, a Lengyel Labdarúgó Szövetség elnöke vezette. A küldöttség tagja volt Gregorz Lato, minden idõk egyik leghíresebb futbalistája is.

Személyükben nagyon szimpatikus, közvetlen, jó humorú, igazi sportembereket ismertünk meg. Készséggel vállalkoztak egy kötetlen beszélgetésre az Avar Szállodában. A beszélgetés könnyen ment, az Elnök Úr tökéletesen beszéli nyelvünket, hiszen Budapesten volt egyetemista. Vállalta azt is, hogy fordít nekünk a Latoval való riport alatt, de kikötötte, hogy csak egy jó pohár magyar bor ellenében. Aztán csibészes mosollyal megmutatta, hogy mit vásárolt a fiának ajándékba. Amint az a mellékelt képen is látszik, egy csúzlit. Elmondása szerint õ is kilõtte gyerekkorában az iskola ablakát ilyennel, mint minden rendes, vásott kölyök.

Így természetes, hogy az õ gyerekének is meg kell ismerkednie ezzel a nagyszerû játékkal.
Latóval folytatott beszélgetés során Szokolai Laci barátom jutott eszembe. Õ is hasonlóan jó humorú, a régi idõkrõl anekdotázó, a régi játszótársakról maximális elismeréssel szóló nagyszerû sportember.

Íme a beszélgetés:

GRZEGORZ LATO

Több mint száz válogatottság van a háta mögött. Melyik az, amelyikre a legszívesebben emlékszik vissza?

Ezerkilencszázhetvenháromban a Wembley-stadionban játszottunk az angolokkal.
Az 1-1-es eredmény azt jelentette, hogy mi utazhattunk a németországi világbajnokságra. Ekkortól számítható a lengyel labdarúgás legszebb idõszakának kezdete. Szép emléket jelentenek még a három Vb-döntõn lejátszott mérkõzések is, 1974-ben, "78-ban és "82-bõl.

Akkoriban még nem volt futsal. Hogyan tetszik ez a sportág?

Lengyelországban nagyon gyorsan fejlõdik a futsal, népszerû sportág. Igen élvezetes, tetszik a játék. Megalakult az elsõ, a második és a harmadik liga is. Nagyon tetszik minden teremfoci, az amerikai típusú is, ahol palánkkal játszanak. Azt én is játszottam, amikor Amerikában voltam. A futsal színvonala rohamosan nõ, nemcsak nálunk, mindenhol Európában. Jó látni ezt a fejlõdést, a nõi fociban és a strandfociban egyaránt.

Gyöngyösön és Mátrafüreden tartózkodik pár napja.  Mi a véleménye a tornáról és a környezetrõl? A vasárnap esti, magyar-lengyel meccsel kapcsolatban hogyan látja az esélyeket?

A csarnok nagyon szép, jó a szervezés, közönség is roppant szimpatikus. A környezet remek, nyáron talán még szebb ez a környék. Ami a legjobb: a Nagyrédei bor. Az esti mérkõzésen bármelyik csapat továbbjuthat, ötven-ötven százalékot adok mindkét válogatottnak.

Tervezi, hogy mostanában Magyarországra látogat újra?

Van egy olyan ötlet magyar részrõl, hogy rendezzünk egy öregfiúk meccset a két ország veteránjai között. Én is szívesen veszem ezt az invitálást, részvételemmel számolhatnak.


MICHAL LISTKIEWICZ

Nagyon sok futsal tornán vettünk már részt, de labdarúgó szövetségek elnökeivel nemigen találkozunk.

Nálunk most nagyon népszerû lett a futsal. Amikor 1999-ben elnök lettem, akkor csak néhány csapat volt, most pedig már három ligában zajlanak a mérkõzések. Remélem hamarosan a nõi szakág is beindul, van ilyen elképzelés. Kérte a futsal bizottságunk vezetõje, hogy jöjjek el erre a Vb selejtezõ tornára. Nagy örömmel jöttem Magyarországra. Itt tanultam az ELTE-n, rengeteg barátom van. Ez a második hazám. A barátomat, Grzegorz Latót is rábeszéltem, hogy tartson velem. Nagyon örülünk, hogy itt lehetûnk.

Milyenek a benyomásai a tornáról, a szervezésrõl, a hangulatról?

Igazi futsal hangulat van a sportcsarnokban. Lenyûgözött a közönség és persze a játékosoknak is jó lehet ilyen atmoszférában pályára lépni. Mi is igyekszünk vidéken rendezni a futsal tornákat. Múlt hónapban játszottunk egy barátságos tornát, két-háromezer nézõ volt egy kisebb városban. Az egész labdarúgás népszérûsödik az ilyen rendezvényekkel.

Csapatuk a nyári osztrák-svájci közös rendezésû Európa-bajnokság résztvevõje. Fokozódik az izgalom a torna közeledtével?

Elõször játszunk Eb-döntõben. Nagy a várakozás. A legnagyobb probléma, hogy nincs elegendõ jegy a meccseinkre. A németek ellen például a harminc-ezres klagenfurti stadion lesz a színhely, ahová fél millió elõrendelés érkezett. Sorsolással tudunk csak dönteni.

Ha már a nagypályás focinál tartunk, hogyan állnak a szervezéssel 2012-re?

Voltak késések. Kaptunk az UEFA-tól egy figyelmeztetést tavaly, politikai okok miatt lelassult a folyamat. Kormányváltás volt, politikai harcok jellemezték azt az idõszakot. Az utóbbi két hónapban azonban minden rendben megy, Michel Paltini is jelezte elégedettségét. A szervezõbizottságot profi emberek irányítják, s a miniszterelnökünk is sokat segít, aki hetente kétszer maga is focizik.
 



Címkék

Hírdetés

Videók

Franciaország - Brazília, gólösszefoglaló
2024.04.25 | 13:11
Aramis SE - Magyar Futsal Akadémia (2024.04.22, stream)
2024.04.22 | 14:47

Tabellák

HASONLÓ HÍREK

2024.04.16 | 20:00
2024.04.15 | 07:15
Férfi válogatott
2024.04.13 | 20:15
2024.04.10 | 09:45
2024.03.18 | 22:30
2024.03.17 | 10:00
Támogatóink

Partnereink