Mi lesz veled Dunakeszi?!
2014.07.25 | 00:00
Mi lesz veled Dunakeszi?!

 

Napok óta hallani lehetett különbözõ híreket, pletykákat, miszerint a Kinizsi nem indul a legmagasabb osztályban, „csak" az NBII-ben. A hétfõi napon szárnyra kelt az a hír, hogy az ETO-nál Jordi Illa, Fehér Zsolt kettõs fogja irányítani az együttest, ami elõrevetítette, hogy valami tényleg történik Dunakeszin, amibõl csütörtökön valóság lett. Közös sajtótájékoztatót tartott a két klub, ahol „egyesült a két fellegvár" címmel tudatták a sajtóval és a közvéleménnyel, hogy összeolvad a két klub és a jövõben közösen folytatják.

Dunakeszin 4 évvel ezelõtt kezdõdött a futsal élet. Akkor az NBI-t nem vállaló Fradiban lévõ válogatott játékosokkal és mesterükkel, Fehér Zsolttal az élen, és néhány politikából ismert személyiséggel, köztük Szijjártó Péterrel a soraiban elindultak az NBII-ben, ahol az elsõ évben harmadikként végeztek. A következõ idényben egy helyet elõrébb lépve, ezüstérmes lett az együttes, de az osztályozót nem sikerült megnyerni, így jöhetett a harmadik másodosztályú szezon, ahol tovább erõsítették az együttest. Spanyol játékos és spanyol edzõ is érkezett, és velük össze is jött a bajnoki cím és a feljutás. Az elmúlt idényben a klub két csapatot is indított. A másodosztályú együttes remekelt, hiszen az élen végzett az alapszakaszban, igaz kissé belerondított a képbe a profi szerzõdések körüli hercehurca. Az NBI-es csapat már nem volt ilyen sikeres. Hiába volt újonc az alakulat, a végeredmény ennek ellenére kissé csalódást keltõ, hiszen minden feltétel adott volt, hogy az együttes a négybe kerüljön, de a rájátszásban az Aramis megfosztotta õket a dobogós álmaiktól.
A városban közben igazi futsal láz lett a szurkolók körében az évek alatt. Rendre telt ház elõtt játszott az együttes, remek hangulatban, amirõl sok helyen csak álmodnak, és amirõl az ellenfelek is rendre elismerõen nyilatkoztak. A bekövetkezett hírek hallatán a szurkolók a csapat facebook oldalán csalódottságuknak és felháborodottságuknak adnak hangot, és értetlenül állnak a történtek elõtt, akik kissé becsapottnak érzik magukat.

Ha a Kinizsi NBI-es szezonjára azt írtuk, hogy kissé csalódást, keltõ, akkor ez a Gyõrre hatványozottan igaz. A Klub történetében elõször fordult elõ, hogy a bajnokságban nem sikerült az élen végezni, ami igen nagy törés az egyesület életében. Ezek fényében nem is csoda, hogy edzõt váltottak. Ahogy feltételesen megírtuk, az mára valóság lett. A válogatott pályaedzõje, Jordi Illa lett a kupagyõztes Gyõr vezetõedzõje. Pályaedzõje Fehér Zsolt lesz, aki nem fog unatkozni, hiszen a Gyõr elsõ csapata mellett továbbra is õ irányítja a „Kinizsit", ami mellett ott vannak a válogatott kötelezettségei, és még ezek mellett szakmai igazgatóként segíti az újonc Dunaújvárost.

A két klub hivatalos tájékoztatása szerint az egyesülés következtében a Rába ETO elsõ csapata továbbra is az NB I-ben indul, míg a második csapat Rába ETO II Dunakeszi Kinizsi néven az NB II-ben fog játszani a Rába ETO fiókcsapataként. A döntéssel szeretnék elérni, hogy nemzetközi szinten is ütõképes csapat formálódjon Gyõrben, amely a magyar futsal fejlõdését nagymértékben elõsegítené. Természetesen az ország legnépesebb szurkolótábora sem marad felnõtt futsal nélkül, Dunakeszin az elmúlt évek népszerû játékosaiból verbuválódik az NB II-es csapat.

Az elsõ csapat továbbra is Gyõrben, míg a második csapat Dunakeszin játszik majd, de fenntartják annak a lehetõségét, hogy idõnként felcseréljék a helyszíneket. Ilyenre láttunk már példát az NHL-ben vagy akár NBA-ben is.

A közleményük másik sarkalatos pontja az utánpótlás. Az ETO és a Kinizsi külön-külön is jelentõs utánpótlás bázissal rendelkezik, a fúzióval a futsalban Magyarország legnagyobb utánpótlás bázisa jön létre, melyben képzett futsal edzõk mûködnek közre a további fejlõdés érdekében. Mivel a két egyesület Gyõrben és Dunakeszin is tart fent bázist, így már országos méretû futsal képzést biztosít. A cél, további tehetségek felkutatása, a tömegsport létrehozása, a versenyeztetés, és a sportolók, fiatalok felnõtt csapatba való beépítése.

Több kérdést is felvet egyébként a történet. Talán az egyik legérdekesebb, hogy azokkal a játékosokkal mi lesz, akiket nyáron csábítottak nagy reményekkel Keszire, mert jelenleg nincs elsõ osztályú csapatuk. A hírek hallatán a tavalyi keretbõl sokakat megkerestek már, és ha hinni lehet a zuhanyhíradónak, akkor nagy jövés-menés várható. Fehér Krisztián megegyezett a Mezei-Villel. Csopaki visszatérhet elõzõ klubjához, az Aramishoz, ahová nem biztos, hogy egyedül érkezik. Akad olyan, aki a Dunaújvárossal tárgyal, de akad olyan, aki visszatér Csömörre, így igazi játékos keringõre van kilátás. Ami biztosnak tûnik, nem nagyon lesz olyan, aki Lódiék csapattársa lesz az induló szezonba a Gyõr elsõ keretében.

Egy újabb másik kérdés, hogy hány csapatos lesz így a bajnokság, hiszen a Keszi mellett a BME sem vállalja NBI-t, így már csak 10 együttes van összességében. Vajon az MLSZ feltölti e létszámot, többek közt a kiesett, de szívesen induló DEAC gárdájával, vagy más egyesülettel. Esetleg úgy dönt, legyen csak 10 csapat, mivel a 2015-16-os kiírásban már úgy is csak 10 fõs lenne az elsõ osztály.

Megkérdeztünk néhány klubot, mit szólnak az új helyzethez:

Madarász János, Veszprém: - Imádom a futsalt, mindig azon leszek, hogy tudásom legjavát adjam és szeretném, hogy fejlõdjünk akár velem, akár nélkülem! Viszont ez a fúzió szerintem nem a sportágat szolgálja. Szomorú vagyok, hogy még 1 csapat eltûnt a futsal palettáról! Remélem, odáig csak nem jut el a sportág, hogy családi vállalkozást csinálnak belõle! Még három ilyen fúzió, és négy csapat fog versenyezni a bajnoki címért. Hajrá magyar futsal!

Turzó József, MVFC: - Szomorúan hallottam, hogy ismét egy klubbal kevesebb csapat lesz. Az elmúlt pár nap hírei még jobban felértékelik Mezei József áldozatos munkáját, aki a legnehezebb helyzetben is, az elmúlt 10 évben kitart csapata mellett és minden energiáját belefekteti. Remélhetõleg, egyre több ilyen ember lesz a sportágban és egyre több stabil csapat lesz a honi futsalban.

Kis János, Vasas: - A futsal NBI egyensúlya sérülni fog véleményem szerint. Kíváncsian várom, hogy ennek a fúziónak milyen szakmai elõnyei lesznek. Egy év múlva milyen eredményeket produkálnak az utánpótlás korosztályok, és hogy az ETO elsõ csapata hol fog végezni az NBI-ben.

Takó Csaba, Csömör: - A magyar futsal szempontjából nekünk ebben a történetben az az aggasztó, hogy ilyen kaliberû csapat egyik napról a másikra be tud olvadni egy másik egyesületbe. Azt, hogy ennek mi a valós oka és mi lehet mögötte, csak az érintettek tudják, mint ahogy azt is, mi a jó nekik ebben. Természetesen meglepõdünk a fejleményeken, de mi továbbra is magunkkal foglalkozunk, hogy kellõképpen meg tudjuk erõsíteni keretünket az elõttünk álló szezonra.

 

 

 

Címkék

Hírdetés

Videók

DEAC-DVTK-Vénusz /NB I. 3. helyért 1. mérkőzés/
2024.05.05 | 09:30
DEAC-MVFC Berettyóújfalu /NB I. Felsőház 9. forduló/
2024.04.29 | 13:30

Tabellák

HASONLÓ HÍREK

2024.04.16 | 20:00
2024.04.15 | 07:15
Férfi válogatott
2024.04.13 | 20:15
2024.04.10 | 09:45
2024.03.18 | 22:30
2024.03.17 | 10:00
Támogatóink

Partnereink