Megőrzi-e a Veszprém első helyét az alapszakasz végén?
2022.11.23 | 23:40
Megőrzi-e a Veszprém első helyét az alapszakasz végén?

Véget ért a férfi élvonal alapszakaszának első köre, ahol a Veszprém zárt az élen. Hosszú évek után újra 12 csapatos lett az NBI, aminek köszönhetően összesen öt újonc csapat vágott neki a bajnokságnak. Az erőviszonyokat tekintve várható volt, hogy a másodosztályból feljutó csapatoknak nem lesz sok esélye a felsőházra, de ez a 11 forduló bebizonyította, hogy mekkora a különbség az NBI és az NBII között. Az újonc csapatok közül senki sem tudott pontot szerezni a tavaly is NBI-ben szereplő együttesek ellen. Két-három olyan találkozó volt, ahol benne volt egy esetleges pontszerzés, de végül minden esetben győzött a rutin. Ennek köszönhetően teljesen ketté szakadt a mezőny, így szinte el is dőlt a felső és alsóház már félidőben.

A nyáron több élcsapat kerete is eléggé átalakult, és több esetben is úgy tűnt, hogy inkább gyengültek, ám az érintett csapatok a pályán nyújtott teljesítményükkel rácáfoltak a kétkedőkre. A szezon kezdetén talán kevesen gondolták, hogy a Veszprém megfiatalított kerete ilyen jó őszt fog produkálni, főleg, hogy Tatait időközben meg is kellett műteni. A szezont megalapozták egy jó rajttal, hiszen a Nyírbátor után legyőzték a címvédő Haladást is. A folytatásban aztán tudták fokozni teljesítményüket, hozták a kötelező győzelmeket, és mindössze a hatodik fordulóban veszítettek először pontokat, egy DEAC elleni hazai döntetlennel. Egyetlen vereségüket a 8. fordulóban szenvedték el a Kecskemét ellen, de utána két győztes rangadóval sikerült javítani. Előbb Budaörsön nyertek, majd az utolsó körben hazai pályán hátrányból fordítva megverték az akkor még éllovas Mezei-Villt, amivel meg is előzték őket. Fehér Zsolt tanítványai egyedüliként minden idegenbeli meccsüket megnyerték. A nagy kérdés, hogy a második körre megtudják-e ismételni ezt a teljesítmény. Ami nehezíti a helyzetüket, hogy Kártik Zsombor súlyos térdsérülést szenvedett, így számára vélhetően véget ért a bajnokság. Amiben reménykedhetnek, hogy Tatai nemsokára visszatérhet, akinek a góljaira nagy szükség lesz.

Másodikként a Mezei-Vill fordult, ahol nyáron több válogatott játékos mellett légiósok is távoztak és őket helyi fiatalokkal próbálták pótolni. Így nem is gondolták, hogy versenyben lesznek az első helyért. Jól kezdték a szezont, majd jött egy szoros vereség Budaörsön, de utána beindult az együttes. Egy jó kis TV-s mérkőzésen legyőzték a Halit, majd sorra hozták a rangadókat, amivel átvették a vezetést, de az utolsó játéknapon kikaptak Veszprémben, és át kellett adniuk az első helyet. Ennek ellenére vélhetően elégedettek lehetnek Berettyóújfaluban ezzel az eredménnyel. Három olyan együttes is van, aki hazai pályán hibátlanul zárta az “őszt”, melyből egyik az MVFC.

A dobogó harmadik fokán a nyáron jól igazoló Aramis fordul. A várakozásoknak megfelelően jól is kezdtek a budaörsiek, és több hatpontos rangadót is nyertek hazai pályán, így zsinórban öt győzelmet számláltak, majd jött egy-két eltiltás és sérülés, ami után egy-két vereség is. Ami nagy érvágás, hogy a nyáron érkező Komáromi súlyosan megsérült a Kecskemét ellen, és számára véget is ért a bajnokság, őt hátul nehéz lesz pótolni. A második körben egyébként is nehéz dolguk lesz, hiszen a Halit leszámítva az összes felsőházi csapattal idegenben kell megmérkőzniük. Ha szeretnének a dobogón maradni, szükségük lesz egy-két győzelemre idegenben is.

Ha valaki a szezon előtt azt mondja, hogy a címvédő Haladás nem lesz egyszer sem a dobogón, azt vélhetően kinevették volna, pedig így történt. Nem indult jól a szezon Dróth Zoliéknak. Döntetlen hazai pályán a rajton, majd vereség Veszprémben. Ezek után már nem is volt annyira meglepő, hogy kikaptak Berettyóújfaluban is. Ugyan több sérülés is hátráltatta az együttest, de ennek ellenére is várakozáson aluli a szombathelyiek szereplése, ami igaz a BL szezonra is, hiszen nem sikerült továbbjutni a csoportjukból. Ennek ellenére meglepetés lenne, ha nem sikerülne feljebb lépniük a tabellán az alapszakasz végére.

Az ötödik helyen a nagy reményekkel induló Kecskemét áll. Jelentősen erősítettek Vercz Tamásék a nyáron és nagy terveket szövögettek. Jól is kezdték a szezont, hiszen értékes pontot szereztek Szombathelyen, de utána nem sikerült rangadót nyerni. Hiába hozták a kötelezőket, kikaptak Debrecenben, majd döntetlen Budaörsön. Az áttörést a Veszprém elleni meccs hozta meg, ahol remek játékkal vették el Spandlerék veretlenségét. Ezután a dobogóra is felléphettek, de újabb hatpontos meccset veszítettek, ezúttal Berettyóújfaluban, így maradt az ötödik hely. de a dobogó mindössze két pontra van. Amiben bízhatnak, hogy a második körben az összes felsőházi riválissal otthon játszanak, ahol eddig hibátlanok a szezonban, igaz ott az újoncok ellen nem volt nehéz dolguk.

A DEAC a tavalyi bronzérem után idén is dobogós álmokkal vágott neki a bajnokságnak, ami reálisnak is tűnt. Újpesti döntetlennel indították a szezont, majd hozták könnyedén az újoncok elleni meccseket, de a rangadók közül mindössze egyet sikerült megnyerniük, a Kecskemét ellenit, igaz az összes többi idegenben volt. Vereség Budaörsön és Berettyóújfaluban, de értékes pontot szereztek Szombathelyen és Veszprémben. Amennyiben szeretnének előrébb lépni, a hazai rangadókat sikerrel kellene abszolválni, amire megvan minden esélyük, hiszen a Kecskeméthez hasonlóan hazai pályán még nem veszítettek pontot.

Az Újpest idén is nagy lelkesedéssel vágott neki a bajnokságnak, és úgy gondolták, hogy jól sikerült igazolni, és talán a tavalyi helyezést is sikerülhet felülmúlni. A szezon egy DEAC elleni döntetlennel indult, de utána már nem sikerült pontot szerezni az élcsapatok ellen. Időközben váratlanul távoztak a légiósok, illetve több meghatározó játékos is kidőlt, így aztán nehéz helyzetbe kerültek. A kötelező meccseket azonban magabiztosan hozták az újoncok ellen, így kellő távolságra vannak tőlük, de a rangadókon szerzett mindössze egy pontnak köszönhetően öt egységgel vannak lemaradva a felsőháztól. Az előző bajnokságban nagy menetelést hajtottak végre “tavasszal”, aminek felsőház lett a jutalma, de idén ez sokkal nehezebbnek tűnik, ám a lila-fehéreket ismerve nem fogják egykönnyen feladni.

Az újoncok közül a Nyíregyháza áll a legjobban, három győzelmet aratva. Ez lehetne eggyel több is, de váratlanul kikaptak otthon a Rubitól. Lovas Norbert fiai hamar felvették az NBI ritmusát és a nyerhető meccseken többnyire éltek a lehetőségekkel, így az előkelő hetedik helyen fordulhatnak.

Nyolcadik helyen a Magyar Futsal Akadémia. A fiatal fővárosi együttes nagy elánnal kezdett, de úgy tűnt, hogy az elején csak a tapasztalatszerzés lehet a cél. Aztán néhány forduló elteltével belelendültek, a ki-ki meccseken sikerült jó teljesítményt nyújtani, és háromszor is nyertek, amivel megelőzik a riválisaikat és csak rosszabb gólkülönbségük miatt állnak a Nyíregyháza mögött. Ha a második körben kevesebb eltiltást szednek össze és a sérülések is elkerülik őket, megismételhetik az első körben szerzett pontokat.

Az újoncok közül a játékos keretek alapján a Nyírbátor tűnt a legerősebbnek. A nyírgyulaji keret meghatározó tagjai ott maradtak, és melléjük válogatott játékosok érkeztek, így ezek fényében csalódás az eredményeik és a kilencedik hely. A rajton ugyan legyőzték a Rubeolát, de utána 8 vesztes mérkőzés következett, és ezen kívül csak nagy nehezen sikerült megverni az ELTE együttesét. Ha nem sikerül feljavulniuk a folytatásra, akár a kiesés szele is könnyen megcsaphatja őket.

A Rubeola két év alatt, két osztályt váltva tért vissza az élvonalba. A másodosztályt menyerő alakulatból az idősebb rutinos játékosok távoztak, így egy megfiatalított együttessel vágtak neki a szezonnak. A sok fiatal ellenére jobb szereplésben bíztak, és nem gondolták, hogy 10 fordulót kell majd várni az első győzelemre. A szezon elején egy döntetlen az ELTE ellen, de a többi riválistól kikaptak, majd Nyíregyházán tört meg a jég, ami hátha lendületet ad a Tigriseknek.

Az ELTE feljutása önmagában is meglepetés volt, és kérdéses volt az is, hogy elvállalják-e az élvonalbeli szereplést. Végül úgy döntöttek az egyetemisták, hogy belevágnak és akadt is több jó mérkőzésük, de a rutin hiánya miatt rendre pont nélkül maradtak. Kivételt képezett a Rubi elleni hazai meccs, ahol döntetlenre végeztek. Több olyan összecsapás is volt, ahol közel volt a pontszerzés, de végül alulmaradtak. Amennyiben télen tudnak igazolni egy-két rutinosabb játékost, meglehet az első győzelmük.

Hírdetés

Videók

U19 futsal felkészülési mérkőzés: Magyarország - Ukrajna
2024.04.20 | 06:28
Csehország - Magyarország
2024.04.16 | 11:08

Tabellák

HASONLÓ HÍREK

2024.04.16 | 20:00
2024.04.15 | 07:15
Férfi válogatott
2024.04.13 | 20:15
2024.04.10 | 09:45
2024.03.18 | 22:30
2024.03.17 | 10:00
Támogatóink

Partnereink