Média visszhang
2000.02.06 | 00:00
Média visszhang

Orlando Duarte (Portugália teremválogatottjának kapitánya):
A nemzetközi válogatott csak az utolsó percekben biztosította gyõzelmét a nagyon nehéz (veszélyes) ellenfelével szemben végig szenvedve a nehéz Magyarországgal. Az utolsó pillanatokban belõtt két gól biztosította a gyõzelmet, ami így a számok alapján egyáltalán nem tûnik olyan nehéznek, mint amilyen a valóságban volt. A magyarok, melyek Európa legjobbjai között vannak, drágán adták a gyõzelmet. A futsal nemzeti válogatottja továbbra is százszázalékos teljesítményû a világbajnoki selejtezõ mérkõzéseken. Tegnap egy szívbajosoknak nem ajánlott meccsen Portugália 4:1-re legyõzve Magyarországot újabb lépést tett a kvalifikáció felé vezetõ úton. Meglehetõsen kiegyensúlyozott játékkal a két csapat teljesítménye messzemenõen a legjobb volt eddig. A portugál csapatra váró nehézségek elõreláthatóak voltak, hisz a magyar válogatott a tíz legjobb európai válogatott között van. Ennek ellenére a portugáloknak sikerült lépésrõl - lépésre (apránként) megakadályozni az ellenfél akcióit. Jó védekezési stratégiával a magyar védelem jól ellenõrizte a portugál támadásokat. Portugália a 8.  percben  szerezte meg a vezetést, de egy ellentámadás döntetlenhez vezetett. Úgy nézett ki, hogy ez lesz a félidõ végeredménye, de Vitor Silva visszaszerezte a vezetést. A második félidõ hasonló szereposztással folyt. Portugália támadott, s Magyarország meglehetõsen veszélyesen ellentámadott. A portugál kapus remek teljesítményt nyújtott és Portugália csak az utolsó percekben sóhajthatott fel megkönnyebbülten, Vitor két góljának köszönhetõen. A végeredményt illetõen a két edzõ egyetértett. „Nagyon nehéz játék volt egy nagyon erõs csapattal szemben. Apróságokon javítottunk, nyomást gyakoroltunk, javultunk (a teljesítmény) és így gyõztünk."

Kozma Mihály: „Tudtam, hogy Portugáliának jó csapata van. Igyekeztünk megakadályozni, hogy a saját focinkat játsszák, megtettük, amit megtehettünk, de Portugália jogosan gyõzött."
 
Általános értékelés

Az intelligens magyarok
Az intelligens magyarok, akik bajban voltak Fortuna asszonnyal, jellemezték a portugál lapok a magyar válogatottat. Nem alaptalanul...

A magyar válogatott a FUTSAL világbajnoki selejtezõ egyes csoportjában a házigazda Portugália, az Európa-bajnoki harmadik helyezett Olaszország, valamint Andorra, Bosznia Hercegovina és Litvánia válogatottjával szemben igyekezett helytállni. Együttesünk egyik alkalommal sem játszott alárendelt szerepet, az eredmények azonban többször is balszerencsésen alakultak számunkra.

A Kozma Mihály irányította magyar csapat Mucha József segítségével készült fel a selejtezõ mérkõzésekre. Ám a feladat még így is nehéz volt, mert a válogatottat alkotó játékosok zöme -ellentétben az ellenfelek profi teremjátékosaival - a teremfutball mellett, ha amatõr szinten is, de nagypályán is szerepel. Azaz a téli nagypályás felkészülés közepette kellett a magyar játékosoknak nemzetközi sorozatmérkõzéseken hozniuk a legjobb formájukat. Ráadásul a magyar terembajnokság december közepén befejezõdött, a válogatott januárban mindössze heti kettõ edzéssel készült és közvetlenül az utazás elõtt lejátszott két mérkõzéssel készült fel a selejtezõre.

A magyar játékosok ennek ellenére felvették a versenyt Európa élcsapataival (is). Az ellenfelek évek óta begyakorolt figuráit gyorsan felismerték, és improvizatív, idõnként eredményes játékot nyújtottak. Valamennyi mérkõzésen egyenrangú partnerek voltunk a helyzeteket megfelelõen kidolgoztuk, csupán azok kihasználásával maradtunk adósak. Ezen a szinten nem lehet megengedni, ezt az ellenfelek könyörtelenül kihasználják. Ebben a kiélezett helyzetben érdekes, hogy a második játékrészben rendre a mi akaratunk érvényesült, kivéve a helyzetkihasználást.

A selejtezõ sorozaton arra is fény derült, hogy noha a többi válogatott játékosai technikailag nem jobbak, fizikálisan feltétlenül elõttünk járnak, mégha ennek némileg ellentmond második félidei játékunk. A 4-5 mérkõzésbõl álló sorozatmérkõzésekhez nincs hozzászokva a válogatott csapat. A játék tempón gyorsítani kell igazodva a nemzetközi követelményekhez. A selejtezõn bebizonyosodott, hogy az elõre megtervezett - készség szinten begyakorolt - figuráknak nagyobb jelentõsége van, mint az improvizálásnak. A nagypályához hasonlatosan itt is az atletikus - robbanékonyság, állóképesség stb. - tulajdonságok dominálnak egy-egy mérkõzés végkimenetelében. Az adódó helyzeteket könyörtelenül ki kell használni az ellenfelekhez hasonlóan. 

A Futsal Európa szerte fellendülõben van, Magyarország csapatáról kedvezõ vélemény alakult ki, de a jövõben minden lehetõséget meg kell ragadni a rutinszerzésre, hogy ne „csak" egy intelligens csapatot, hanem egy gyõzni is tudó vetélytársat lássanak bennünk az ellenfelek akár mar az októberi EB selejtezõn is.

 


Címkék

Hírdetés

Videók

Új játékosok a válogatottban
2024.03.27 | 20:40
Aramis SE - MAG-LOG Maglódi TC (2024.03.22, stream)
2024.03.22 | 11:00

Tabellák

HASONLÓ HÍREK

2024.03.18 | 22:30
2024.03.17 | 10:00
2024.03.16 | 08:15
2024.03.15 | 07:45
2024.03.10 | 09:30
2024.03.07 | 12:15
Támogatóink

Partnereink