Lilla az elitben
2008.02.27 | 00:00
Lilla az elitben

Aki látja, tudja, hogy egy csinos, mosolygós hölgy áll elõtte, aki ismeri, tudja, hogy egy rendkívül elhivatott futsal játékvezetõvel van dolga, aki megismeri, tudja, hogy megnyerõ, kedves egyénisége bárkit levesz a lábáról, aki feleségül vehette, tudja, szerencsés fickó.
Perepatics Lillával beszélgettem, hazánk elsõ nõi FIFA futsal játékvezetõjével.

- Hogyan jött az ötlet, hogy játékvezetõ legyél?
- Már hat éves korom óta sportolok rendszeresen, viszont a focit sajnos késõn kezdtem el, 24 éves koromban. Fõleg kispályás focit játszottam, amit nagyon meg is kedveltem. Késõbb felmértem, „idõs" vagyok ahhoz, hogy karriert fussak be, mint labdarúgó, viszont mindenféleképen szerettem volna a pályán ill. a pálya mellett maradni, ezért elvégeztem az UEFA „B" licence-t és elvégeztem a játékvezetõi tanfolyamot is.

- Mikor került képbe a futsal?
- 2005-ben terjesztették fel a megyék a kollégákat futsal játékvezetõknek. Pest megyében én is köztük voltam. A férjem - Márton Zsolt - már ekkor, több mint 10 éve vezetett futsalmérkõzéseket, amiknek többségét én is megnéztem, és mivel kispályán fociztam, ráébredtem, hogy sokkal jobban tetszik nekem ez a sport, mint a nagypályás testvére, így hát belevágtam ebbe én is.



- Milyen egy hölgynek férfi futsal mérkõzést vezetni? Könnyebb, nehezebb?
- Itthon én voltam az elsõ nõ, aki komolyabb futsalmérkõzéseken közremûködött. Úgy vélem, általában sokkal nehezebb futsal meccseket vezetni, mint nagypályás mérkõzést, mert lényegesen gyorsabb ez a játék, és a halmozott szabálytalanságok miatt nagyobb is a felelõssége egy-egy ítéletnek. Itt közelebb vannak a játékvezetõkhöz a játékosok és a nézõk is, több behatás éri a játékvezetõt. Ezektõl óvott is eleinte a JB szakmai stábja. Persze, biztosan furcsa volt a csapatoknak kezdetben, hogy egy nõ vezet nekik, de megszokták és néhány kirívó esettõl eltérve korrekt partnerek is.

- Hogyan sikerült megbirkózni az adódó nehézségekkel?
- Elõny volt a futsal mérkõzéseken való mûködésben, hogy elõtte már évekig vezettem felnõtt férfiaknak nagypályás meccseket, és persze Vágner László is nagy segítségemre volt, mert Õ nem azt nézi, hogy valaki nõ vagy férfi, hanem csak azt, hogyan teljesít. Nagyon hamar kaptam is NB I-es mérkõzést és szinte az összes itthon játszott nemzetközi mérkõzésen közremûködhettem.



- Említetted, hogy férjed, Márton Zsolt is elismert futsaljátékvezetõ. Megbeszélitek otthon a mérkõzéseket vagy nem viszitek haza a „munkát"?
- A televízióban a kedd esti futsal összefoglalókat általában együtt nézzük és utána kielemezzük õket. Amennyiben együtt vezetünk, akkor az ott történteket meg is beszéljük.

- Volt már olyan mérkõzés, amin együtt mûködtetek, de úgy, hogy Te voltál a játékvezetõ és Zsolt az idõmérõ. Egyszóval, akkor te voltál az Õ fõnöke. Hogyan viseli ezt a férjed, aki egy karakán férfiember?
- Nem volt azzal semmi probléma. Szakmai sikereimre egyáltalán nem féltékeny, velem örül õ is, ha jól sikerül egy meccs. Inkább segíti a munkámat, de persze mellette iszonyúan kritikus is. Általában a mérkõzések után mindketten nagyon feszültek vagyunk, így el kell telnie egy kis idõnek, mire megtudjuk beszélni az este történéseit. Egy kis családi titkot is elárulok: volt olyan szakmai vitánk is, ami után másfél napig mosolyszünet volt köztünk (most persze nevet - a szerk.). Utána persze már minden OK!



- Milyenek Veled a pályán ezek a „ronda, szõrös" férfiak?
- Ki ilyen, ki olyan, mint az életben. Vannak, akik durvábban viselkednek velem, mint ahogyan egy hölggyel illik, de természetesen vannak lovagias fiúk is. Pár hete történt az Euro-Mobil-Trans egyik mérkõzésén, ahol idõmérõként mûködtem, hogy egy kis kommunikációs zavar támadt köztem és a játékvezetõ között, félreértettük egymást. Erre a kis színjátékra Szente Tamás a gyõriek egyik játékosa sportszerû keretek között ugyan, de a szokásosnál egy kicsit vehemensebben reklamált. Már el is felejtettem az esetet, de Õ a mérkõzés lefújása után odajött hozzám, letérdelt, elnézést kért a történtek miatt, majd kezet csókolt. Így is lehet! Persze nem várom ezt el, de füllentenék, ha azt mondanám, hogy nem esett jól Tamás kedvessége.

- Mióta vagy FIFA futsal játékvezetõ?
- Az MLSZ Játékvezetõ Bizottsága terjesztett fel és most, decemberben a FIFA hivatalosan is visszaigazolta, hogy nemzetközi futsal játékvezetõ lettem. Nagyon örültem neki! Egész Európában hárman vagyunk lányok, akik a nemzetközi labdarúgó szövetség címerével vezethetünk mérkõzéseket, és a világon is csak 14-en vagyunk! Nagy megtiszteltetés ez nekem, hogy köztük lehetek. Úgy gondolom, hogy nem az égbõl jött ez az elismerés. Nagyon sokat dolgoztam és áldoztam is érte. Hat éve vezetek nagypályás meccseket, három éve futsal mérkõzéseket. Tudom, a férjemnek és a kollégáknak is tartozom nem kevés köszönettel ezért, az Õ segítségük, gondoskodásuk is benne van az én elismerésemben.



- Milyen nyelven beszélsz?
- Angolul és olaszul, de oroszul is elég jól megértetem magam.

- Mikorra várható, hogy kapsz nemzetközi mérkõzést az UEFA-tól?
- A közeljövõben rendezik a világbajnoki selejtezõket, amelyre természetesen már megvannak a kollégák és azt sem tartom valószínûnek, hogy a VB selejtezõk utáni páros mérkõzéseket hölgyekre bíznák, mint ahogyan az UEFA Futsal Kupa utolsó meccseit sem. Ezek a mérkõzések rutinos játékvezetõket igényelnek, mi pedig még nem rendelkezünk nemzetközi tapasztalattal. Õsszel már elképzelhetõ, akár az EB selejtezõkön, akár az UEFA kupában is, hogy kapunk valamilyen feladatot, de azt gondolom, hogy a végsõ cél a három év múlva esedékes Nõi Futsal Európa Bajnokság.

- Lesz olyan jó csengésû név a FIFA futsal játékvezetõ hölgyek körében a Perepatics Lilla, mint a férfiak között a Török Károly?
- Nem tudom (megint nevet - a szerk.). A Karcsi olyan nagy egyénisége a világ futsal játékvezetésének, hogyha én csak a negyedét elérném annak, amit Õ elért, akkor már sikeres pályafutást tudhatnék magam mögött.


Köszönöm, hogy beavattad a hazai futsal kedvelõit egy kicsit a magánéletedbe és a „sporik" világába is.
Sok sikeres mérkõzést kívánok!

Király Gábor



Címkék

Hírdetés

Videók

Aramis SE - Magyar Futsal Akadémia (2024.04.22, stream)
2024.04.22 | 14:47
Magyarország - Ukrajna (2024.04.21, stream)
2024.04.21 | 09:07

Tabellák

HASONLÓ HÍREK

2024.04.16 | 20:00
2024.04.15 | 07:15
Férfi válogatott
2024.04.13 | 20:15
2024.04.10 | 09:45
2024.03.18 | 22:30
2024.03.17 | 10:00
Támogatóink

Partnereink