Kitekintés az utánpótlásra
2008.04.19 | 00:00
Kitekintés az utánpótlásra

A magyar fiatalok nem jutottak ki az elsõ ízben kiírt utánpótlás Európa-bajnokságra, amelyet idén decemberben rendeznek Szentpéterváron. Összeállításunkban áttekintjük kik jutottak tovább, s hogy miért rendezõdhet át némiképp az európai futsaltérkép.  

Az elsõ csoportban a szlovénok rendezték a mini-tornát, s száz százalékos teljesítménnyel meneteltek tovább, megelõzve Belgiumot, Grúziát és Bulgáriát.
A második négyesben is kilenc ponttal jutott tovább Ukrajna, a döntõnek beillõ meccsen öt gólt rúgott és egyet sem kapott a vendéglátó lengyeleknek ellen.
A spanyoloknak sem okozhatott gondot Szlovákia, Görögország és Svájc legyõzése. Huszonöt-nullás gólkülönbségük önmagáért beszél.
A hollandok Andorrában léptek fel a hazaiak, az írek és az azeriek ellen, s szintén három sikert aratva mentek tovább.
A mi csoportunkból a kazah válogatott lett az elsõ, remek játékukat látva fényes jövõ várhat rájuk.
Olaszországban a papírforma igazolódott, az azzurik simán szerezték meg az elsõ helyet. Meg kell itt jegyezni, hogy az eddig egyáltalán nem jegyeztt Franciaország hat ponttal második lett. Szépen fejlõdnek a gallok is.
Nagy csatát vívott Horvátország és Csehország a hetedik csoportban, s déli szomszédaink csak jobb gólkülönbségüknek köszönhetik a továbbjutást.  

A spanyolok, az olaszok, az oroszok Eb-részvétele egyáltalán nem meglepetés, talán ide vehetjük Ukrajnát is. A nagy nemzetek közül Portugália nem indította el csapatát a küzdelemsorozatban.

Az U21-es válogatottak a közvetlen utánpótlást jelentik a felnõtt gárdák számára, így ezt a korosztályt (is) kiemelten kell kezelni. A közeljövõ futsalosait láthattuk ebben a sorozatban. Az, hogy most kik kvalifikálták magukat azt mutathatja meg számunkra, hogy az utóbbi idõszakban hol kezdtek igazán komolyan foglalkozni a sportággal.   Nézzük csak a mi csoportunkat. Kazahsztánban több úton haladnak egyszerre. Az egyik lehetséges irány ahhoz, hogy egy országnak jó válogatottja legyen az, hogy, ha nincs hazai kínálatban megfelelõ focista, akkor a lehetõségek szerinti legjobb játékosokat honosítják. Ez már megtörtént az ázsiai országban, brazilok kaptak kazah útlevelet.   A másik lehetõség az, hogy idõt és energiát nem kímélve az egészen fiataloknál kezdjük el a képzést, kineveljük a játékosokat. Ez is megvalósult Kazahsztánban, mivel futsal akadémiákon oktatják az ifjoncokat, bentlakásos rendszerben, s ennek, mint láthattuk, meg is van az eredménye. Taktikailag és technikailag olyan képzettek ezek a huszonévesek, mint sok helyütt egy-egy rutinosabb gárda. A Móron látott csapat többsége a kazah felnõtt bajnokságban játszik, s a Kairat Almatyval vív ádáz csatát a bajnoki címért.   Magyarországon még nem mûködik ez a rendszer, de üdvözítõ lenne valami hasonlóban gondolkodni. A figyelem most a sportágra összpontosulhat, hiszen a világbajnoki selejtezõk hozományaképpen kiszélesedhet a bázis, s a kluboknál elkezdõdhet a jövõ generációinak minõségi képzése.




Címkék

Hírdetés

Videók

DEAC-MVFC Berettyóújfalu /NB I. Felsőház 9. forduló/
2024.04.29 | 13:30
Újpest FC-220Volt - PTE-PEAC (2024.04.27, stream)
2024.04.27 | 11:00

Tabellák

HASONLÓ HÍREK

2024.04.16 | 20:00
2024.04.15 | 07:15
Férfi válogatott
2024.04.13 | 20:15
2024.04.10 | 09:45
2024.03.18 | 22:30
2024.03.17 | 10:00
Támogatóink

Partnereink