Kavarogtak bennem az érzések - interjú a bajnokcsapat edzőjével
2018.02.20 | 11:49
Kavarogtak bennem az érzések - interjú a bajnokcsapat edzőjével
Szabó Gábor irányításával megnyerte a női NB II Keleti csoportját a ReklámPress-Skorpió csapata. A tehetséges és roppant ambiciózus szakemberrel ennek apropóján készítettünk interjút.
Először is szívből gratulálok a Keleti csoport megnyeréséhez. Mit éreztél a Csömör elleni meccs lefújása után?   - Kavarogtak bennem az érzések. Egyszerre voltam büszke és boldog. Rettentően büszke voltam a lányokra, mert fantasztikusan játszottak az egész szezonban, de amit ezen a meccsen nyújtottak mind csapatban, mind egyénileg arra lehet alapozni a jövőben. Amit a szezon elején elterveztünk és célul tűztük ki annak egy részét elértük. Az külön öröm, hogy ez két fordulóval a bajnokság vége előtt sikerült. Egy pillanatra lepörgött előttem a szűk esztendő minden nehézsége és öröme. Ami külön öröm, hogy az új játékstílust és játékfelfogást egyre jobban érzik a lányok.
Nagy ünneplést csaptatok?   - Egyelőre az ünneplést halasztjuk, mert előttünk van még két mérkőzés a bajnokságból, valamint a rájátszás két összecsapása, amire szeretnénk 100%-an felkészülni. Meccs után közös meccsnézés volt a program. A csapat nagy részével kispályás bajnokság fordulóit tekintettük meg. A csapat ereje ebben is rejlik, hogy a lányok a pályán kívül nagyon összetartóak.
DSC_0521 Gyakorlatilag végig élen álltatok a tabellán, s még mindig nem találtatok legyőzőre. Mivel jobb a Skorpió, mint a többi csapat? - Ez nagyon nehéz kérdés, mert ahhoz jobban bele kellene látnom a többi csapat életébe, hogy erre válaszolni tudjak. Nem mindegy ki mennyit edz, milyen céllal vág neki az aktuális bajnokságnak, mennyire alázatosak a játékosok, mennyire nyitottak az új dolgokra, milyen az edző felkészültsége, stb… Nekem van egy sajátos filozófiám a futsalról, amihez tartozik egy játékrendszer, melyhez kidolgozom az adott csapat pszichológiai, fizikai, taktikai és technikai paramétereit egyénekre és csapatra lebontva külön a felkészülési, és külön a versenyidőszakra. Minden csapatomat ez alapján készítem fel. Természetesen ezt a metodikát követem a Skorpióval is. Úgy gondolom mentálisan és fizikálisan nagyon sokat léptünk előre, valamint a játékunk gyorsasága is sokat javult. Még az út elején vagyunk.
Hittél abban, hogy ilyen jelentős pontelőnnyel fogtok vezetni két fordulóval a zárás előtt? - Mivel a menyasszonyom is a csapatban játszik, valamint az előző szezonban Tóth Zsolt barátom felkérésére Terdik Tamara edzéseit felügyeltem, valamint a sérülésből visszatért játékosok fizikális felkészítéséért voltam felelős, tudtam, hogy mire képes ez a csapat. Aki ismer tudja, én a kemény munkában hiszek. Abban biztos voltam, hogy lesznek jó csapatok, és ez be is igazolódott. Titkon bíztam benne, hogy hamarabb eldől a bajnokság, mert így minden idegszálunkkal a rájátszásra koncentrálhatunk.
Most már kimondott cél, hogy veretlenségeteket megőrizzétek az alapszakasz zárásáig és a bajnoki döntőre? - Természetesen szeretnénk megnyerni minden mérkőzést, hiszen ezért készülünk egész héten, de a fő cél az NB I-be jutás.
A statisztikát elnézve azonnal feltűnik, hogy messze a legkevesebb gólt kaptátok a mezőnyben. Ezt minek tulajdonítod?  - Én ezt a kérdést másik oldalról közelíteném meg. Természetesen közrejátszik a jó kapusteljesítmény, amiből nekünk három is rendelkezésre áll, a szervezettség, az egység, a jó fizikum, valamint az egyén és a csapatvédekezés. Én ezt megfordítanám, ha a mérkőzés nagy részében labdabirtoklásban vagy az ellenfélnek kell védekeznie.
Jelen pillanatban a Szolnok és a Csömör rúgott több gólt nálatok a csoportban. A 66 szerzett találatból 43 fűződik Koch Fruzsinához és Bede Anna nevéhez. Az ő teljesítményüktől függ leginkább az eredményességetek? - Két nagyon jó képességű labdarúgóról van szó, akiknek a teljesítménye minden csapat játékát pozitívan befolyásolná, de a labdarúgás és így a futsal is csapatjáték. A mai Skorpió egy nagyon egységes csapat tele tehetséges játékossal, akik mindent megtesznek a győzelemért és egytől egyig nagyon fontos láncszemei a gépezetnek.Az ősz játékos szavazáson a szakvezetők három játékosodat jelölték az első négy közé, közülük Bede Anna végzett az élen. Te minek tulajdonítod kiugró produkcióikat, és mi volt az első reakciód amikor megtudtad a végeredményt? - Természetesen nagyon büszke voltam mind a három játékosra és ez is azt bizonyítja, vannak értékeink s, hogy jó úton járunk. Ebben az külön öröm, hogy edzőkollégák szavaztak, akik szakmai szemmel értékeltek és ez nagy dolog! Tóth Zsolttal úgy tudom nagyon jó, baráti viszonyt ápolsz, s a korábbi edzőnek is nagyon sokat köszönhet a klub, ahogy neked is. Mivel az ő stábjában is helyet kaptál, mint Terdik Tamara kapusedzője, így adódik a kérdés : az edzésprogramban és a csapatod játékában miben változtattál?  - Tóth Zsoltnak nagyon sokat köszönhet a klub, mert ennek a csapatnak az alapjait ő tette le több éves áldozatos munkával, valamint az utánpótlásban mai napig tevékeny részt vállal. Az ő kérésére vettem át a csapatot is, mert a munkahelyi elfoglaltságai miatt nem tudta vállalni a munkát, valamint kellett a csapatnak az új impulzus. Minden edzőnek meg van az elképzelése, amit szeretne viszontlátni a pályán, így volt ez Zsoltinál és természetesen nálam is. Amit már említettem én egy teljesen más szisztéma szerint dolgozok, amibe folyamatosan próbálom belecsempészni az új szakmai dolgokat, mert a futsal változik, és aki nem nyit az új felé, nem képzi magát, az lemarad.
DSC_0503 Maximalista edző hírében állsz, éppen ezért érdekelne, hogy a sikerek ellenére miben kellene leginkább javulnotok, hogy az általad elképzelt szintre jussatok? - Mindig lehet és kell is fejlődni. Soha nincs az, hogy tökéletes. Aki egy kicsit is visszavesz vagy megelégszik magával, hibát követ el és mire észbe kap valamelyik csapat azonnal előtte lesz. Éppen ezért mindig kellenek célok és megfelelő motiváció a játékosoknak. Folyamatosan tűzben kell tartani a csapatot. Még az út elején járunk és mivel ez egy nagyon fiatal társaság, rengeteget kell még tanulniuk és legfőképp tapasztalniuk a játékból. A profi szemlélet és az alázat, ami a legjobban hiányzik a mai fiatalokból. Ebben nekünk is előre kell lépnünk, különben nem tudjuk felvenni a versenyt az első osztály rutinos, sok csatát megjárt játékosaival. Valamint nagyon sokat kell javulnunk a helyzetek értékesítésében és a rögzített játékhelyzetekben.
A Keleti csoport első helye még nem jelent automatikus feljutási jogot, a versenykiírás furcsasága miatt. Időközben az is eldőlt, hogy a Kalafa vagy a TFSE lesz a bajnoki döntőn az ellenfeletek. Melyiknek örülnél jobban és miként vélekedsz az esélyeitekről? - Úgy gondolom bármelyik csapat lesz az ellenfelünk kemény csatára, jó meccsre számítok. Mi a saját játékunkat fogjuk játszani. Az elkövetkező hetekben megkezdjük a felkészülést a döntő két meccsére. Hiszünk magunkban, s amennyiben ebben a felfogásban játszunk majd, mint a Csömör ellen nem lehet gond.
27973144_1437322773057013_5465976508133649805_n A női futsalunk egyik problémája, hogy nem minden feljutó vagy éppen bennmaradó csapat vállalja az NB I-t. Nálatok is erre lehet számítani? - Amikor elvállaltam a csapat irányítását azt tűztem ki célul, hogy ismét NB I-ben legyen a Skorpió. A csapatvezetés és a város is támogatja a feljutást. Nekem megvannak a konkrét elképzeléseim, de ez még a jövő zenéje. Ráadásul nekem is nagyon kevés időm van, ezt a szezont is az egyesületem engedélyével vállalhattam el, mert a Skorpió mellett két csapatom is van, valamint én is játszom.
Mire lenne képes ez a mostani keret az élvonalban? Azért is kérdezem, mert volt már Tóth Zsolt irányítása mellett a legmagasabb osztályban a gárda, de kevés sikerélmény érte ott a társaságot. Nem tartasz attól, hogy megismétlődik a történelem?  - Sajnos az az időszak nem volt a legsikeresebb, de ott az is közre játszott, hogy a csapat két fronton próbált helyt állni, mert az NB II-ben és az NB I-ben is szerepelt. Ehhez nem volt meg a megfelelő játékosállomány. Az élvonal más kávéház. Nekünk fiatal csapatunk van, hiányzik a csapatból a rutin, ami az NB I-ben nagyon fontos. Nekem konkrét tervem van a jövővel kapcsolatosan, de ne szaladjunk annyira előre, először érjünk oda.
Hevesi Tamás személyében március 1-től újjáalakulhat a női futsalválogatott. Lökést adhat ez a női szakágnak? Ha megkérdezné az új kapitány, hogy Te kit javasolnál a Skorpióból a nemzeti csapat keretébe mit válaszolnál neki?  - Szeretnék gratulálni Hevesi Tamásnak a kinevezéséhez. A válogatottat nagyon jó dolognak tartom, de ettől véleményem szerint semmivel nem lesz jobb a női futsalunk. Ahhoz, hogy fejlődés legyen, alulról kellene elkezdeni az építkezést. Sokkal több fiatal hölgyet kellene bevonni, ehhez elhivatott vezetők, minőségi edzők kellenének, valamint együttműködés az iskolákkal és sokkal több figyelmet kellene fordítani a női futsalra mind anyagi, mind marketing szempontból. Addig, amíg csapatok szűnnek meg, vagy lépnek vissza nem lesz előrelépés. Pedig nagyon sok ügyes lány kacsingat a labdarúgás, ezen belül a futsal felé. Úgy gondolom, hogy a csapatunkban sok tehetséges játékos van, ha egyszer erre sor kerül és a kapitány kíváncsi lesz a véleményemre, természetesen fogok neki ajánlani egy-két játékost.
 - Simonyi András -

Címkék

Hírdetés

Videók

Új játékosok a válogatottban
2024.03.27 | 20:40
Aramis SE - MAG-LOG Maglódi TC (2024.03.22, stream)
2024.03.22 | 11:00

Tabellák

HASONLÓ HÍREK

2024.03.18 | 22:30
2024.03.17 | 10:00
2024.03.16 | 08:15
2024.03.15 | 07:45
2024.03.10 | 09:30
2024.03.07 | 12:15
Támogatóink

Partnereink