Jött, látott, győzött... és marad
2008.06.10 | 00:00
Jött, látott, győzött... és marad

Csütörtökön este a román teremlabdarúgó-bajnokság 2007-2008-as idénye döntõjének harmadik mérkõzésén a városi sportcsarnok zsúfolásig megtöltött lelátói elõtt a Székelyudvarhely SK futsalcsapata 6-2 arányban legyõzte a címvédõ Dévai CIP együttesét, így a bajnoki párharcot 2-1-re nyerve, az udvarhelyi csapat harmadszor is el­hó­dította a bajnoki serleget. Kozma Mihály, akit a klub azért hozott Udvarhelyre, hogy ezt véghezvigye, elégedetten nyilatkozott az elmúlt idényrõl.

- Jöttél, láttál, gyõztél. Va­lamivel könnyebb kimondani, mint véghezvinni mindezt.
- Igen, hát sokan azt gon­dol­ták, hogy talán egy kicsit nagyképûen és túlzottan nagy önbizalommal érkeztem a vá­rosba, amikor azzal kezdtem, hogy bajnok lesz az SK. Pon­tosan tudtam, hogy mit vállalok. Két második hely után ér­keztem visszahódítani a trónt, tudva azt, hogy Udva­r­helyen a második vagy harmadik hely, az kudarc. De láttam a csapatot, ismertem ké­pes­ségeit, észrevettem bennük a potenciált, tehát reálisnak tartottam a kitûzött célt. De kellõ határozottsággal kellett ezt kimondanom, hogy a játékosok, de a szurkolók is higgyenek abban, amit állítok. Lehet, hogy akkor sokakban ez visszatetszést keltett, de én tudtam, nem a levegõbe be­szé­lek.

- Sima alapszakasz után, a rájátszásban volt egy visszaesés.
- Valóban volt egy pillanat, amikor a csapat hullámvölgy­be került, de ez elõbb-utóbb bekövetkezett volna, szeren­csé­re kéznél volt a megoldás. Az elején még a nagyobb ru­tin­nal rendelkezõ magyar já­tékosok húzták a szekeret, de tavaszra bizony szemmel lát­ha­tóan elfáradtak. Szeren­csé­re, a végjátékra érett be igazán a munka, mert Szõcs László, Nicuºan, a két brazil ekkorra értették meg és bizonyosodtak meg róla, hogy amit mondok az jó, és azzal meccset lehet nyerni, úgyhogy az utolsó négy mérkõzésen már õk végezték a munka oroszlánrészét, a komoly tétmeccseket a második sorunk nyerte meg igazából.

- A bajnoki döntõ elõtt te is és Jakab Zoltán is azt nyilat­koztátok, hogy nagyon egy­szintû csapatokról van szó, bár­melyik, bármikor, bárhol gyõz­het. Igazságos szerinted, hogy a pillanatnyi forma, helyzet­kihasználás vagy épp a sze­ren­cse döntse el a baj­nokság sorsát?
- Hát erre azt mondanám, hogy ha nincs rájátszás, ha­nem sima bajnokság, akkor már rögtön mi lettünk volna a gyõztesek. Tulajdonképpen az, hogy nem a „mindenki-mindenkivel harc", hanem a rájátszás döntött a címrõl, nem is nekünk kedvezett, minket hozott úgymond hátrányos helyzetbe. Ez a szisztéma a mögöttünk levõ csapatoknak jött jól, hiszen kaptak még egy esélyt, tõlünk meg elvehette volna. Egyetértek, hogy pillanatnyi dolgok döntenek, de azt meg kell jegyeznem, hogy tavasszal háromszor nyertünk mi és csak egyszer a Déva, rá­adásul itthon nemhogy nem kaptunk ki, de pontot sem vesz­tettünk.

- A szurkolók nem is néz­nék jó szemmel...
- Nem is feledkeztem meg róluk. Valóban csodálatos kö­zönségünk van, amelyik belehajt bennünket a gyõzelembe, ha szükséges, de hát fanyalog is, ha egy gyengébb ellenféllel nem játszunk elég látvá­nyo­san, és nem rúgunk tucatnyi gólt.

- Megvan a bajnoki cím, mi az, ami a következõ idényben motiválhatja Kozma Mihályt?
- Bajnokságot nyerni nem könnyû. De megvédeni a baj­noki címet, sokkal nehezebb. Ami ma elég, az holnap már kevés, ebbõl kell kiindulni. De hadd ismerjem el, hogy ennyi idõ alatt még nem taníthattam meg mindent a fiúknak. Van még hova fejlõdni és van miért, hisz jön a Bajnokok Ligája, ahol már más kaliberû csapatok pár szinttel fennebb ûzik a futsalt. Velük kell szembenézzünk.

- Lesz csapat is hozzá?
- Szeretném a csapatot meg­õrizni, nem szeretnék senkit sem elveszíteni, ugye most kez­­dõdnek a tárgyalások a­zokkal a játékosokkal, akiknek lejár a szerzõdésük. Sõt egy-két helyen erõsíthetjük is a csa­patot, de talán még korai er­rõl beszélni. Ami biztos, hogy a magyar válogatottaknak még nem jár le a szer­zõ­dés, tehát a csapat egyik fele biztosan marad, és úgy tudom, hogy továbbra is én leszek az edzõ.

- Betartottad ígéreted, és valóban a szurkolóknak ad­tad a bajnoki aranyérmet?
- Igen, és nem is bánom, mert alaposan kiérdemelték. Nagyon reméltem, hogy ez lesz a vége. A közönség olyan sokat segített, különösen az utolsó meccseken, hogy természetesnek tartottam az aranyérmet nekik adni, re­mélem, jó helyre fogják kitenni, sokat fogják nézegetni, és örök emlék marad.

- Mi vár most a csapatra?
- Most mindenki pihen. Jú­lius 17-én kezdjük a fizikai felkészülést, az egy nagyon kemény idõszak lesz, utána a formába hozási idõszakban sze­retnénk minél több mér­kõ­zést játszani, elképzelhetõ, hogy lesz egy magyarországi edzõtáborozás, itthon ugyanis 200-300 kilométeres körzetben nem tudunk érdembeli csapattal játszani. Tervbe vettük a Szent István Kupa másodszori megrendezését is augusztus 20-a alkalmából, amelyre Szász Jenõ klubelnök már meghívta a Ferencvárost, de valószínûleg itt lesz a magyar bajnok Mezey Vill is, amellyel testvéri kapcsolatot ápolunk, és re­mé­lem a Marosvásárhelyi City"us is eljön, így várhatóan egy szín­vonalas tornát tudunk majd rendezni.

- Köszönöm a beszélgetést, jó pihenést.

Szász Csaba

Forrás: Udvarhelyi Híradó





Címkék

Hírdetés

Videók

Női MK Elődöntóők
2024.05.10 | 17:05
DEAC-DVTK-Vénusz /NB I. 3. helyért 1. mérkőzés/
2024.05.05 | 09:30

Tabellák

HASONLÓ HÍREK

2024.04.16 | 20:00
2024.04.15 | 07:15
Férfi válogatott
2024.04.13 | 20:15
2024.04.10 | 09:45
2024.03.18 | 22:30
2024.03.17 | 10:00
Támogatóink

Partnereink