Hitchcocki izgalmak az NBI alapszakasz hajrájában!
2022.01.14 | 14:02
Hitchcocki izgalmak az NBI alapszakasz hajrájában!

Célegyeneséhez érkezett a férfi élvonal alapszakasza, ahol három forduló van még hátra, és kijelenthető, hogy amióta ez a lebonyolítási forma van, ilyen izgalmak, és fordulatok nem voltak. Megjósolhatatlan, hogy a Haladás mögött ki az a négy csapat, aki majd a felsőházi rájátszásban folytathatja és éremért küzdhet, hiszen hat csapat is pályázik erre a négy helyre. Ráadásul a hat együttes között mindössze egy pont van, így egy forduló alatt jelentősen változhatnak a dolgok. Pont egyenlőség esetén először a több győzelem számít, de szinte minden érintettnél hasonló ez a mutató is, így lehet, hogy csak a gólkülönbségek fognak dönteni egy-egy helyezés között.

Ezek ismeretében tényleg minden mérkőzésnek és pontnak hatványozott jelentősége van. Lehet, hogy az utolsó fordulóban még mind a hat érintett csapat révbe érhet vagy akár bukhat is, és ami ezt még izgalmasabbá teszi, hogy a sorsolás szeszélye úgy hozta, hogy ez a hat alakulat egymás ellen játszik a záró körben, így elmondható, hogy vélhetően mindenkinek a saját kezében lesz a sorsa. Ami biztosnak tűnik, aki legalább szerez a három meccsből hat pontot, annak nem kell izgulnia.

Mikor a cikket elkezdtük megírni, még nem tudtuk, hogy a Haladásnál szinte kidől az egész csapat, ami felboríthatja az egész hátralévő fordulókat és átírhatja az esélyeket. Az is lehet, hogy az üldözők közül, aki megnyeri mind a három meccsét, megelőzi a szombathelyieket és megnyeri az alapszakaszt, bár erre azért kevés az esély.

 

1. Haladás VSE
Kecskemét (H), MVFC (H), TFSE (I)

A Haladás már szinte megnyerte az alapszakaszt, hiszen 7-8 ponttal vezet az üldözők előtt, ráadásul két hazai meccse is van még, ahol ők számítanának az esélyesnek, de mióta kiderült, hogy a csapatban rengeteg a pozitív játékos, eléggé átalakultak az erőviszonyok. Az első keretből mindössze négyen maradtak, így játszottak az Újpest elleni elmaradt meccsen is, ahol hősiesen küzdöttek, de pontot nem tudtak szerezni. A nagyobb probléma, hogy ugyan ezzel a kerettel tudnak játszani a Kecskemét és vélhetően a Mezei ellen, ahol így nem sok esélyük lesz, így még az is megeshet, hogy nem az első helyen zárnak. Erre azért kevés az esély, mert valamelyik mögöttük állónak hoznia kéne mind a három meccsét, míg a címvédőnek még az utolsó fordulóban a TF ellen is ki kéne kapnia, ahol már vélhetően visszatérhetnek a játékosok. Egy biztos, a lehető legrosszabbkor jött nekik ez a tömeges megbetegedés.

 

2. MVFC BERETTYÓÚJFALU
Kistarcsa (I), Haladás (I), Veszprém (H)

A Hali mögött négy csapatnak is azonos pontszáma van, és a győzelmük száma is azonos, így a gólkülönbség a döntő, és ebben jelenleg a Mezei-Vill áll a legjobban. Sokáig úgy tűnt, hogy nem kérdés, hogy felsőházasok lesznek, de jött egy hullámvölgy, ami után kicsit megingott a dobogós tagságuk, de aztán sikerült javítani. Most egy kötelezőnek tűnő győzelemmel kezdhetnek, hiszen a Kistarcsához látogatnak, akik ugyan jól zárták az évet, de annál rosszabbul kezdték, hiszen kiestek a kupából egyedüli élvonalbeli csapatként, ráadásul több sérültjük is van. Ezek ismeretében Ráblék számára nem is kérdés, hogy csak a három pont lehet az elfogadható, amivel fél lábbal már a felsőházban érezhetik magukat, de hátra nem dőlhetnek, hiszen utána két rangadó vár rájuk. Előbb a címvédő otthonába látogatnak, ahol eddig nem szerzett pontot senki, de ha valóban a fiatalokkal kell kiállnia a Halinak, akkor jó esélyük van ott is nyerni. Ha ott még sem sikerülne pontot vagy pontokat szerezni, akkor az utolsó fordulóban megvan az esély a javításra, ahol a Veszprémet fogadják, akik lehet szintén még veszélyben lesznek. Abban az esetben igazi élethalál mérkőzés lesz, bár a Fehér-legénységet ismerve mindenképp nyerni szeretnének, hiszen az sem mindegy, ki hányadik helyen fordul és mennyi pontot visz a rájátszásra.

 

3. VESZPRÉM FUTSAL
DEAC (I), Kistarcsa (O), MVFC (I)

A kupagyőztes Veszprém jól kezdte a szezont, hiszen a bajnokot győzte le, és úgy tűnt, nem kérdés, hogy a dobogón végez, de hamar kiütközött, hogy szűkös a keretük, amelyet sérülések tizedeltek, így volt egy hullámvölgyük, amiután visszacsúsztak az alsóházba, de rendezték a sorokat, sérültjeik felépültek, és újra a dobogón tanyáznak, és feltett szándékuk ott megragadni. Ez nem lesz könnyű, hiszen két olyan riválissal is játszanak, akikkel azonos pontszámmal állnak jelenleg, és mind a kettőhöz látogatnak. Elsőként Debrecenbe utaznak, akikkel finoman szólva sem jó a viszony. Ennek ellenére szeretnek velük játszani, hiszen az egyetemisták számára igazi mumus a Veszprém. Elmúlt négy bajnokijukat egyaránt a Fehér alakulat nyerte. Tavaly a brozncsatában háromszor is fölényesen nyertek Tataiék, míg ősszel hazai pályán is diadalmaskodtak. Ezek ismeretében jó esélyük van a győzelemre, főleg, hogy teljes a keretük, de persze biztosra nem mehetnek. Amennyiben begyűjtik a három pontot, nyeregbe érezhetik magukat, hiszen utána a sereghajtó érkezik, akit szinte biztos legyőznek a veszprémi oroszlánbarlangban, főleg, hogy ott már biztosan játszhat az új brazil szerzeményük is. Az izgalmak akkor jönnek, ha  a két meccs közül valamelyiken elmaradna a várt eredmény, mert akkor az utolsó körben győzelmi kényszerrel utaznának Berettyóújfaluba, ami nem tűnik egy életbiztosításnak, főleg, ha ellenfelüknek is szüksége lesz még a pontokra.

 

4. DEAC
Veszprém (H), Nyírgyulaj (I), Újpest (H)

A Hali mögött álló négyesből a DEAC együttesének a második legrosszabb a gólkülönbsége, így csak ezért szorul le a dobogóról, de közben neki is kell maga mögé figyelnie, hiszen a nyakukon vannak az üldözők. Az előtte álló két riválishoz képest annyival könnyebb a helyzetük, hogy kétszer is otthon játszanak, amiről tudjuk, hogy Siskáéknak előny tud lenni, mert a többi ellenfelél nem nagyon van hozzászokva ehhez a borításhoz, amin hazai környezetben játszanak. A Veszprémet fogadják elsőként, amiről már írtunk néhány sorral feljebb. Talán mumusnak mondható az ellenfél, de vélhetően Elek Gergőék ezzel nem foglalkoznak, hanem a győzelemre koncentrálnak, amire jó játékkal van is esélyük. Fontos lenne a győzelem, mert akkor nyugodtabban utazhatnának a szomszédba, hogy megmérkőzzenek a Nyírgyulajjal, ahol kötelező a győzelem, ha nem szeretnének az alsóházba kerülni. Ha begyűjtik mind a hat pontot, szinte biztosan elérik a céljukat, ha mégsem jönne össze, akkor a záró körben élethalál lehet nekik is az Újpest elleni összecsapás.

 

5. ÚJPEST FC-220 VOLT
TFSE (H), Aramis (H), DEAC (I)

Az Újpest a bajnokság nagy feltámadója. Az ősz feléhez közeledve úgy tűnt, semmilyen realitása nincs, hogy felsőházasok legyenek, volt olyan forduló, amikor csak a sereghajtó Kistarcsát előzték meg a tabellán. A TF elleni mélypont után jött egy bravúrgyőzelem Budaörsön, ami akkora lökést adott a liláknak, hogy azóta is legyőzhetetlenek és hat győzelmet gyűjtöttek, két döntetlen mellett, mivel a bajnok Haladást is le tudta győzni az elmaradt bajnokin. Persze ehhez kellett az is, hogy a Szombathely igen foghíjas csapattal érkezzen, de ez a pontok szempontjából lényegtelen. Az újpestiek mindössze az első fordulóban álltak felsőházi rájátszást érő pozícióban, és most újra ott vannak, és ugyan annyi pontjuk van, mint az előttük álló hármasnak, csak rosszabb a gólkülönbségük. A sorsolásuk egész jónak mondható, hiszen kétszer egymás után hazai pályán játszanak, ahol ők számítanak az esélyesnek. Főleg az első találkozón, hiszen a TF ellen nem kérdés, hogy kötelező a győzelem, ha meg akarják őrizni remek pozíciójukat. Itt nyerni kell, mert a Hali elleni győzelem akkor ér igazán sokat. Ami nehezítheti a dolgukat, hogy mindössze egy pihenőnapjuk van a Hali meccs után regenerálódni, ami nem tűnik soknak, de így is nyerni kell. Amennyiben ez sikerrel zárul, jöhet az Aramis, aki ellen ősszel kezdődött a jó sorozat. Ha újra be tudják gyűjteni ellenük a három pontot, akkor jó esélyük lesz az első ötben maradni. Amennyiben a két meccsből nem tudják a maximumot kihozni, győzelmi kényszerrel lépnek pályára Debrecenbe, ami nem biztos, hogy sok jót ígér, bár az elmúlt hónapokban jól viselték a kényszerhelyzeteket. Nagy lehetőség előtt áll a Újpest, talán a legkedvezőbb helyzetben vannak.

 

6. Aramis SE
Nyírgyulaj (H), Újpest (I), Kecskemét (H)

Az utolsó pillanatban derült ki, hogy az Aramis mégis az élvonalban szerepelhet, és a Fradi megszűnésével sok új játékos érkezett, és idő kellett, hogy a régiekkel összeszokjanak. Ahogy teltek a fordulók, úgy jöttek a pontok, de utána többször is rapszodikus lett a csapat játéka és az eredményei. Kissé váratlan sikerek, például győzelem Kecskeméten, vagy otthon a Hali ellen, majd váratlan vereségek, pontvesztések, elég csak említeni a Kistarcsa elleni döntetlent, aminek a végén még a Moga legénység örülhetett az X-nek. Az a két pont nagyon fog hiányozni a végelszámolásnál. A téli szünetben nagy volt a mozgás a csapat háza táján. Távozott Vadászi, Jenei, Klushyn, míg mellettük Fülöp sérült, de a legnagyobb veszteség, hogy a héten Horváth Szabolcs kés alá fekszik, akinek így véget ért a bajnokság, őt nehéz lesz pótolni. Mellettük Vattamány és a két hálóőr, Soós és Nyerges is beteg, így kapus gondokkal is küzdenek. Ezek ismeretében nehéz mérkőzések várnak Bognárékra, de a meglévő keret így is képes bármikor jó játékkal előrukkolni, amire most lesz a legnagyobb szükségük. Péntek este ők nyitják a fordulót, ahol ha el akarják érni a céljaikat, kötelező a győzelem. A Nyírgyulaj érkezik, akik számára nincs igazi tétje az összecsapásnak, de ez lehet a vendégek egyik fegyvere, hogy a felszabadult játék jó teljesítménnyel párosulhat, amiből már Kecskeméten adtak ízelítőt. A Budaörseiknek ez a találkozó papíron a legkönnyebb, mert utána két közvetlen riválissal játszanak, akiknek szintén égető a pontok. Újpestre látogatnak, ahonnan nem sok csapat távozott pontokkal az elmúlt időszakban, így nehéz lesz jó eredményt elérni. De ha eddig nem sikerült volna a felsőházi tagságot bebiztosítani, a zárókörben még ott a lehetőség hazai környezetben. A Kecskemét fog érkezni, akik nagy valószínűség szerint szintén rá lesznek szorulva a pontokra, és győzelmi kényszerben lépnek pályára. Az Aramis sorsa talán már a Nyírgyulaj ellen eldőlhet, az lehet nekik a sorsdöntő bajnoki.

 

7. SG KECSKEMÉT FUTSAL
Haladás (I), TFSE (H), Aramis (I)

A szezon indulásakor nem sokan gondoltak arra, hogy a Kecskemétnek izgulnia kell, hogy bejut-e a felsőházi rájátszásba, pedig ha a tabellára tekintünk, akkor azt látjuk, hogy jelenleg nincs a legjobb ötben, sőt mindössze hetedik. Persze nem tragikus a helyzet, mivel a második hely egyetlen egységre van. Jól igazoltak nyáron, és a rossz kezdés után remek teljesítményt nyújtottak és szorgosan gyűjtögették a pontokat, és a második körre már a dobogó második fokán álltak stabilan és úgy tűnt, nem lehet gond. Aztán jött egy hullámvölgy náluk is, talán a legrosszabbkor és az utolsó négy meccsből egyet sem sikerült megnyerni. A három pontos rendszerben a sok döntetlen nem sokat ér, és így ennek köszönhetően a másodikról a hetedik helyre csúsztak vissza, ami az egyik legnagyobb meglepetése a bajnokságnak.

Ami nehezíti a dolgukat, hogy egyik legjobbjuk, Aleksic ősszel a VB  miatt, míg most az EB részvétel miatt fog hiányozni, aki a szerb válogatott tagja. Ráadásul a sorsolást tekintve, az egyik legnehezebb az övék, így nagyon össze kell szednie magát a Koós-legénységnek, és legalább egy bravúrt be kell mutatnia idegenben a két meccs közül. Előzetesen a legnehezebb összecsapás rögtön az első lesz lett volna, mivel a címvédő otthonába látogatnak, de a sors nagy esélyt adott nekik, mivel a tartalékos Hali ellen jó eséllyel fognak parkettára lépni, ahol elég nagyot javíthatnak a helyzetükön. A két fél tavaly is játszott már ilyen felállásban TV-s mérkőzést, ahol úgy tűnt, hogy nyerhet a Kecskemét, de végül alulmaradt.  Egy győzelem nagy lökést adhat és jöhet hazai pályán a TFSE együttese, akik ellen kötelező a három pont, nem is kérdés, különben csökkennek a felsőházi esélyek. Ha az egyetemisták ellen érvényesítik a papírformát, akkor győzelmi kényszerrel utazhatnak Budaörsre, ahol egy olyan rivális várja őket, akiknek szintén nagyon kellenek a pontok majd, így nincs irigylésre méltó helyzetben a Kecskemét. Viszont a keretük alapján megvan minden esélyük rá, hogy a három meccsen gyűjtsenek annyi pontot, hogy éremért küzdhessenek a rájátszásban.

 

8. NYÍRGYULAJ FUTSAL
Aramis (I), DEAC (H), Kistarcsa (I)

A Nyírgyulaj egy nagy győzelemmel kezdett a szezon elején, de azon kívül mindössze csak a két mögötte állót tudta legyőzni, így nem volt esély jobb helyezésre. Hiába volt többször közel a bravúrhoz az alakulat, valami mégis hiányzott. Sok év után a szezon közben távozott Lovas mester, de sokáig úgy tűnt, nincs változás, legalábbis az eredményben. Aztán a második körben jött egy bravúr győzelem a Kecskemét otthonába, majd egy kötelező siker hazai pályán a TF ellen. A hátralévő meccseknek számukra nincs nagy tétje, hiszen szinte maximum egy helyet tudnak hátracsúszni, és azt is csak akkor, ha az egyetemisták legalább négy pontot szereznek, amire azért papíron kevés esély van. Ennek ellenére biztos, hogy nem feltartott kézzel mennek. Péntek este az Aramis otthonában kezdenek, majd fogadják a Debrecent. Mind a két csapatnak égetően kell a három pont, de Matheusék ellen meg kell érte szenvedni. Kellemetlen ellenfél lehet a Gyulaj mind a két csapat számára, majd az utolsó játéknapon a sereghajtó otthonában zárnak, ahol akár nyerhetnek is és bebiztosítják a nyolcadik helyet.

 

9. TFSE-BESTRONG
Újpest (I), Kecskemét(I), Haladás (H)

A TF két kötelező győzelem mellett, amit a sereghajtó ellen értek el, még két bravúr győzelmet mutattak be. Legyőzték az Újpestet és a Mezeit. Ezen kívül sok nagyarányú pofon övezte a szezonjukat. Ahhoz, hogy előrébb lépjenek a tabellán, négy ponttal többet kéne szerezniük, mint a Nyírgyulaj, amire kevés esély van, főleg három meccsből. Két olyan meccs következik, ahol inkább az ellefnélnek létkérdés a győzelem, így annak ellenére, hogy számukra nincs tétje, lehetnek a mérleg nyelve. Szombaton az Újpest ellen nem az egyetemisták az esélyesek, de ők frissen készülhetnek, míg a lilák még egy napja a Hali ellen játszottak. Ez még visszaüthet az újpestieknek, amit a Csernai legénység kihasználhat. Utána a Kecskeméthez látogatnak, ahol szintén nem ők az esélyesek, igaz ott már játszhatnak az új igazolások, a kérdés, hogy ők beváltják-e a hozzájuk fűzött reményeket. Az utolsó körben a bajnokot fogadják, és a kialakult helyzetnek köszönhetően, lehet, hogy még a Halinak győzelmi kényszere lesz, hogy megtartsa az első helyét az alapszakasz végére. Ezek ismeretében nehéz elképzelni, hogy előrébb tudnak lépni a fővárosiak a tabellán.

 

10. KISTARCSA FUTSAL
MVFC (H), Veszprém (I), Nyírgyulaj (H)

A sereghajtó Kistarcsa az alapszakasz vége felé már kezdett felnőni az első osztályhoz. Több szoros meccset is játszott, és a decembert két bravúrral zárta. Előbb döntetlen az aRamis ellen, majd győzelem a bajnok Haladás ellen. Ez lendületet kéne adjon Bitáéknak, de több sérültjük és betegük is lett időközben, így nem csak minőségbéli gondok, de létszámbéliek is adódtak, így kevés az esély a Berettyóújfalu és a Veszprém ellen, főleg idegenben. Talán a hiányzók az utolsó meccsre felgyógyulhatnak és a Nyírgyulaj ellen egy szép zárás lehet, igaz nem sok mindent befolyásolna.

 

16.forduló:

péntek:

ARAMIS SE – NYÍRGYULAJ FUTSAL
19:35 Budaörs, Aramis Sportcsarnok

Szombat:

ÚJPEST FC-220 VOLT – TFSE-BESTRONG
20:00 Budapest, UTE Labdarúgó Akadémia

Vasárnap:

HALADÁS VSE – SG KECSKEMÉT FUTSAL
16:00 Szombathely, Haladás Sportcsarnok
M4 Sport élő közvetítés

Hétfő:

KISTARCSA FUTSAL – MVFC BERETTYÓÚJFALU
19:30 Gyál, Városi Sportcsarnok

DEAC – VESZPRÉM FUTSAL
18:30 Debrecen, Egyetemi Sportaréna

Hírdetés

Kapcsolódó mérkőzések

Videók

Új játékosok a válogatottban
2024.03.27 | 20:40
Aramis SE - MAG-LOG Maglódi TC (2024.03.22, stream)
2024.03.22 | 11:00

Tabellák

HASONLÓ HÍREK

2024.03.18 | 22:30
2024.03.17 | 10:00
2024.03.16 | 08:15
2024.03.15 | 07:45
2024.03.10 | 09:30
2024.03.07 | 12:15
Támogatóink

Partnereink