Fehér Zsolt angliai tapasztalatai
2022.10.17 | 13:00
Fehér Zsolt angliai tapasztalatai

Kicsit megkésve, de ígéretünkhöz híven beszámoltatjuk Fehér Zsoltot az angliai utazásáról, aki mint tudjuk egy angliai futsal klub, a LIFC meghívására a bajnokság szünetében Londonba utazott.

Milyen volt az utazás?
 - Csütörtökön hajnalban indult a gépünk Luton repterére, ahonnan busszal folytattuk az utazásunkat London fő busz és vonatállomásáig, a Viktoria Coach Station-ig. Ott várt minket László Csongor aki a LIFC csapatának játékos-edzője, és a Székelyudvarhely volt játékosa. Ezt követően egy rövid városnézés következett, majd egy 20 perces vonatozás után elfoglaltuk a szállásunkat, kicsit pihentünk, mert este már edzést vezényeltem a csapatnak.
Milyenek voltak az edzések, valamint a bajnoki mérkőzés hangulata?
 - Az előzetes egyeztetéseknek köszönhetően két edzés és egy bajnoki mérkőzés szerepelt az előttünk álló négy napban!! A fogadtatás nagyon baráti és tiszteletre méltó volt! 18 játékos jelenlétében kezdődött az első edzés! A LIFC csapatának játékoskerete nagyon vegyes, van magyar, székely, kazah, olasz, portugál és természetesen angol játékosuk is! Többségében amatőr játékosok, de mindenkinek volt futsal múltja, kinek magasabb, kinek alacsonyabb osztályban! A bajnoki mérkőzésen az egyik bajnokesélyes csapat volt az ellenfél, 8 spanyol játékossal a keretében! Egy felfokozott hangulatú mérkőzésen, sok-sok párharc, rengeteg szabálytalanság, folytonos rohanás jellemezte a találkozót! Az igazságot megvallva, kevés tudatos futsal elemet lehetett felfedezni a játékban...! A nagyobb rutinnak és a jobb helyzetkihasználásnak köszönhetően a spanyol játékosokból álló Baltas Melas London Futsal 7-5-re diadalmaskodott a LIFC csapata ellen.

Úgy hallottuk, hogy az angol szövetségből is érdeklődtek „egy magyar edző szakmai útja iránt”.

 - Igen, nagy meglepetésemre meglátogatott az egyik edzés keretében Luis Melville úr, aki az FA-nél a futsal edzőképzéssel, illetve általában a futsal népszerűsítésével van megbízva. Elmondta, hogy a Covid előtt az angol FA anyagilag is támogatta a futsal csapatokat! Minden csapatot! Pénzt kapott a válogatott, az 1. liga, a 2. liga! Jelen pillanatban nincs anyagi támogatás a kluboknak! Például nincs profi futsal csapat az összesen a 10 milliós városban... mindenki amatőr és önfenntartó! Luis mostani feladata a futsalban az edzőképzés, az edzők mentorálása, ami ahogy a szavaiból kivettem a szíve-csücske! Érdeklődött a magyar helyzetről is, és hosszasan beszélgettünk országaink futsaljáról, és a nemzetközi futsalról is.
Utólag visszatekintve, megérte számodra ez az utazás, amikor pihenhettél is volna a szabadnapok miatt?
 - Vasárnapi mérkőzés után volt egy közös ebéd volt a csapattal, majd ezt követően haza felé vettük az irányt! Mondhatni, hogy hosszú és fárasztó négy nap volt, de minden pillanata megérte! Látni, hogy az angol szövetség bár látta a potenciált a sportágban, de sajnos a Covid lesöpörte az anyagi támogatásokat, így a klubok a megszűnés hátárára kerültek! A válogatott jelen pillanatban szünetel, nincs edzés, nincs mérkőzés! De mégis mentalitásában fényévekre van tőlünk, sokkal előbbre állnak hozzánk képest - akik most igen szerencsés helyzetben vagyunk – és látják a fényt az alagút végén, és ha önköltségen is, de életben maradtak és csinálják, mert akarják, és szerelmesei ennek a sportágnak!

Végezetül szeretném megköszönni László Csongornak és a LIFC csapatának a meghívását, és vendéglátását!


 

Címkék

Hírdetés

Videók

Aramis SE - Nyírbátori SC (2024.04.26, stream)
2024.04.26 | 12:24
Franciaország - Brazília, gólösszefoglaló
2024.04.25 | 13:11

Tabellák

HASONLÓ HÍREK

2024.04.16 | 20:00
2024.04.15 | 07:15
Férfi válogatott
2024.04.13 | 20:15
2024.04.10 | 09:45
2024.03.18 | 22:30
2024.03.17 | 10:00
Támogatóink

Partnereink