„Egyetemi klub vagyunk, ennek szellemében képviseljük a sportágat” – interjú az ELTE-BEAC NB I-es futsalcsapatáról
2022.07.21 | 11:08
„Egyetemi klub vagyunk, ennek szellemében képviseljük a sportágat” – interjú az ELTE-BEAC NB I-es futsalcsapatáról

A következő szezontól már a magyar futsal első osztályában szerepel az ELTE-BEAC, amely első NB I-es mérkőzését augusztus 15-én az Aramis SE ellen játssza az újbudai Sport XI sportcsarnokban. Az új idény azonban nemcsak élményeket, hanem kihívásokat is tartogat. Tervekről, célokról, felkészülésről beszélgettünk Simon Gáborral, a BEAC igazgatójával és Árendás Tamással, a futsal-szakosztály vezetőjével.

Kezdjük az elején, ami jelen esetben a Kistarcsa Futsal elleni, az NB I-es tagságért folytatott mérkőzéseket jelenti. Az odavágón 8:1-es siker, a visszavágón 4:2-es vereség. Az ELTE-BEAC 10:5-ös összesítéssel jutott fel a magyar futsal első osztályába. Milyen várakozások előzték meg a párharcot?

Árendás Tamás: Az első mérkőzésen, hétgólos győzelemre senki nem számított. De a teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy a Kistarcsa csapatából több, meghatározó játékos részt vett a kassai minifutball-Európa-bajnokságon, ezért ezek a futsalosok (a kapusuk kivételével) nem játszhattak az első találkozón. Az ellenfélnél tehát három fontos ember hiányzott, mi pedig nemcsak teljes kerettel tudtunk megjelenni, de jó formában is voltunk. Előzetesen azt gondoltam, ha mi jól, az ellenfél pedig kevésbé jól játszik, akkor az elegendő lesz arra, hogy az első mérkőzésen ne dőljön el a továbbjutás. Sőt, talán egy kis előnyt is tudunk szerezni. Végül két ellentétes állapotban lévő együttes találkozott. A szezon egyik legjobb játékát nyújtottuk, míg a Kistarcsa kevés játékossal jött el, és a mérkőzés végét erőnlétileg sem bírták. Belekerültek egy negatív spirálba, aminek a végén alakult ki a 8:1-es győzelmünk.

A visszavágóra fordult a helyzet: a Kistarcsa Futsal a legjobb csapatával jött, míg nálunk voltak hiányzók. Az első percektől kezdve nekünk rontottak, folyamatosan dolgozták ki a ziccereket. És ugyan a szempontunkból 0:2 volt a félidő állása, de reálisan 0:6 is lehetett volna. A második félidő elején ráadásul még kettőt kaptunk, 0:4-es állásnál pedig már az volt a valószínűbb, hogy a Kistarcsa megy tovább. De meglőttük azt az egy nagyon fontos gólt, s onnantól kezdve kijöttek 5 a 4 ellen, lelassult a játék, kevés idejük is maradt, ráadásul rúgtunk még egyet. A végén óriási volt a katarzis.

Több mint tíz éve dolgozol a BEAC ügyvezetőjeként. Volt már a mostanihoz hasonló sikerben részed?

Simon Gábor: Az elmúlt tíz évben sok sikerben volt részem hála Istennek, de az, hogy a női kosárlabda-csapat mellett lesz még egy NB I-es csapatunk, az hatalmas eredmény. Az, hogy az ELTE-BEAC futsalcsapata Magyarország tizenkét legjobb együttese között van az a klubnak, az egyetemnek és az egész BEAC-családnak, Újbudának egyaránt óriási siker. És igen, nem túlzás azt mondani, hogy ez az egyik legnagyobb sikere az elmúlt tíz évnek. Ráadásul a feljutás személy szerint is sokat jelent, hat szezont futsaloztam NB II-ben, így a csapat sikerének még jobban tudok örülni.

Mennyire leptek meg a történtek?

SG: Adott volt egy jó csapat, egy olyan baráti társaság, ami már évek óta együtt futsalozik az NB II-ben. Igazi csapat, több meghatározó, karakteres játékossal, akik teljes mértékbe beleillenek a BEAC egyetemi légkörébe. A srácok a pályán kívül is barátok, és nagyon szeretnek futsalozni, focizni. Talán mondhatjuk az egész éves szereplés alapján, hogy várható volt egy kiugró eredmény, de, hogy 2022 nyarán feljutunk történelmünk során először az első osztályba, ezt nem gondoltuk. A siker persze több összetevős. A jó csapat mellé kellett egy jó edző is. Dunai András vezetőedzőt fontos és kell is kiemelni. Nagy köszönet jár neki azért, amit véghez vitt a csapattal. Nélküle ez nem sikerült volna, ehhez a csapathoz pont ő kellett, ez csak vele sikerülhetett.

Büszkék vagyunk arra, hogy a siker mögött egy egész közösség áll, amiben egy családként benne van a BEAC Labdarúgó szakosztálya, a női futsal csapat, a beacfoci.hu foci bajnokság szervező csapata Sajben Marcival, Simon Krisztiánnal, de meg kell említeni Béni Zolit, aki az utánpótlásban ért el komoly sikereket. Fontos együttműködésünk van a Budai FC-vel, melynek köszönhetően a náluk nevelkedett labdarúgók szerepelnek az ELTE-BEAC utánpótlásában, és lesz olyan játékos, aki tagja lesz az NB I futsalcsapatnak is.

A feljutás elérése óta eltelt egy hónap. Mik voltak a legfontosabbak, amiket tisztázni kellett az elmúlt időszakban?

ÁT: A levegőben lógott, hogy megszerezzük az első osztályú tagságot. Végig azt mondtam, megvalósítható az, hogy egy szinttel feljebb lépjünk. Ha úgy döntünk, hogy vállaljuk, akkor meg tudjuk teremteni a szükséges anyagi-szakmai környezetet. Alapvetően ugye az a megszokott, hogy egy csapat célként kitűzi a feljutást a szezon előtt, majd egy évig ezt készíti elő. Esetünkben ez nagyon nem így történt. Jött egy lehetőség, s emiatt gyakorlatilag mindenhez hozzá kellett nyúlni. A játékosokkal egyeztettünk a következő szezonról, és új szakmai stábot alakítottunk ki.

SG: Az NB I egyszerre egy nagyon jól hangzó, szuper eredmény, és egyszerre egy nagy kihívás játékosnak, edzőnek, vezetőknek egyaránt. A BEAC-nak és az ELTE-nek is megvan az a jogi-pénzügyi-gazdasági háttere, tradíciója a sportban, amivel az NB I-es csapat mögé tud állni. Erre építhetünk, erre számíthatunk a szezon során, de azért volt bőven tennivaló. Az első és legfontosabb az MLSZ NB I-es versenykiírásában található feltételeknek való megfelelés volt, ami jelenti egy a klub 100 százalékos tulajdonában állógazdasági társaság létrehozását, az indulási jog átruházását, a szükséges utánpótlás csapatok biztosítását, számos jogi kérdés tisztázását, pénzügyi háttér megtervezését – és számos egyéb dolgot.

Ami pedig az anyagi oldalát illet. Kiemelném, hogy az MLSZ által adott támogatás (a Szerencsejáték Zrt. támogatja az első osztályú klubokat) mellett a BEAC a saját bevételeiből fogja működtetni a futsalcsapatot. Az ELTE-BEAC futsal bajnokságainak épp tíz éves jubileumát ünnepeljük idén. A futsal szakosztály által szervezett nagy sikerű „beacfoci” teszi lehetővé többek között, hogy az NB I-es csapat számára adott legyen a megfelelő anyagi háttér. Ezért szeretnénk is megköszönni annak a 190 csapatnak, nagyjából 1300 játékosnak azt, hogy évről-évre a mi bajnokságainkban játszanak. Ők ugyanis mind támogatói az NB I-es csapatnak. Épp ezért a hazai meccsekből egy jó hangulatú, egyetemi sporteseményt szeretnénk csinálni, ahol sok fociszerető szurkoló előtt tud majd pályára lépni a csapat. Hiszek benne, hogy 2022-ben Budapesten erre nagy szükség van, és a jó hangulatú mérkőzések a szponzorok figyelmét is fel fogják kelteni.

A meglévő, stabil anyagi háttér ellenére is az ELTE-BEAC-nak lesz a legalacsonyabb költségvetése a futsal NB I-ben.

SG: Nem ismerem pontosan a többi csapat anyagi lehetőségét, de elég valószínű, hogy a legkisebb költségvetésűek között leszünk. Ugyanakkor pontosan elegendő lesz egy tisztességes futsalcsapat működtetésére, lesz minden, amire a stábnak és a csapatnak szüksége lehet. A cél alapvetően a bennmaradás, a minél jobb szereplés az rájátszás végén, de ez nem azt jelenti, hogy ne szeretnénk hosszú távon NB I-es csapat maradni. Van egy alapvető filozófiánk, elképzelésünk. Egyetemi klub vagyunk, ennek szellemében képviseljük a sportágat. A játékoskeret, a szakmai stáb ízig-vérig ELTE-s, BEAC-os. Erre Árendás Tomival külön hangsúlyt fektetünk, és büszke is vagyok arra, hogy ezt meg tudjuk valósítani. Ez az első év nagy erőpróba lesz, új környezet, ellenfelek, magasabb szintre kell jutnunk minden téren, de azért ne felejtsük el, hogy 2008 óta a honi futsal stabil klubja vagyunk, így azt gondolom nem lesz szégyenkezni valónk. Támogatások és az igazolások szempontjából akkor van jó esélyünk előrébb lépni, ha már eltöltöttünk egy-két évet az NB I-ben, és megismernek minket.

Térjünk át a szakmai oldalra. Az ismert, hogy a vezetőedző, Dunai András lemondott. Ki váltja őt, s milyen elképzelésekkel indultok neki a felkészülésnek, a bajnokságnak?

ÁT: Igen, Dunai András távozott. Nem rendelkezik az első osztályhoz szükséges, UEFA futsal B-licenc-szel. Kérdés volt, benn tudjuk-e tartani a stábban, de végül azt a döntést hozta, hogy az útja a feljutással véget ért. Ezúton is köszönöm az elmúlt három és fél évben végzett munkáját, melyet mindig nagy szívvel és szakmaisággal végzett. A csapat másodosztályban tartásával és három dobogós helyezésével, vastag betűkkel írta be magát a futsal szakosztály és az egyesület annalesébe.

Az új vezetőedző az a Béni Zoltán lesz, aki több mint 10 éve a klub kötelékébe tartozik, s eddig az utánpótlás csapatainkkal foglalkozott. Munkáját egy asszisztens edző és egy technikai vezető segít. Béni Zoltán rendelkezik a megfelelő végzettséggel, ambíciózus, megbízunk benne. Olyan ember, aki ismeri a közeget, a csapatot. A modern futsalt részesíti előnyben. Játékos, kreatív formában fogja beépíteni a futsal specifikus elemeket az edzésekbe, meccsekbe.

Van egy alakuló játékoskeret. Azt pedig a július 18-án kezdődő, négyhetes felkészülés során látjuk meg, kik azok, akik velünk tudnak maradni az előttünk álló szezonban. A játékos kerethez mérten kell majd kialakítani a felfogásunkat. De az biztos, hogy az új vezetőedző észszerű határokon belül, de bátor játékot fog kérni. Az NB II-ben domináns játékot játszottunk, most ez megfordul. Az alapszakasz után kialakul majd egy alsó és felsőház. úgy számolunk, hogy az alsóházba kerülünk, ott a hat csapat közül az első négybe szeretnénk kerülni. Az biztos, hogy a türelem nagyon fontos lesz, az első félév úgy fog eltelni, hogy tapasztalatot szerzünk, tájékozódunk. Meglátjuk, min kell majd változtatni.

A férfi csapat mellett célunk, hogy az NBII-es női és utánpótlás játékosaink mellé is olyan szakembereket találjunk, akik szakmailag és emberileg is vezetni tudják a szakosztály munkáját és összekapcsolva csapatainkat, élhető és proaktív közösséget alkossunk.

Lemondását követően Dunai András arról beszélt, ha egy-két tapasztalt játékost igazol a csapat, akkor nem lesz probléma megragadni az NB I-ben. Erről mit gondolsz?

ÁT: A koncepció egy egyetemistákra, ELTE-hallgatókra épülő, fiatal társaság kialakítása. Fontos, hogy egyrészt egyben tartsuk a feljutó csapatot, másrészt minőségi és mennyiségi szempontból is olyan játékosokkal erősödjünk, akik beleillenek ebben a koncepcióba. Folyamatosan zajlanak az egyeztetések. Úgy néz ki, hogy sikerül igazolnunk NB I-es tapasztalattal rendelkező játékosokat is. És a feljutást kiharcoló együttes 70-80 százaléka elkezdi a felkészülést az első osztályra. Ami szerintem egy szép szám.

Az NB I-ben már alig van olyan csapat, amely nem ad fizetést a játékosainak. Ez a tényező az ELTE-BEAC esetében miként néz majd ki?

ÁT: Amit elő tudtunk teremteni eddig az az, hogy egy viszonylag szűk, de stabil költségvetéssel indulunk neki a 2022/2023-as szezonnak. Úgy vállaltuk a nevezést, hogy a szezont mindenképp végig csináljuk. Biztosítani tudjuk a játékosoknak az utazáshoz, felszereléshez szükséges feltételeket. Továbbá a játékosok egyéni egyeztetés alapján költségtérítésben, fizetésben részesülnek, illetve részesülhetnek.

Ami a gyakorlati oldalt, az edzéseket illeti, az miként fog kinézni?

ÁT: Heti két edzés adott, amit a meccsektől függően fognak még edzések kiegészíteni. Ez nagyjából heti három edzést és egy mérkőzést jelent. Lesz olyan, amikor dupla edzőmérkőzés terhelés színesíti a programot. És, ha már program, azt már lehet tudni, hogy az első mérkőzésünket augusztus 15-én játszunk, hazai pályán, az újbudai SportXI sportcsarnokban az Aramis SE ellen. Várunk mindenkit szeretettel!

Szerző: Havasi Zsolt

Forrás: beac.hu

Hírdetés

Videók

Új játékosok a válogatottban
2024.03.27 | 20:40
Aramis SE - MAG-LOG Maglódi TC (2024.03.22, stream)
2024.03.22 | 11:00

Tabellák

HASONLÓ HÍREK

2024.03.18 | 22:30
2024.03.17 | 10:00
2024.03.16 | 08:15
2024.03.15 | 07:45
2024.03.10 | 09:30
2024.03.07 | 12:15
Támogatóink

Partnereink