Barangolás az ír futsalban
2008.03.20 | 00:00
Barangolás az ír futsalban

ÍR FUTSAL SZEZON 2008

A Guinness hazájában a rögbi, gealic futball és lóverseny mellett sokkal kevesebb szerep jut az európai labdarúgásnak, mint hazánkban, Magyarországon. Ez azonban nem zárja ki azt, hogy az ország olyan nagyszerû labdarúgókat adjon a világnak, mint Roy Keane vagy Robbie Keane!

Ezért ne is csodálkozzunk azon, hogy a futsal itt még gyermekcipõben jár. Az elsõ nemzeti bajnokság megrendezésére 2007-ben került sor. Akkor, az induló nyolc csapat közül a Shamrock Rovers bizonyult a legjobbnak. Az BL selejtezõk során az ír bajnok a csoportküzdelmek után búcsúzott a Kupától.
A Labdarúgó Szövetség mindent elkövet, hogy publicitást és népszerûséget szerezzen a sportágnak. Pénzt, idõt és energiát nem kímélve törekszik arra, hogy elsõsorban, de nem kizárólagosan a gyermekek figyelmét felhívja a futsalra, és lecsábítsa õket a parkettre!

Ennek köszönhetõen idén már 16 csapat részvételével indult meg a bajnokság, melyet - mivel a játékosok zöme a nagypályán játszik - a soccer bajnokság téli szünetében bonyolítottak le. A február közepén megrendezett elsõ találkozás alkalmával a csapatok még csak barátságos meccsek keretében térképezhették fel ellenfeleiket, a következõ héttõl azonban már élesben kellett bizonyítaniuk a fiataloknak. Igen a fiataloknak, hiszen a játékosok nagy többsége még ifista korú, így a nemzeti válogatott is az U21-es korosztályban indulhat a világversenyeken.
A nemzeti válogatott élén brazil tréner áll (Junior), aki a Bohemians mezét öltötte magára a 2008-as idényben.

A rendelkezésre álló rövid idõ miatt csapatokat négy darab négyes csoportba osztották, ahol körmérkõzéseket játszottak úgy, hogy minden csapat kétszer találkozott egymással. A csoport elsõ és második helyzetje jutott tovább az egyenes kieséses szakaszba, amelynek lebonyolítására a fõvárosban került sor március 15-én.

A negyeddöntõk eredményei:

St. Patrick"s Athletic  v Sligo Rovers 23-3
Bohemians  v Galway United 9-3
Derry City  v Bray Wanderers 4-8
Cork City  v Drogheda United 10-1

 

A St. Patrick"s Athletic gyõzelme nem volt meglepõ a csoportjukban mutatott teljesítményük alapján. Ekkora különbségû gyõzelemre azonban senki sem számított, még annak ellenére sem, hogy a csapatban több brazil, illetne lengyel játékos szerepelt.
A Bohemians álmos kezdés után, még a félidõ vége elõtt a maga javára fordította az eredményt, és gyõzte le a sziget nyugati partjáról érkezõ Galway csapatát.
A Derry City és a Bray Wanderers is izgalmas csatát vívott egymással, ahol az utóbbi bizonyult jobbnak.
A Cork City továbbjutása egy percig sem forgott veszélyben a Drogheda ellen,a melynek soraiban a csoportküzdelmek alatt Gery Kelly,  a Leeds United és az ír válogatott korábbi labdarúgója is szerepelt.
A négy gyõztes gárda másnap küzdött meg az elsõ helyért az alábbiak szerint:


St. Patrick"s Athletic  v Bray Wanderers 9-4
Bohemians  v Cork City 6-4
 


A harmadik helyért nem rendeztek mérkõzést, így még nagyobb várakozás elõzte meg a döntõt. A szervezõk mindent elkövettek a jó hangulat megteremtése érdekében. Több napilap, és az országos televízió is kiszállt a rendezvényre. Fiatal zenészek folyamatos dobolással tartották tûzben a jó 200 fõnyi szurkolótábort és a csapatokat.

A finálé senkinek sem okozott csalódást, az egész idény legizgalmasabb mérkõzését izgulhatta végig a nagyérdemû! Habár a negyeddöntõben 23 gólig jutó St. Pats többet birtokolta a labdát, nem találta a rést a „Gypsy"-k védelmén. Az elsõ gólra a második félidõ közepéig kellett várni, mikor egy kapu elõtti kavarodás után csorgott a Bohs kapujába. A több ír válogatottat és a tavalyi szezon legjobbját (Alan Lynch) is a soraiban tudó fõvárosi csapat azonban nem rogyott meg, és gólra góllal válaszolt. Mivel több találat már nem esett a rendes játékidõ alatt, következhetett a hosszabbítás. A St. Pats folyamatosan cserélt, míg a másik oldalon érezhetõen fáradtak a játékosok. Talán ennek köszönhetõen 2 perccel a hosszabbítás második félidejének vége elõtt betaláltak a „légiósok" . A Bohemians mindent egy lapra feltéve megpróbált kiegyenlíteni, de egy hibát kihasználva az utolsó másodpercekben a St. Pats beállította a 3:1-es végeredményt.

A St. Patrick Athletic csapata tehát megnyerte a bajnokságot, az ezzel járó 10,000 eurós pénzdíjat, és megszerezte a jogot az õszi BL küzdelmekben való részvételre, ahol a jelenlegi információk szerint a francia, a skót és walesi bajnok vár rá.
A torna legjobb játékosnak a Bray Wanderers támadóját, Dane Massey-t választották.

Összegzésképpen elmondható, hogy a futsal bárcsak 2 éve hivatalos sportág a szigeten, egy pár éven belül, ha a népszerûsítésére fordított pénz és is munka töretlen marad, komolyan számolni lehet az ír nemzeti válogatottal és klubcsapatokkal!

dr Mucsányi Márton

Bray, Ireland,
2008. március 19.
    
 

 

 

Címkék

Hírdetés

Videók

DEAC-MVFC Berettyóújfalu /NB I. Felsőház 9. forduló/
2024.04.29 | 13:30
Újpest FC-220Volt - PTE-PEAC (2024.04.27, stream)
2024.04.27 | 11:00

Tabellák

HASONLÓ HÍREK

2024.04.16 | 20:00
2024.04.15 | 07:15
Férfi válogatott
2024.04.13 | 20:15
2024.04.10 | 09:45
2024.03.18 | 22:30
2024.03.17 | 10:00
Támogatóink

Partnereink