Balázs Zoltán: Én csak tettem a dolgom
2008.02.14 | 00:00
Balázs Zoltán: Én csak tettem a dolgom

Az õrangyal a Székelyudvarhely Sport Klub kapujában. Bravúrt bravúrra halmozott a legutóbbi, Dévai CIP elleni rangadón, amikor mindenki verve volt, õ állta a sarat. Balázs Zoltán, az udvarhelyi teremlabdarúgó-csapat hálóõre mégis szerényen annyit mond, hogy a csapaté a siker, nem az övé. Habár mindenki látta, hogy a meccs embere volt, õ úgy véli, csak a dolgát tette. Tisztában van azzal, hogy nem bajnokságot, hanem rangadót nyert az SK.

- Rangadót nyertünk. A meccs után a két tábor ve­zetõi, edzõi egyhangúlag úgy fogalmazták meg, hogy te voltál a meccs hõse. Védé­seidnek köszönhetõen diadalmaskodott Udvarhely.
- Amikor gyõzünk vagy ve­szí­tünk, akkor a csapat együt­te­sen éri el azt a sikert vagy ku­darcot. Ha jól megy a védés, akkor jó a védekezése is a gár­dának. Olyan szögeket zárnak le olyankor, hogy nekem ke­ve­sebb területet kell védenem.

- Gondoltam, hogy ezt vá­laszolod. De mikor már mindenki verve volt, akkor te még tudtál hárítani, bra­vú­rokat mutattál be.
- A szerencse is velünk volt. Annyira készült az egész csa­pat rá, akartuk a gyõzelmet, nagy volt az elvárás, itt nem lehetett kikapni. Mindenképp nyerni kellett.

- Hogyan készültél a rang­adóra?
- Ismertem Dévát, tudtam, mire számíthatok. Ugyanazt tettem, mint az összes többi meccs elõtt. Semmi különleges dolgot nem csináltam. A CIP egy-két támadási variációját átbeszéltük, szögletnél, sza­badrúgásnál miként álljunk fel. Személy szerint nem ké­szültem semmi extrával, nem is akartam a meccsre gondolni. Az utolsó két órában, amikor találkoztunk, akkor mondtam, ennyi elég lesz. Telt ház, szé­kely himnusz, tudtam, hogy hamar extázisba kerül az em­ber. Ott volt a tévéközvetítés is, mind Romániában, mind pedig Magyarországon láthatták a derbit. Ez is nagyon sti­mulált.

- Valóban ekkora nagy do­log a szurkolás, a székely himnusz, a tévéközvetítés egy sportolónál? Ráadást ad a teljesítményben?
- Igen. Benned van, hogy most nem csak pár ezer ember elõtt bizonyíthatsz, hanem milliók néznek téged. Nem beszélve róla, hogy a hazai kö­zönség mindig pluszt jelent.

- Mit tettél abban a két órá­ban a rangadó elõtt?
- Azért kellett két óra, mert a kezdés elõtt ennyivel talál­koztunk a csapattal a sport­csar­nokban. Mi, kapusok elintézzük a labdákkal kapcsolatos dolgokat, megfogjuk õket, ha kell, fújunk bele levegõt. Aztán veszek egy lasztit, s egészen a bemelegítés kezdetéig azzal játszadozom. Tehát semmi különleges dolog nincs. Nem nagyon szeretek viccelõdni viszont az öltözõben, próbálok ráhangolódni a találkozóra.

- Elég sok dolgod volt a mec­csen. Mikor érezted, hogy megvan a három pont?
- A vége felé éreztem, hogy megvan a mérkõzés. Pontosan a második félidõ 19. percében, 59. másodpercében, amikor fel­ível­ték a labdát, akkor tud­tam, hogy most megszólal a duda (nevet - szerk. megj.). Volt idõkérés is a legvégén, ak­kor mondtam is a fiúknak, hogy a leghosszabb minutu­mok lesznek az életünkben. Szerencsére összejött, mert a kapufa is segített.

- Jobb az idei SK, mint a tavalyi?
- A tavalyi sem volt rossz, de idén jobbak vagyunk. Jobban hajtanak egymásért a játé­ko­sok, ez pedig ad egy pluszt a csapatnak. De az is, hogy a Dévát most legyûrtük.

- Azért ne feledkezzünk meg róla, hogy õsszel, miután Dé­va nyert ellenünk, kétszer is betlizett.
- Nem egy bajnokságot, rang­adót nyertünk. A továbbiakban is százszázalékosan kell koncentrálnunk.

- Sokan azt állították a meccs után, hogy láttak téged már jól védeni, de a mostani teljesítményed valami fenomenális volt.
- Menet közben éltem ma­gam bele a meccsbe. Ami után elénekelték a székely himnuszt, az ember kezén feláll a szõr. Megjött az elsõ védés, az elsõ gól. Ezek beleviszik az embert a jó teljesítménybe. De a csapattársaim közül mindenki csúszott, mászott, hajtott. Az én szememben mindenki ezerszázalékot teljesített.

- Fontos nektek, kapusoknak, hogy meglegyen az elsõ védés?
- Ez csak egy ilyen szólás-mondás. De van benne igaz­ság, mert ha az elsõ labdát jól véded, akkor az átsegít a druk­kon, magabiztosságot ad.

- Azt mondtad, hogy jobb ez az SK, a Dévával kapcsolatosan mi az álláspontod?
- Azzal gyengült, hogy el­ve­szítette Mateit. De nem é­rez­tem a rangadón, hogy gyen­gébb csapattal állnánk szemben. Még most is jó a Déva.

- Az SK tett egy lépést az alapszakasz megnyeréséhez, cél marad a bajnoki cím és a Román Kupa.
- A klub vezetése ezt a célt tûzte ki. Ezért dolgoznak, já­tékosokat igazoltak. Úgyhogy nem marad más, mint telje­síteni mindezt.


Józsa Csongor
Udvarhelyi Híradó
www.uh.ro



Címkék

Hírdetés

Videók

Franciaország - Brazília, gólösszefoglaló
2024.04.25 | 13:11
Aramis SE - Magyar Futsal Akadémia (2024.04.22, stream)
2024.04.22 | 14:47

Tabellák

HASONLÓ HÍREK

2024.04.16 | 20:00
2024.04.15 | 07:15
Férfi válogatott
2024.04.13 | 20:15
2024.04.10 | 09:45
2024.03.18 | 22:30
2024.03.17 | 10:00
Támogatóink

Partnereink