Balázs Zoltán egy hónapos kényszerpihenőn?
2008.03.31 | 00:00
Balázs Zoltán egy hónapos kényszerpihenőn?

Úgy tûnik, hogy a Székelyudvarhely SK és a magyar futsalválogatott elsõ számú kapusa, Balázs Zoltán többhetes kényszerpihenõre kényszerül. Az elsõ vizsgálaton porcleválást diagnosztizáltak a magyar sportoló térdében, s ha ez beigazolódik, akkor mûtéti beavatkozásra lesz szükség. Ebben az esetben Kozma Mihálynak legalább egy hónapig kell mellõznie legjobb kapusa játékát.

A válogatott kapust ma reggel vizsgálja meg Budapesten egy szakorvos, ennek függvényében dönt kell-e mûtét vagy sem. Balázs Zolit - aki szerint 10 százalék esélye van, hogy megússza mûtét nélkül - tegnap kerestük meg telefonon.
- Melyek a legu­tóbbi fejle­mények, mit tudsz mondani állapotodról?
- Hát az az igazság, hogy semmi konkrétumot, illetve azt, amit eddig is tudtunk. Egy bu­dapesti magánrendelõben vé­gez­tek el rajtam egy ilyen mág­ne­sesrezonancia-vizsgá­la­tot, s az orvos azt mondta, va­ló­szí­nû­leg porcleválás van a térdemben, és hogy ezt mûteni kell.

- Ez rossz hír. Mi a további teendõ?

- Hétfõn reggel megyek a budapesti Országos Baleseti és Sürgõsségi Intézetbe, ott egy specialista megvizsgál, s majd ennek függvényében többet is tud mondani.

- Ekkor döntenek a mûtét­rõl is?
- Igen, igen, bár én még re­mény­kedem, 10 százalékot még adok, hogy hátha még­sem kell a térdemet megmû­teni, de a doki nagyon határozott volt diagnózisa felõl. Hét­fõn délelõtt minden kiderül. Mindenesetre, ha mûtõasztalra kell feküdnöm, arra a héten sor kerül, a rájátszásra már szeretnék felépülni.

- Azok alapján, amit most tudunk, ez mennyi idõt jelent a pálya szélén?
- Hát ha megmûtenek, akkor két héttõl egy hónapig. De inkább egy hónap.

- Ez a biztonságos...
- Igen. Az átlagember két hét múlva észre sem veszi, de egy élsportolónak egy hóna­pot javasolnak.

- Ez a rosszabbik eset. Me­lyik a jobbik?
- Hát, hallottam már én olyanról is, hogy visszatapad a porc a helyére, de igazából nem vagyok ebben szakember, nem volt még ilyen problémám. Ez az elsõ komolyabb sérülésem, eddig „csak" egy izombeszaka­dásom volt, az ilyen csontos-porcos dolgok eddig szeren­csére elkerültek.

- Hogyan fogadtad a hírt?
- Eléggé elsápadhattam, mert nem számítottam erre. Fájt egy kicsit a lábam, biztos, ami biztos alapon úgy gondoltam, jobb, ha megnézetem. De én úgy mentem orvoshoz, hogy vasárnap találkozom a válogatott többi tagjával és ked­den indulunk Ukrajnába vb-selejtezõt játszani. Aztán amikor az asszisztensnõ vé­gez­te az MR-vizsgálatot, s én me­séltem, hogyan jött a sé­rü­lés, azt a választ kaptam: le­het, hogy el van törve a sípcsontom. Na, ott engem levert a víz, de a doki gyorsan meg­nyug­tatott, hogy nem törés, hanem egy porc­leválás.

- Vagyis a kisebbik rossz...
- Hát igen, bár nekem se­hogy sem jó, mert én játszani akarok. Szerencsére nem túl komoly az ügy, s a beavatkozás sem bo­nyolult, félórás rutinmûtétrõl van szó, majd egy hónapos pihenõrõl.

- Akaratlanul is a Déva elleni rangadó jut eszembe, ahol persze azért nyertünk, mert gólokat rúgtunk, de a­zért is, mert te ott voltál a ka­pu­ban. Hogyan látod he­lyet­te­sí­té­sedet?
- Megoldják a fiúk, tehetségesek, és bármikor be tudnak ugrani a helyemre, de hát én igyek­szem meggyógyulni, négy-öt meccsnél többet nem szeretnék kihagyni.

- Nehéz lesz majd a pálya szélérõl szurkolni.
- Nagyon. Egy sportolónak nincs ennél rosszabb, ezt nem is kívánom senkinek. A pálya szélén csak a tehetetlenséget érzed. Ha benn vagy, akkor még tehetsz valamit, legalábbis úgy érzed, de hát kívülrõl aztán borzasztó.

- Köszönöm, kívánom a legjobbakat és minél korábbi felgyógyulást.


Kozma Mihály és a magyar futsalválogatott ma reggel utazik Harkovba, ahol holnap az elsõ világbajnoki pótselejtezõt játssza Ukrajna válogatottja ellen. A magyar szakembert Budapesten értük el, mégsem a találkozóról, hanem alapemberének, Balázs Zoltánnak a helyzetérõl kérdeztük.

- Porcleválása és keresztszalagbeszakadása van Zoli­nak. Autrószkopiás mûtét vár rá, ami annyit jelent, hogy nem vágják fel, hanem benyúlnak, kitakarítják és rendbehozzák a lábát. Egy jó darabig járóbeteg lesz.

- Nem épp a legjobbkor jött ez a sérülés.
- Én remélem, hogy már egy hónap múlva a rendelke­zé­sünkre áll, úgy szeretném, hogy a Déva elleni mér­kõ­zé­se­ken már õ álljon a kapuban.

- De addig?
- Természetesen egy világ­klasszis játékosról van szó, akinek a hiánya érzékenyen é­rint, de mind Tarcsafalvi Csa­bát, mind pedig Péter Róbertet alkalmasnak tartom arra, hogy ellássa feladatát.

- S a magyar válogatottnál?
- Ott is megpróbáljuk pótolni, nehéz lesz, de hát ez van. Nem fogunk sírni és összeesni. Nem szabad pánikba esni, va­la­hogyan meg kell oldani a fe­la­datot. Nyilvánvalóan na­gyobb biztonságérzetet ad minden­ki­nek, ha õ áll a kapuban, jelentõs hátrány ez, de sajnos, nem tudunk rajta változtatni.

- Nem lehetett volna hamarabb orvosolni a bajt? Hisz a legutóbbi bajnokin (március 24-én) sem játszott már.
- Marosvásárhelyen nem vizsgálták meg, egyszerûen nem volt orvos a közelben, aki mûszeresen ki tudta volna mutatni, hogy mi baja van. Ezért másfél hetes késéssel tud­tunk csak pontos diagnó­zist felállítani. Budapestre kellett elküldeni, és Szász Jenõ klub­elnök segítségével sikerült be­jut­ni egy szakor­vos­hoz, aki vélhetõen a mûtétet is el fogja végezni. Nekünk az lett volna a legjobb, ha nem itt Pesten, hanem ott (Erdélyben) lesz a mûtét és a lábadozás is.

- Köszönöm és sok sikert az ukránok ellen.


Szász Csaba

Forrás: www.uh.ro








Címkék

Hírdetés

Videók

DEAC-MVFC Berettyóújfalu /NB I. Felsőház 9. forduló/
2024.04.29 | 13:30
Újpest FC-220Volt - PTE-PEAC (2024.04.27, stream)
2024.04.27 | 11:00

Tabellák

HASONLÓ HÍREK

2024.04.16 | 20:00
2024.04.15 | 07:15
Férfi válogatott
2024.04.13 | 20:15
2024.04.10 | 09:45
2024.03.18 | 22:30
2024.03.17 | 10:00
Támogatóink

Partnereink