Afrika bajnokság: Túl az első két napon
2008.03.22 | 00:00
Afrika bajnokság: Túl az első két napon

Futsal Afrikában

Líbia ad otthont a negyedik alkalommal kiírt futsal Afrika-bajnokságnak március 21. és 30. között. Az esemény egyben az idei brazíliai világbajnokságra is kvalifikál, ketten juthatnak el Dél-Amerikába a fekete kontinensrõl. A tíz résztvevõt két ötös csoportba osztották. Líbia, Nigéria, Tunézia, Marokkó és Kamerun került az A-csoportba, míg Egyiptom, Zambia, Dél-Afrika, Angola és Mozambik a B-jelû ötös tagjai.

A hazaiak a torna nagy esélyesei, minden valószínûség szerint megváltják a repülõjegyüket Brazíliába. Legnagyobb riválisuk az az Egyiptom, amely háromszoros Afrika-bajnoknak mondhatja magát. A szervezõbizottság egy nappal a rendezvény kezdete elõtt ülésezett Tripoliban, s Dr. Molefi Oliphant, az Afrikai Labdarúgó Szövetség (CAF) alelnöke mindent rendben talált. Az utolsó megbeszélésen jelen voltak a résztvevõ országok képviselõi is.

Egyiptom vezetõi nagyon bizakodnak. „Mi vagyunk a címvédõk, tehát természetesen szeretnénk megvédeni a trófeát, azért jöttünk Líbiába, hogy elsõk legyünk. Tudjuk, hogy képesek vagyunk erre. Történelmünk is azt mutatja, mi vagyunk a legerõsebb csapat Afrikában, a legesélyesebbek a végsõ sikerre." mondta Hazem El-Hawary, az Egyiptomi Labdarúgó Szövetség és az ottani Futsal Bizottság feje, majd így folytatta „Tisztában vagyunk azzal, hogy a házigazdák személyében igen kemény riválisunk lesz. Külföldi edzõtáborokkal és neves európai csapatok elleni mérkõzésekkel készültek, s ezek a tények nem elhanyagolhatóak. Rengeteget fejlõdtek az utóbbi idõben, minden lehetõség adott számukra, igen népszerûvé vált náluk ez a játék. A hazai pálya elõnyét élvezik, nagy esélyesek a végsõ gyõzelemre. Mellettük két csapat van még, amelyek jó játékerõt képviselnek: Marokkó és Mozambik. Mindent egybevetve úgy érzem, Egyiptom lesz a befutó." A két észak-afrikai ország csatáját nem igazán veszélyeztetheti más, igencsak gyerekcipõben jár a sportág, amit alá is támasztanak Abel Oladunni Oyekale nigériai kapitány szavai is: „Kevés idõnk volt a felkészülésre, nem sokat tudtunk eddig tanulni a futsalról. Láttunk azonban jó néhány meccset, ellestünk egy-két taktikai elemet is, s azt hiszem, menni fog ez nekünk."

Ha a közeljövõben nem is, de hosszútávon mindenképpen számolhatunk majd az afrikai futsal fejlõdésével. Egyiptom és Líbia mellé még sok ország felsorakozhat, ha komolyan kezelik a futsalt. Taktikailag sokat kell még fejlõdniük, s a fegyelmezettséggel is gondok akadnak, de ezeken javítva már ott az elõrelépés lehetõsége.

Az elsõ játéknap eredményei:
2008.03.21.
Dél-Afrika - Angola 4-8
Tunézia - Marokkó 0-5
Egyiptom - Zambia 9-0
Líbia - Nigéria 4-0

A második napi eredmények:
2008. 03.22.
Kamerun - Nigéria 3-3
Egyiptom - Dél-Afrika 8-4
Líbia - Tunézia
4-2
Mozambik - Zambia 9-2

Afrika-kupa: túl az elsõ két napon

Impozáns megnyitóünnepség után pénteken elkezdõdött a negyedik Afrika-bajnokság. A mérkõzések elõtt sorra kerülõ ceremónián a kontinens népeinek táncából tartottak bemutatót, a szórakoztató esemény majd két óráig tartott, s Mohamed Moamer Kadafi, a Libiai Olimpiai Bizottság elnöke is megjelent számos befolyásos diplomatával egyetemben.

Az elsõ nap nagy eseményei mégis a mérkõzések voltak. Az egyes számú csoportban két észak afrikai szomszéd, Tunézia és Marokkó nyitotta a küzdelemsorozatot. Az esélyesebbnek tartott marokkóiak mondhatni simán gyûjtötték be a három pontot, miután 5-0-ra legyõzték riválisukat. A nagyobb tapasztalat döntött, hiszen a tunéziaiak igen fiatal csapattal neveztek. Tíz perc kellett, hogy játékba lendüljön Marokkó, de aztán magabiztos játékkal fektették két vállra ellenfelüket. Hassan Rhouila, marokkói szövetségi kapitány a jó felkészülésnek tulajdonította remek szereplésüket a nyitómeccsen, de hozzátette, nem kockáztattak túl sokat. A hazaiak Nigéria ellen léptek pályára, s Líbia számított favoritnak ezen az összecsapáson. A nigériaiak az elsõ percekben ráijesztettek a vendéglátókra, hiszen két nagy lehetõséget is kihagytak. Még idõben észhez kaptak a líbiaiak, s a közönség támogatása mellett négy rúgott góljuk, melyre nem volt válasz,  az elsõ gyõzelmüket jelentette. A második napon két nyugat-afrikai csapat, Nigéria és Kamerun találkozott az 1. csoportban. A zöld-sasok örülhetnek jobban a 3-3-as döntetlennek, hiszen az utolsó percben sikerült egyenlíteniük. Kamerun kapitánya, Epee Louis Renee rendkívül csalódott volt a lefújás után. „Tecnikailag és taktikailag is fölé nõttünk ellenfelünknek. Amit sikerült felépítenünk, az pár másodperccel a vége elõtt összeomlott egy koncentrációs hiba miatt. A következõ meccsünkön mindent el fogunk követni, hogy gyõzzünk." A hazaiak folytatták a gyõzelmek sorát, mivel ezúttal Tunéziát verték 4-2-re. Abdel Rahim Rabie kétszer talált be, s még Mohamed Yahya Abdulwahed valamint Shahout Mohamed is eredményes volt, így továbbra is száz százalékosak a zöldek.

A második számú ötösben a legnagyobb esélyes, Egyiptom, a nem túl acélos Zambiával meccselt elõször. A 9-0-s gyõzelmével jelezték a „Fáraók", hogy nem a levegõbe beszéltek akkor, amikor a címvédésrõl nyilatkoztak. Gyors passzos játékukkal õrületbe kergették a zambiaiakat, akik semmiféle ellenállást nem tanúsítottak. A csoport másik mérkõzésén, a Dél-Afrika-Angola találkozón már nagyobb izgalmak voltak. A dél-afrikaiak nagy reményekkel vágtak neki az összecsapásnak, ám határozatlanok voltak a kapu elõtt, így 8-4-es vereséggel zártak. Az angolaiak fõképpen a kontratámadásokra apelláltak, s ez meg is hozta a várt eredményt. Angola kapitánya kiemelte a mérkõzés végén, hogy remek volt a csapategységük, amit a torna elõtti edzõtábor alapozott meg a mester szerint. Szombaton ismét 8-4-es vereséget szenvedett Dél-Afrika, ezúttal Egyiptom ellen. Ez a gyõzelem is mutatja az egyiptomiak remek formáját, magabiztosan vezetik a csoportot. A legutóbb szabadnapos Mozambik számára is elkezdõdött a torna, s könnyedén léptek túl 9-2-vel Zambián. A csoport teljesen nyílt, Egyiptom mellett Angola és Mozambik is pályázik a továbbjutó helyek egyikére.



 

Címkék

Hírdetés

Videók

DEAC-DVTK-Vénusz /NB I. 3. helyért 1. mérkőzés/
2024.05.05 | 09:30
DEAC-MVFC Berettyóújfalu /NB I. Felsőház 9. forduló/
2024.04.29 | 13:30

Tabellák

HASONLÓ HÍREK

2024.04.16 | 20:00
2024.04.15 | 07:15
Férfi válogatott
2024.04.13 | 20:15
2024.04.10 | 09:45
2024.03.18 | 22:30
2024.03.17 | 10:00
Támogatóink

Partnereink