A KÉNÓ
2008.02.17 | 00:00
A KÉNÓ

Ha Kénoszt Ferencrõl esik szó a futsal világában, magától értetõdik, hogy Kénót mondunk, hiszen így ismeri õt mindenki aki csak egy kicsit jártas benne. Délelõtti idõpontra beszéltünk meg találkát az MLSZ Kánai úti székházában egy kis beszélgetésre, melynek apropóját az adta, hogy nagy meglepetésre az Allianz-FTC legyõzte a legutóbbi fordulóban az Aramist.

A gyõzelem tényén kívül az ügy pikantériája, hogy a Fradi edzõje januártól az a Kénó, aki az Aramis emblematikus figurája volt, és ott érte el legnagyobb sikereit.
Frissen, jókedvûen érkezik a megbeszélt idõpontban. Jó hangulata csak fokozódik, amikor a folyosón találkozik a régi nagypályás csapattársakkal, Kozma Pistivel és Zsivóczky Gyuszival, akik Pro tanfolyamon vesznek részt. Üdvözlik egymást, váltanak pár szót, majd elkezdjük a beszélgetést.

Adja magát az elsõ kérdés, milyen érzés volt legyõzni a volt csapatodat?
Ügyesen kitér a direkt válasz elõl, valószínûleg nem akar senkit sem megbántani, inkább arról beszél, hogy milyen nagyszerû érzés volt az alakuló Fradi szurkolótábor elõtt játszani és a gyõzelmet együtt ünnepelni velük. Azt mondja, hogy mindent megtesznek azért, hogy a nagypályás szurkolói balhék ne jöhessenek be a terembe. Folyamatosan konzultálnak a szurkolókkal, fõleg azok vezetõivel tartják a kapcsolatot.
Azt viszont nélkülözhetetlennek tartja a sportág jövõje számára, hogy kapcsolódjanak  neves klubokhoz a futsal csapatok, hiszen ezzel egy csapásra megnövekedne az érdeklõdés a futsal iránt. Megfontolandó a gondolat, hiszen ez több országban bevállt már, például Potugáliában (Benfica, Sporting).

Kérdezem, hogy miért jött el a gyõri Euro-Mobil- Transtól, ahol egy általa NB 1-be felhozott csapatot és egy megkezdett munkát hagyott ott a Fradi kedvéért?
Két okot említ, az egyik szakmai, a másik pedig családi. A gyõri vezetés gyors sikert, bajnokságot szeretett volna azonnali igazolásokkal, csapaterõsítéssel, míg õ ugyanezt lépésrõl lépésre, szisztematikus építkezéssel képzelte el. Ugyanekkor érkezett a Fradi hívása is, amely elõnyösebb a család számára, a budapesti helyszék miatt, és hát ugye „a Fradi".
A felnõtt csapaton kívül gõzerõvel próbálnak gyerek - futsalt beindítani Németh Péterrel az FTC vezetõjével Újbudán, a Tétényi úton. Tudja, hogy tanulnia kell még nagyon sokat, szeretné végigjárni az edzõképzés fokozatait.

Hallgatom amint sorolja terveit és elképzeléseit a hazai futsal javításával kapcsolatban, beszélünk arról, hogy milyen pontokon tudna az MLSZ csatlakozni a gyermek futsal képzéshez. Végül elköszönünk egymástól, megbeszéljük a következõ találkozásunk idõpontját.

Miután kikísérem elõjönnek a vele kapcsolatos emlékeim. Évekig voltam technikai vezetõje a futsal válogatottnak, amelyben õ is játszott, amelynek a csapatkapitánya volt. Nem kinevezett, hanem magától értetõdõ, ab ovo kapitánya volt. Vannak ilyenek a csapatsportokban. Intelligenciájuk, játéktudásuk, vezetõképességük teszi õket azzá. Kénó ilyen volt és mellette végtelenül sportszerû. Az állandóan 7-es mezt viselõ Kénó miatt sosem kellett szégyenkeznünk a nemzetközi színtéren.

Biztos vagyok benne, hogy játéka láttán sokan választották ezt a sportot, és még biztosabb, hogy az edzõi munkája miatt még ennél is többen fogják.


Kasza János



Címkék

Hírdetés

Videók

Franciaország - Brazília, gólösszefoglaló
2024.04.25 | 13:11
Aramis SE - Magyar Futsal Akadémia (2024.04.22, stream)
2024.04.22 | 14:47

Tabellák

HASONLÓ HÍREK

2024.04.16 | 20:00
2024.04.15 | 07:15
Férfi válogatott
2024.04.13 | 20:15
2024.04.10 | 09:45
2024.03.18 | 22:30
2024.03.17 | 10:00
Támogatóink

Partnereink