A kapitány szakmai értékelése Portugáliáról
2000.02.06 | 00:00
A kapitány szakmai értékelése Portugáliáról

Kozma Mihály:
Szakmai jelentés

A VB selejtezõkre a felkészülésünk nem volt zökkenõmentes. Mucha József kiválása után a válogatottat Ritter Imre megbízott edzõ vezette, akinek játékfelfogása, pedagógiai elvei eltérõek voltak az eddigi gyakorlatokhoz képest. Kétszer egymás után nem játszott egyforma összeállításban csapatunk és így a begyakorolt játékelemeket sem merték használni a játékosok. A szervezettség visszaállítására igen kevés idõ állt rendelkezésre de valamelyest sikerült. A téli pihenõrõl visszatérõ nagypályás alapozást még el sem kezdõ játékosokkal Mucha József irányításával vágtunk neki a felkészülésnek. Az erõnléti hiányosságokat a játékosok példás odaadó játékkal igyekeztek pótolni. Egész kintlétünk alatt a csapat kiváló egységrõl, példás magatartásról és odaadó játékról tett tanúbizonyságot.

Tekintettel arra, hogy az utóbbi idõkben az elsõ percekben már hátrányba kerültünk, a megszokott mérkõzések elõtti bemelegítésen némileg változtatnunk kellett annak érdekében hogy hamarabb átessenek a holtponton és a mérkõzés elõtti percekre már a mérkõzés ritmusát tudják hozni. A mérkõzések után kint maradtunk a játéktéren és levezetõ gyakorlatokkal próbáltuk elõsegíteni a regenerálódást a másnapi mérkõzésre.

Figyelemre méltó, hogy szinte minden csapatnál a harmadik játéknapon következett be a fizikai holtpont. Ez talán abból adódik, hogy nem a tornák ritmusában játszanak a csapatok. 4-5 mérkõzés helyett a nemzetközileg megszokott formula szerint csak kettõt. Jó lenne, ha a jövõben a környezõ országokkal fel tudnánk venni a kapcsolatot és mindig más helyszínen sorozat mérkõzésekkel tudnánk készülni a világversenyek ritmusához alkalmazkodva.

Az új szabályok jelentõsen megváltoztatják a játék képét és ezért a játékos kiválasztásának szempontjait is. A kapuskidobás szabályának alkalmazása azt igényli, hogy jól kidobó kapusunk legyen, aki és elég ügyes, mert esetlegesen utolsó védõjátékosként kell szerepelnie. A gyors indításokra speciális gyorsaságú játékosokat kell találni. A nemzetközi tendenciát követve le kell mondanunk az olyan típusú játékosokról, akik csak elsõ vagy utolsó embert tudnak játszani. Mindezek tükrében elkerülhetetlen, hogy az EB. selejtezõkre kerülõ csapatunkban néhány játékost sürgõsen cseréljünk.

A begyakorolt elemeket ügyesen használták a játékosok, de pontrúgásokban még sokat kell fejlõdnünk. Figyelemre érdemes, hogy az olaszok elért góljaik 20-30 %-át pontrúgásokból érik el.


Újfajta védekezési forma megtanítása is szükséges lesz, hiszen az új csapatokba már más típusú játékosok kellenek. Olyanok, akikkel sokkal többet és aktívabban tudunk elõre játszani. Azok a csapatok vannak a világ élvonalában, amelyek egész pályán támadják a labdást. Így tehát a magyar bajnokságtól eltérõ, ott szinte alig alkalmazott elemeket kell megtanítani csapatunknak. A mérkõzések közötti edzéseken már ezeket is próbáltuk gyakorolni. A letámadásból történõ labdakihozatal kiválóan mûködött az egész VB. selejtezõ alatt. A támadójáték hatékonyságán és a helyzetkihasználásokban kell javulnunk. A felállt védelem megbontását alaphelyezkedéssel is segíteni kell, mert rengeteg figurát alkalmazunk arra, hogy egy-egy oldalt kiürítsünk a legjobban cselezõ vagy lövõ játékosunknak. Ez azonban nem mindig sikerül jól.

A támadó harmadban már  csak egyérintõs játékkal lehet gólt elérni ezért ezt a játékunkba azonnal be kell építeni. Ez a magyar bajnokságban szintén nem alkalmazott elem.

A mérkõzések statisztikáinak feldolgozása után megállapítható, hogy keveset és rossz kihasználtsággal lövünk kapura. Olyan figurákat kell betanítani, amelyek lövõhelyzetet tudnak teremteni, minél közelebb az ellenfél kapujához. Ne kelljen elõre meg nem tervezett, improvizatív módon távolról ellõni a labdát.

A védekezést a félpályára kitolták az ellenfelek velünk szemben, ezért a nagy lövõerejû, jó rugótechnikájú játékosaink nem tudtak elég hatékonyak lenni. A legaktívabb lövõink Zsámár, Jávor, Kénoszt.

Kontra támadást igen kis számban tudtunk vezetni. Ez valószínû magyar bajnokság rossz beidegzõdésének is betudható. Játékosaink jól oldották meg viszont a visszatámadást, amellyel lehárítottuk az ellenfelek gyors kontráit.

A labdaszerzés és vesztés arány döntõ a mérkõzésen! Csak azt a mérkõzést lehet megnyerni, ahol lényegesen több a szerzett labda.

Jobb védekezéssel, tervszerûbb támadásépítéssel, sokkal tudatosabb mozgással, tehát nem csak az erõnket tudjuk jobban beosztani, hanem a hatékonyságunkat is növelni tudjuk. A taktikai elemek gyakorlásának még nagyobb hangsúlyt kell arra fektetni, hogy a játékosok bármilyen posztra keveredjenek, mindig tudják ott éppen mi a feladatuk.

Ezeken a statisztikai számokon úgy tudunk javítani, ha már a kiválasztásnál is lényegesen dinamikusabb, jó akarati tényezõkkel rendelkezõ és a sportág iránt megfelelõ alázattal viseltetõ játékos generáció neveléséhez is hozzákezdünk. Ahhoz, hogy erõsíteni tudjuk sportágunk alapjait, sürgõsen ki kell szélesíteni azt. Elsõ körben a fõiskolák, egyetemi centrumok bevonásával, majd késõbb az 
általános iskolai oktatásba történõ beépítéssel érhetnénk célt. A magyar bajnokság lényegesen álmosabb ritmusához sajátos játékstílus és ebbõl eredõ szemlélet kapcsolódik, amit sürgõsen meg kell változtatni.

Ezeknek a beidegzõdéseknek a megváltoztatásához nyújtana segítséget egy 21 éven aluli válogatott megszervezése, menedzselése és az edzõképzés mielõbbi beindítása. Így el tudnánk érni, hogy a klubokban új szellemû játékosok megfelelõ szakmai munkát végezzenek, mire bekövetkezik csapatunknál a nagy generációváltás, akkorra legyenek méltó utódok. Ha az utánpótlás csapat mindazokat a taktikai és technikai játékelemeket megismeri, elsajátítja, amelyeket az elsõ csapat ismer, akkor 1-2 év múlva nem kell mindent elölrõl kezdeni és nem szakadunk le az európai élmezõnytõl. A többi ország már megkezdte ezt az utat.


Összességében elmondható, hogy csak azoktól a csapatoktól kaptunk ki, amelyek professzionális bajnokságokkal rendelkeznek és tudásban elõttünk állnak. Azokkal az országokkal, amelyek velünk egy nívót képeznek  döntetlenül vagy gyõzelemmel végeztünk.

Az újonnan érkezett technikai vezetõ, orvos, és gyúró kiváló színvonalon remek sportemberi hozzáállással látták el feladatukat.

Csapatunk helyezése reális. Van remény azonban, hogy az EB selejtezõkre egy új összetételû csapattal, a hiányosságok ledolgozása esetén eredményesen szerepeljünk.



 

Címkék

Hírdetés

Videók

Aramis SE - Magyar Futsal Akadémia (2024.04.22, stream)
2024.04.22 | 14:47
Magyarország - Ukrajna (2024.04.21, stream)
2024.04.21 | 09:07

Tabellák

HASONLÓ HÍREK

2024.04.16 | 20:00
2024.04.15 | 07:15
Férfi válogatott
2024.04.13 | 20:15
2024.04.10 | 09:45
2024.03.18 | 22:30
2024.03.17 | 10:00
Támogatóink

Partnereink