Számomra a futsal egy sport
2019.11.29 | 13:11
Számomra a futsal egy sport Szöllős Alexandra joggal lehet büszke magára, ahogy a női futsaltársadalom is rá. A rendkívül csinos Tolna játékos ugyanis 2016-ig kézilabdázott, de három év elég volt neki, hogy futsalban is az ország legjobbjai közé tartozzon. Az, hogy miként sikerült ezt Szaszának elérni megtudhatják a vele készült beszélgetésből. Kedves Alexandra először is tisztázzuk mit csináltál 2008 és 2016 között? Ezen időszakban időm legnagyobb részét gimibe járással és kézilabdázással töltöttem. Az Ó.K.S.I. csapatában kezdtem, majd a Vasas SC-ben folytattam, végül a Váci NKSE-ben fejeztem be a pályafutásomat hivatalosan 2016-ban. Ezzel párhuzamosan gimnáziumi tanulmányaim is lezárultak. Úgy néz ki, hogy számomra 2016 a befejezések és új célok születésének éve volt. Nyilván rájöttél a kérdés arra irányult, hogy 2008 márciusában a méltán híres III. Ker. TUE színeiben léptél pályára egy felkészülési tornán, s utána nyolc évig sem labdarugóként sem futsalosként nem adtál életjelet magadról. Trauma ért a torna során vagy mi volt az oka eltűnésednek? A labdarúgást egészen egyszerű indokok miatt hagytam abba. Először is, bár a lehetőségem megvolt komolyabb csapathoz igazolni (pl.: Fradi), a körülmények nem voltak adottak. 2008-ban vettek fel gimibe, és a szüleim nem szerették volna, hogy a tanulás helyett a sport sokkal nagyobb hangsúlyt kapjon, ugyanis a közlekedési nehézségeket úgy lehetett volna a legegyszerűbben megoldani, ha sportsuliba és koliba járok. Másodszor, lányként szebb kilátásaim voltak kézilabdásként, mint labdarúgóként Magyarországon. Harmadszor, semmiféle különös trauma nem ért a kupa során, csak realizálódott a tény, hogy a környéken megfelelő szakmai tudás hiánya miatt nem érdemes folytatni a focizást. Ez alatt a nyolc év alatt nem volt hiányérzeted a futsal iránt? Nagyon sokszor gondoltam a focira és rengetegszer megfordult a fejemben, hogy újrakezdem. Diákolimpiák keretein belül számtalanszor indult az iskolánk, több alkalommal is eljutottunk az országos megmérettetésig, és ezeken a versenyeken nem egy klubedző is megkeresett, hogy nincs-e kedvem futballozni. Ezen megkeresések miatt sem tudtam soha elengedni azt az érzést, hogy egyszer én még ismét kergetni fogom a bőrt. Mi vagy ki adta az inspirációt a számodra, hogy három évvel ezelőtt, 19 esztendősen a kispályán megmérettesd magad? Ahogyan arra már fentebb is utaltam, a motivációm az évek óta tartó focizási vágyamból adódott. Miután abbahagytam a kézilabdát és eldöntöttem, hogy ismét futballozom, nem is volt kérdés, hogy kiktől kérek tanácsot. Az egyik legjobb barátnőm apukája, Horváth Attila javasolta nekem, hogy nézzek meg pár edzést az ELTE-nél, illetve egy másik barátnőm ajánlotta az akkor még NB II-es TF-et, ahova végül el sem jutottam Sajben Marci villámgyors leigazolásának köszönhetően.

Meg tudod fogalmazni pontosan mit jelentett akkor neked a futsal és mit jelent most?

A futsal számomra akkor még csak egy hobbit jelentett, ahol örömömet lelhettem abban, hogy egy jó közösségben sportolok. Mára azonban ez túlnőtt egy egészség megőrzése végett folytatott szórakozáson, habár a feltétel, hogy élvezzem, továbbra is szerepel a fogalom jelentésében. Számomra a futsal egy sport, aminek köszönhetően újra feszegethetem a határaimat és törekedhetek az állandó fejlődésre.

858757_1136253016414501_7355216053865400067_oNem leszek népszerű nálad kijelentésemmel de őszintén szólva első két idényedben csak úgy maradtál meg bennem mint egy elbűvölő mosolyú, jókedvű csajszi...Arra viszont sok pénzt nem tettem volna, hogy meghatározó élvonalbeli játékos válik belőled. Ezt rosszindulatú újságírói megállapításnak tartod? Te miként emlékszel vissza ELTE-s korszakod kezdetére?

Az elbűvölő mosolyú csajszi kifejezést inkább veszem dicséretnek, mint rosszindulatú megjegyzésnek, még ha ezzel az akkori teljesítményem kap egyfajta negatív kritikát. A kérdés második felére reflektálva, az ELTE-s korszakom kezdetére mindenféleképpen jószívvel gondolok. Csak jó élményekkel és remek emberek megismerésével lettem gazdagabb. Továbbá, ennek az időszaknak is köszönhetem, hogy most már nem csak a mosolyomra figyelnek fel az emberek. 

Az előző szezon már jobban alakult a számodra, hiszen 16 NB II-s meccsen 11 gólt szereztél. Minek tulajdonítod a javulást? A javulást leginkább a rengeteg befektetett munkának, illetve edzői spiritusznak köszönhetem, no meg a jó hangulatnak, ami mindig motivált az edzésre járásban még este 9-kor is. Soltész Levente időt, energiát és barna hajszálakat nem sajnálva sajátíttatta el velünk a futsal alapjait, azután pedig az összetettebb mozgásokat és taktikai elemeket. Azonban nem hiszem, hogy a gólok számának változásában mutatkozna meg feltétlenül a fejlődés, de sajnos tisztában vagyok vele, hogy NB II-es szinten ez a mérvadó.

Mások is felfigyeltek teljesítményedre és nyáron elfogadtad a Tolna ajánlatát. Miként kerültél az élvonalbeli klub látókörébe? A tolnai lányokhoz Szalkai Kitti meghívásán keresztül jutottam el. Kittivel MEFOB-on találkoztunk először, ahol a TF színeiben indultunk képviselve egyetemünket. Nem volt benned semmilyen kétely, hogy meg tudod e állni a helyed az NB I-ben is? Készen álltál a kihívásra? Kételyei mindig vannak az embernek, azonban a kihívásra úgy éreztem, hogy készen állok, és ebben edzőm, Levi is megerősített a szezon végén. Rólad a véleményem a Thelena kupán változott meg végérvényesen. Cseppnyi megilletődöttség nélkül léptél pályára, mintha évek óta Tolnán játszottál volna. Hogyan, s miként sikerült egy új közegben ilyen hamar beilleszkedned és feltalálni magad? Őszintén szólva, a beilleszkedéssel soha sem voltak különösebb problémáim, lassan 19 éve sportolok, és mindig a csapatsportok élveztek prioritást, így úgymond ebben szocializálódtam. Azonban a pályán már nehezebb volt az összhangot megtalálni a kupa során, így ott csupán a találékonyságomra és kitartásomra tudtam támaszkodni és persze arra, hogy egy nagyon támogató és barátságos közegbe kerültem.

Tolnán nem sok helyi játékos van a felnőtt keretben, viszont a családias, összetartó légkör megmaradt. Amikor ennyi új játékos érkezik, akkor hogyan lehetséges mindezt fenntartani? Szerintem ez a csapaton, mint egység és a játékosok hozzáállásán, mint egyének múlik. Rengeteg más csapattal ellentétben Tolnán örömmel fogadják az újakat. Ez adódhat abból is, hogy minket nem a pénz motivál, mi egymásért küzdünk, így a befogadás és nyitottság alapérték.  Valamennyi tétmérkőzésen kezdőként számított rád edződ, s nyolc góllal háláltad meg bizalmát. Őszintén számítottál ilyen parádés bemutatkozásra? Volt ennek bármilyen előzménye? Már maga a tény meglepett, hogy kezdő vagyok, azonban ez bőven motivált arra, hogy jó teljesítménnyel háláljam meg az edzőm, Roli bizalmát. Előzményként továbbra is csak azokat tudom mondani, amiket eddig: kiváló edzések és sok munka, remek hangulat és összetartás a csapatban. Ami feltűnt, hogy rendkívül gyors, nagy munkabírású, s igazi csapatember vagy, aki a gólpassz adásban is kiveszi a részét, abszolút nem számítasz önzőnek. Szeretném ha elárulnád a csodapirula nevét aminek segítségével három év alatt el lehet jutni odáig, hogy szinte a nulláról indulva valaki ilyen villámkarriert fusson be. Ha titok a csodaszer neve, akkor legalább add meg az útravalót, hogy hátha mások is követni tudják példádat. A csodapirula nevét sajnos nem árulhatom el, mert ez nem reklámfelület, de annyit megsúgok, hogy különböző vitaminok egy kapszulába sűrítve naponta 1x…Viccet félretéve, nagyon meghatározó tud lenni az ember hozzáállása, illetve az is, hogy megfelelő edzőkkel dolgozhasson együtt, akik ki tudják hozni belőle a maximumot és az állandó fejlődésre is képesek ösztönözni. Továbbá, még mindig elhanyagolhatatlannak tartom azt a közösséget, ami ennek az egésznek teret és hátteret ad. Elégedett vagy saját illetve csapatod eddigi eredménysorával vagy van benned hiányérzet? A csapat teljesítményével teljes mértékben elégedett vagyok. Azonban magammal szemben mindig magasak az elvárások. Ugyanakkor tisztában vagyok a képességeimmel is, így összességében úgy érzem, hogy jól teljesítek, de hosszú távon ennél többet szeretnék majd nyújtani. Sajnos néha nagyon nehéz türelmesnek lenni…

 

A nyolc gól és jó játékodnak köszönhetően megnőtt a respekted edződ és játékostársaid előtt? Véleményem szerint, a sport világában a tisztelet kivívásához teljesítményt kell tudni felmutatni. Így számomra inkább az a fontos, hogy az ellenfeleink és szurkolóink szemében nőjön a respect-ünk. Nagyon örülök, ha ebből én is ki tudom venni a részemet akár gólokkal, akár jó játékkal a pályán. Soros ellenfeleitek játékosain érzed, hogy sokkal jobban figyelnek rád mint amit korábban tapasztaltál? Nem igazán érzek semmi hasonlót, hisz ez az első szezonom NB I-ben. Nem hinném, hogy bárkinek is mondana bármit is a nevem.

 

A ha-val kezdődő mondatoknak általában nincs sok értelme, de vajon hol tartanál ha nem lett volna ilyen sok kihagyásod? Elképzelésem sincs. Lehet már rég szétment volna a térdem, és sehol sem tartanék, örülnék, hogy még járni tudok. Hiszek abban, hogy minden okkal történik, az én utam nem úgy alakult, hogy a labdarúgás világában találjam meg számításaimat fiatalkoromban, így nagyon gondolkodni sem szeretnék rajta, hogy mi lett volna, ha… Amit korábban sosem hittem volna, bizony komoly hiányérzetem volt amikor nyilvánosságra került a válogatott keret névsora. Ott most még nem kaptál szerepet, de Dombó mester környezetéből úgy értesültem, hogy a szövetségi kapitányi úr is nagyra tart téged. Egyértelmű célod a nemzeti csapatban szerepelni? Miben kellene ehhez a legtöbbet fejlődnöd? Ki az a sportoló, akinek néha nem fordul meg a fejében az a gondolat, vagy éppen a szívében a vágy, hogy egyszer magára ölthesse a címeres mezt? Ezért sem tagadom, hogy nagyon örülnék, ha ez több lenne egy "értesülésnél". Azonban, idén első sorban a fókusz az NB I-es ütem felvételén van, és a bajnokságban való helytálláson.

 

Szerinted miért van az, hogy a csapaton belül mindenki kedvel téged? Nagyon bátor lenne olyat kijelenteni, hogy mindenki kedvel. Az viszont tagadhatatlan, hogy remek a hangulat a csapatban, mind a pályán, mind azon kívül.

 458123_420974201275723_2020373405_o

Eddig az interjúig a futsalos Szöllős Alexandráról is keveset tudtunk, hát még a civilről. Ha nem vagyok indiszkrét kérlek áruld el mit csinálsz amikor nem rúgod a bőrt? A futsal mellett a legnagyobb energia- és időigénnyel az egyetemek rendelkeznek, főleg vizsgaidőszakban. A Corvinuson gazdálkodás és menedzsmentet tanulok, míg a TF-en sportszervezés szakra járok. Ha időm engedi babysitterkedem, illetve bizonyos sportrendezvények lebonyolításában segédkezem. Természetesen szociális életemet is igyekszem szinten tartani, akárcsak egy Margit szigeti kiruccanással az éjszaka közepén.    

Címkék

Hírdetés

Videók

Aramis SE - Magyar Futsal Akadémia (2024.04.22, stream)
2024.04.22 | 14:47
Magyarország - Ukrajna (2024.04.21, stream)
2024.04.21 | 09:07

Tabellák

HASONLÓ HÍREK

2024.04.16 | 20:00
2024.04.15 | 07:15
Férfi válogatott
2024.04.13 | 20:15
2024.04.10 | 09:45
2024.03.18 | 22:30
2024.03.17 | 10:00
Támogatóink

Partnereink