Eljött az őszinte beszéd ideje
2020.04.21 | 22:33
Eljött az őszinte beszéd ideje Az SG Kecskemét Futsal ügyvezető elnöke, dr. Vercz Tamás összegezte az elmúlt egy hónap eseményeit, és a várható kihívásokat. A honi futsalbajnokság folytatásáról, esetleges befejezésről a többi teremsportággal ellentétben továbbra sincs konkrét, hivatalos információnk. Habár folyamatos a többi klubvezetővel a kommunikáció, sajnos egyelőre újabb fejleményről még nem tudok beszámolni – kezdte dr. Vercz Tamás ügyvezető elnök. A felnőtt csapat tagjait a klub szakmai stábja a veszélyhelyzet ideje alatt is szoros kontroll alatt tartja, de azt őszintén be kell vallani, hogy az otthonra előírt egyéni edzéstervek köszönőviszonyban sincsenek a korábbi csapatedzések minőségével és mennyiségével. Így, ha a szövetség mégis a folytatás mellett dönt, akkor bizony szükséges lesz akár 3-4 hét felkészülés időre is, ez mind a sérülésveszély elkerülése, mind pedig a taktikai elemek újbóli felelevenítése miatt is szükséges. Meg kellett hozni húsbavágó döntéseket - Azonban úgy gondolom, hogy egy felelős klubvezetőnek már nem az idei évadnak a  folytatásán, vagy befejezésén kell gondolkodnia, hanem a jövőt kell megterveznie – mutatott rá a sportvezető. Óriási kihívások elé fog nézni, talán az összes csapat- és egyéni sportág, beleértve a látvány-csapatsportágakat is. Ezek a kihívások azonnal berobbantak, ahogy a járvány is oly sok helyen. Információink alapján szinte minden NBI-es futsalklub a veszélyhelyzet kihirdetését követően azonnal tartaléklángra kapcsolt, az előre jól megtervezett költségvetésben elkezdtek takarékoskodni. Az egyik legfontosabb intézkedés például a játékosok fizetésének csökkentése volt. Miután a futsalbajnokság még nincs befejezve, így a szerződések felbontása nem lehetséges. Itt azonnal le kell szögezni, hogy a klubvezetőket nem a rosszindulat vezérelte, pusztán a racionális tervezés, ha egyáltalán egy ilyen helyzetben lehet előre számolni. Csökkenő bevételek A tulajdonos-szponzor-város-TAO négyes pillér összes szereplőjénél várható kisebb-nagyobb visszaesés, ez velejárója minden egyes gazdasági válságnak, ami most még egy egészségügyi válsággal is fűszerezve van.
  • Csökkenő tulajdonosi hozzájárulások.
  • Csökkenő szponzori bevételek – ez mind a szponzorok számának csökkenésével, és mind a támogatási összegek csökkenésével fog járni. Egyes kimutatások alapján a 2008-as válsághoz viszonyítva akár 2/3-os bevételkiesést is jelenthet a klubok számára.
  • Csökkenő önkormányzati támogatások – az önkormányzatok a következő évek költségvetéseinek átdolgozására lesznek kényszerítve. A védekezésre, szociális juttatásokra, és gazdaságélénkítő csomagokra fordítódnak az eddigi sporttámogatások nagy része.
  • Csökkenő TAO-bevételek. A TAO-keret feltöltése akadályokba fog ütközni a jóval kevesebb nyereséget elérő cégek elmaradó felajánlásai miatt. Azaz hiába nyeri el a sportszervezet a TAO-támogatást, a meglévő keret nem, vagy csak nagy nehézség árán tölthető fel. Mindez a hat látvány csapatsportág között tovább töredezik.
Pozitív hozadéka is lesz a veszélyhelyzetnek - Összességében elmondható, hogy egy nagyon bizonytalan, és nehezen tervezhető időszak elé nézünk, azonban ennek, mint minden negatív tendenciának, lehetnek pozitív hozadékai is – hívta fel a figyelmet dr. Vercz Tamás. - Úgy vélem, hogy valamelyest megtisztul a sportközeg, takarékosabb üzemmódba válthatnak az egyesületek, a fizetések normalizálódnak, és jobban átgondolt, racionálisabb sportfinanszírozás válik szükségessé. Emellett olyan új, eddig nem alkalmazott stratégiák fognak születni, amelyekre a „bőség idején” nem, vagy csak részben volt szükség. Gondolok itt új marketingstratégiákra: gálaeseményekre, jótékonysági mérkőzések bevezetésére, sportmarketing szolgáltatások bővítésére, összekapcsolva a támogató cég munkahelyteremtési, vagy megtartási stratégiájával. További, igen pozitív hozadék lehet még – az általam is preferált- utánpótlás korosztályok felértékelődése, a helyi fiatal sportolók mielőbbi bevonása a felnőtt csapatok munkájába. Ez ugyan rövid távon járhat további szakmai kihívásokkal, és a játék minőségének csökkenésével, ám a  racionálisabb bérfizetés azonnal jelentkezik a kluboknál, majd hosszú távon ez jövedelmező és megtérülő befektetéssé is válhat. Azaz az éveken át oly sokszor hangoztatott, de csak részben beváltott fiatalításra a klubokat a szükség fogja rávezetni. Úgy gondolom, az előbb felsorolt negatív tendenciák ellen csak az a sportág, az a klub tud majd jól védekezni, és ezáltal akár kimagasló eredményt elérni, lépéselőnybe kerülni a többiekkel szemben, akik olyan tőkeerős szponzort, gazdasági vállalkozást tudnak bevonni, akiknek iparága nem szenved akkora hátrányt a következő időszak gazdasági recessziójában. Mi azon dolgozunk most is napról-napra, hogy az SG Kecskemét Futsal megtalálja azt az utat, amellyel tovább írhatja a város és annak sportéletének történetét.
Hírdetés

Videók

Új játékosok a válogatottban
2024.03.27 | 20:40
Aramis SE - MAG-LOG Maglódi TC (2024.03.22, stream)
2024.03.22 | 11:00

Tabellák

HASONLÓ HÍREK

2024.03.18 | 22:30
2024.03.17 | 10:00
2024.03.16 | 08:15
2024.03.15 | 07:45
2024.03.10 | 09:30
2024.03.07 | 12:15
Támogatóink

Partnereink