2020 évértékelő
2020.12.31 | 18:52
2020 évértékelő

Ez az év más volt, mint a többi. Teljesen új kihívásokkal kellett szembenéznünk, amiket soha nem látott még a modern világ. Megtanultunk türelmesnek lenni, kicsit jobban odafigyelni egymásra, és minden tragédia és negatívum ellenére, ami történt idén, legalább több időt tölthettünk el a családunkkal, szeretteinkkel. Ezekből erőt merítve hagyjuk hátunk mögött a 2020-as évet, minden rosszal, és minden jóval amit hozott, és nagyon bízom benne, hogy a 2021 ennél kiszámíthatóbb lesz, és nagyjából visszaáll az élet a normális kerékvágásba. Ezzel a végszóval nézzük meg, mi történt 2020-ban a magyar női futsalban!

 

2020 január

A magyar női futsalválogatott első, és mint utóbb sajnos kiderült, utolsó szereplése volt a Lvivben rendezett torna 2020-ban. Az előző EB-n csoportellenfeleink voltak a házigazda ukránok, és bár akkor igen, a tornán viszont nem sikerült őket megszorongatni, ennek ellenére nagyon hasznos napokat töltöttek el lányaink Ukrajnában, erős ellenfelekkel játszhattak egy igen színvonalas rendezvényen. Szerencsére jó szájízzel is térhettek haza, hiszen az utolsó játéknapon büntetőkkel felülkerekedtek Csehország nemzeti csapatán.

 

2020 február

Kisorsolták a csoportokat a következő női futsal EB-re, Oroszországgal, Belarusszal, illetve a selejtezőkör egyik ágának győztesével (aki nagy valószínűséggel Hollandia lesz) kerültünk egy csoportba. Ám nem ez volt a legnagyobb dolog, ami februárban történt! A Szekszárd óriási bravúrt végrehajtva legyőzte a Magyar Kupa döntőjében egy nagyon fordulatos, igazi fináléhangulatú mérkőzésen a nagy esélyes Astra csapatát, bebizonyítva, hogy a kupában aztán tényleg bármi megtörténhet.

 

2020 március

Márciusban kezdődött a váratlan történések sorozata. A koronavírus-helyzet annyit romlott, hogy a védekezés érdekében az MLSZ március 11-én elrendelte, hogy minden mérkőzést zárt kapuk mögött kell megrendezni, ebbe természetesen a női futsal is beletartozott. Sok meccset azonban nem játszottak így le, hiszen pár nappal később, március 16-án a szövetség azonnali hatállyal felfüggesztette a legtöbb bajnokságot, a női futsal NBI-NBII-t is.

 

2020 április

Vajon mi történt áprilisban? Mindenki otthon volt, a játékosok lelkesen edzettek, számos karantén-edzővideót is kaptunk. Nem lehetett tudni, meddig tart a vírushelyzet, hogy folytatódik-e a bajnokság, és ha igen, hogyan. Azonban senki nem tudott semmi mást tenni, mint várakozni. Néhány női futsal „ikonunk” pedig összeállt, és csináltak egy nagyon megható videót, ami mindenkit emlékeztethetett arra, hogy mi a fontos egy ilyen helyzetben.

 

2020 május

Május ötödikén pedig meglett a döntés, amire annyian vártak, bár nem úgy, ahogy azt várták. A Magyar Labdarúgó Szövetség kihirdette, hogy mindössze a nagypályás férfi NBI-es bajnokság, illetve a Magyar Kupa dől el a pályán, minden más versenysorozat sajnos véget ért. A rossz hír igazából az, hogy hogyan: nem hirdettek győzteseket, veszteseket, a következő szezont mindenki onnan folytatja, ahol abbahagyta. Az MLSZ kreativitását dicsérendő, az érmes pozícióban lévők kaptak egy speciális ’csonka’ érmet, ami kiválóan passzolt a csonka bajnoksághoz. Az aranyat - ami talán a lányok életének egyetlen aranyérme volt, ami miatt szomorkodtak - NBI-ben a TFSE, a másodosztályban a Budaörs nyerte.

Szomorú hír azonban, hogy hosszú futsalban töltött évek után a Gyulai Amazonok csak nagypályás bajnokságokban indít csapatokat.

 

2020 június

Több érdekesség is történt az év derekán. Kissé általános, ám nem kevésbé fontos hír volt, hogy módosultak a futsal játékszabályai, ezzel is közelítve a nagypályás labdarúgáshoz a sportot. Ilyen módosítás volt például, hogy középkezdésnél nem kell előre kezdeni, vagy hogy a kapusnak kidobásnál nem kell a büntetőterületen kívülre dobnia a labdát ahhoz, hogy játékba hozza. Azonban a legváratlanabb dolog, ami a hónapban történt, az a hajdúböszörményi női futsalcsapat(ok) megszűnése volt. Minden idők egyik legerősebb női futsalcsapata épült meg, majd lett az enyészeté Bösziben. Újabb nagy alakulatot veszített ezzel a magyar futsal.

 

2020 július

A nyár sosem a rengeteg eseményről, történésről híres a női futsalban. Ez most is igaz volt, bár a zuhanyhíradó napról-napra érdekes híreket hozott. A nyár talán legnagyobb durranása az volt, hogy az amúgy is a legerősebbek közé tartozó DEAC tovább erősített, méghozzá nem is akárhogy: elhozta a megszűnő Hajdúböszörmény romjai közül sikeredzőjüket, Quirikó Vivient, valamint két válogatott játékosukat, Torma Lillát és Nagy Anikót.


2020 augusztus

Augusztusra a többi tavalyi dobogós átigazolási hírei is kitudódtak, a TF talán még a DEAC-nál is komolyabban gondolta az erősítést: öt olyan játékost igazoltak, akik azóta is hétről-hétre boldogítják az egyetemi csapat szurkolóit, annyira sikeres igazolások lettek, hogy például Kiss Gabriellát az edzők beszavazták az őszi szezon legjobb játékosai közé is! Az Astra kerete is jelentősen átalakult, bár náluk a távozók sora majdnem olyan hosszú volt, mint az érkezőké, hiszen öt játékossal lettek szegényebbek, akik közül ketten az NBI-en belül váltottak. Azonban négy minőségi igazolással erősítettek a rózsaszínmezesek, hiszen mindegyikük volt már korábban nagypályás- vagy futsal válogatott, Krascsenics Petra személyében pedig olyan játékost is igazoltak, aki mindkét címeres alakulatban pályára lépett már.

 

2020 szeptember

És végre indulhattak a bajnokságok, amire már mindenki annyira várt! Az első-, és a másodosztályban, valamint a Magyar Kupában is kezdődtek a mérkőzések, hihetetlenül hosszú szünet után, hiszen több, mint fél éve nem játszottak tétmeccset női csapataink. Az NBI hat csapattal indult, az NBII összesen 14-el, amiből nyolc Nyugatra, hat pedig a Keleti csoportba került beosztásra. A DEAC maximális ponttal vezette szeptember végén az NBI-et.

 

2020 október

Októberre már nagyjából minden csapat visszarázódott a bajnoki hétvégék rutinjába. Ennek ellenére hétről-hétre születtek a meglepetéseredmények az NBI-ben, mint a TF döntetlenje Szekszárdon, a Budaörs sima győzelme a Tolna ellen vagy a DEAC hazai veresége, amivel az Astra átvette a vezetést a tabellán. A másodosztályban négy forduló után Nyugaton a Csepel átvette a vezetést a paksiaktól, Keleten pedig a Dévaványa várta első helyen a novembert.

 

2020 november

A november gyakorlatilag ott folytatódott, ahol az október abbamaradt. Voltak érdekes történések, jó meccsek, szép gólok, valamint látható módon a Tolna, valamint a Budaörs csapata is kezdett ébredezni pár forduló után, és egyre veszélyesebb ellenfelei éppen aktuális heti vendéglátójuknak. Úgy tűnik, a TF is kezd visszatérni az útra, ahol az előző bajnokságban járt. Sajnos azonban a hónapban már az összes mérkőzést zártkapuk mögött kellett lejátszani, remélhetőleg csak ideiglenesen. Emiatt azonban nagyon pozitív, hogy majdnem minden mérkőzés élőben nézhető! Soha nem lehetett hétről-hétre ennyi magyar női futsalmérkőzést élőben követni, és külön kiemelnénk, hogy számos NBII-es csapat találkozóit is lehet követni Facebook oldalukon. Apropó másodosztály, a hónap meglepetése a Miskolci Vénusz továbbjutása volt a Tolna ellen a Magyar Kupában!

 

2020 december

Elérkeztünk a jelenbe. A Magyar Kupában kialakult a legjobb nyolc mezőnye, néhány meccset már le is játszottak a Final Fourba jutásért. A bajnokságokban néhány csapaton, játékoson már kicsit érezni az év végi fáradtságot, nekik különösen jót fog tenni ez a pár nap, pár hét pihenő, habár sok mérkőzés nem került lejátszásra a koronavírus miatt, reméljük ez a tendencia jövőre javulni tud. Az NBI-ben a DEAC telelhet az élen, miután legyőzte Üllőn a jelenleg ezüstérmes Astra csapatát. Bronzérmes pozícióban egy szép hajrá után a Tolna várhatja a folytatást, bár tegyük hozzá, hogy a TF kettővel kevesebb meccset játszott, mint kellett volna. A másodosztályban Nyugaton a helyzet változatlan, továbbra is a Csepel van az élen, sajnos a mezőny nagyon vegyes olyan szempontból, hogy ki hány meccset tudott lejátszani. Keleten pedig a Dévaványa vezet, megerősítve pozícióját a DVTK ellen megnyert rangadóval. Az Óév utolsó napjáig az NBI-ben 24, a másodosztályban Keleten 13, Nyugaton pedig 17 meccset játszottak le, illetve ehhez jön még 14 találkozó a Magyar Kupában, így összesítve 68 találkozón vannak túl az idei szezonban női játékosaink, ezt kell kipihenniük.

Bízunk benne, hogy 2021 ennél még sokkal jobb lesz, mindenki egészséges marad, elkerülik a sérülések, illetve békében, boldogságban, szeretetben telnek a napok.

Jó pihenést, és nagyon boldog új évet kíván minden olvasónak a Futsal Hungary, kövessenek minket 2021-ben is!

 

Címkék

Hírdetés

Videók

Új játékosok a válogatottban
2024.03.27 | 20:40
Aramis SE - MAG-LOG Maglódi TC (2024.03.22, stream)
2024.03.22 | 11:00

Tabellák

HASONLÓ HÍREK

2024.03.18 | 22:30
2024.03.17 | 10:00
2024.03.16 | 08:15
2024.03.15 | 07:45
2024.03.10 | 09:30
2024.03.07 | 12:15
Támogatóink

Partnereink