Vasárnap kezdődik a Futsal VB
2021.09.11 | 19:30
Vasárnap kezdődik a Futsal VB

Vasárnap az Oroszország-Egyiptom mérkőzéssel kezdetét veszi a litvániai futsal világbajnokság. A tornát szeptember 12. és október 3. között, 24 csapat részvételével rendezik három városban, Vilniusban, Kaunasban és Klaipedaban. A mérkőzések közül jónéhányat láthatunk majd élőben is az M4 sport képernyőjén.
Hollandiában rendezték az első vb-t 1989-ben, ahol a magyar válogatott is részt vett és a későbbi győztes brazilok elleni 3-2-es győzelem mellett Zsadányi László gólkirályi címére és Borostyán Mihály góllövőlistán elért második helyére is büszkék lehettünk.
Brazília összesen ötször, Spanyolország kétszer nyerte el a világbajnoki címet, a legutóbbi vb-n, 2016-ban Argentína szakította meg a hegemóniát és érkezhet címvédőként Litvániába.
A torna fő esélyesei ugyanazok a válogatottak, amelyek korábban is meghatározó szerepet töltöttek be a világ futsaljában, kivéve Olaszországot, ők nem lehetnek most ott a tornán. Minden csoportból a két első automatikusan továbbjut, valamint a négy legjobb harmadik, így alakul ki a negyeddöntő mezőnye, ahol már egyenes kiesése rendszerben folytatják.

A-csoport: Kazahsztánnál három honosított brazillal (Higuita, Douglas, Taynan) számolhat a szintén brazil szövetségi kapitány, Kaka. A „légiósok” szerepe vitathatatlanul nagy a kazahoknál, de már kezd körvonalazódni az új generáció, ahol nagyon tehetséges hazai játékosokra lehet majd építeni a jövő válogatottját. Litvánia a két legerősebb hazai klubcsapatra épít, amelyek közül a Vytis (2021-től Kauno Zalgiris) a Bajnokok Ligájában jó eredményeket ért el az utóbbi időben. Costa Rica a CONCACAF zóna egyeduralkodója az utóbbi években, zsinórban háromszor nyerték meg a kontinensbajnoki címet. Venezuela tapasztalt és egész fiatal játékosok keveréke, akik első vb-szereplésükön szeretnének meglepetést okozni és a legjobb 16 közé jutni.

B-csoport: A vb ezüstérmes Orosz csapat három nagyon rutinos, honosított brazil játékossal a keretükben (Romulo, Robinho, Eder Lima) valamint rajtuk kívül is kiemelkedő képességű futsalosokkal (Asadov, Nyazov, Chiskala, Abramovics, Milovanov) számolhat Szergej Szkorovics szövetségi kapitány. Ezzel a kerettel most is megismételhető a 2016-os döntőbe jutás. Üzbegisztán az utóbbi időben kezdett a fejlődés útjára lépni, ez a második vb-szereplésük. Egyiptom Afrikában kiemelkedik, Guatemala pedig Közép-Amerika stabil együttese ötödik világbajnoki szereplésével.

C-csoport: Portugália Európa-bajnokként érkezik. A válogatott magja nagyon régóta együtt játszik, Ricardinho a vezér, ám Joao Matos, Bruno Coelho, André Coelho, Tiago Brito, Fabio Cecilio is kivételes képességű és nagyon tapasztalt játékosok. A fiatal generációból érdemes Zickyre vagy Afonsóra figyelni. Játékosaik a Bajnokok Ligájában is hozzá vannak szokva a kiélezett mérkőzésekhez. Nem lenne meglepetés a négy közé jutásuk. Csoportellenfeleik közül Marokkó és Thaiföld is nagy versenyben lesz a továbbjutó helyekért. Marokkó legjobbja Hamza, aki a spanyol Palma játékosa, Bouzid is Spanyolországban játszik, illetve a francia ACCS is alkalmaz marokkóiakat. Thaiföldön nemrég edzőváltás volt, hiszen spanyol szövetségi kapitányuk, Pulpis a Benfica trénere lett, ám közel négyéves munkája minden bizonnyal érezhető lesz még a csapaton. Salamon-szigeteket egy brazil szakvezető irányítja, segítője pedig egy angol edző, aki Spanyolországban szerezte meg edzői képesítésé és most egy lengyel klubcsapatnál kezdett munkához. Európában jó pár mérkőzést játszottak az utóbbi időben és győzelmet is ünnepelhettek Málta ellen.

D-csoport: Brazília szokásos módon erős kerettel érkezik, s annak ellenére, hogy legtöbb klasszisuk Európában játszik, szövetségi kapitányuk, Marquinhos bátran válogatott az otthoni játékosokból is. Olyan futsalosok maradtak ki, mint Roncaglio, Marcenio, Daniel Japones vagy Leo Santana. Center pozícióban talán a legerősebbek a Ferrao, Pito párossal; Guitta a kapuban, Rodrigo és Gadeia a mezőnyben nagyon magabiztos pont. Csehország Horvátországot búcsúztatta a selejtezőn, ez mutatja erejüket, s most a csoportból is tovább szeretnének jutni. Vietnam dinamikusan fejlődött az utóbbi években, s számolhatunk azzal, hogy most berobbannak a köztudatba, Panama harmadik világbajnokságán vesz részt.

E-csoport: Spanyolország szeretné megszerezni harmadik világbajnoki címét, s Fede Vidal kerete erre alkalmasnak is látszik. Sergio Lozano nem lehet ott, viszont Ortiz vezetésével a rutinos játékosok, valamint az új generáció képviselői, többek között Raul Gomez messzire juthat ez a csapat. Ugyan nem volt zökkenőmentes az út eddig, hiszen érték váratlan vereségek a spanyol válogatottat az utóbbi években, ám erősségük, hogy magas taktikai képzettségüknek köszönhetően a nehéz pillanatokban is fel tudnak állni. Paraguay folyamatos vb-résztvevő, a keretből mindenki a hazai bajnokságban játszik, kivéve a két Salast, Javier Adolfo a Pescara, Juan Adrian a Murcia játékosa. Japán spanyol edzővel, Európában is játszó játékosokkal (Henmi [Benfica], Shimizu [Cordoba]) valamint honosított brazilokkal (Pires, Oliveira) készül a vb-re, kiegyensúlyozott, stabil csapat.

F-csoport: Argentína 2016-ban bizonyította erejét a világbajnoki címmel, s azt is, hogy a brazil-spanyol hegemóniát meg lehet szakítani a sportágban. Meghatározó játékosaik mind Európában, főképp Olaszországban játszanak, de spanyol élcsapatok is alkalmaznak argentinokat. Sarmiento, Rescia, Cuzzolino, Taborda remek futsalosok. Nehéz csoportba kerültek, hiszen Irán mindig a világ élmezőnyéhez tartozott, Szerbia szakmai munkáját pedig néhány hónapja a korábbi brazil szövetségi kapitány, Pipoca segíti, s pár napja Brazília ellen értek el 1-1-es döntetlent egy felkészülési meccsen. USA-nak nehéz lesz akár egy pontot is szerezni ebben a csoportban.

Címkék

Hírdetés

Videók

Csehország - Magyarország
2024.04.16 | 11:08
Újpest FC-220Volt - Aramis SE (2024.04.08, stream)
2024.04.08 | 13:35

Tabellák

HASONLÓ HÍREK

2024.04.16 | 20:00
2024.04.15 | 07:15
Férfi válogatott
2024.04.13 | 20:15
2024.04.10 | 09:45
2024.03.18 | 22:30
2024.03.17 | 10:00
Támogatóink

Partnereink