UEFA Futsal Európa Bajnokság Döntő 2010
2008.05.19 | 00:00
UEFA Futsal Európa Bajnokság Döntő 2010

UEFA Futsal Európa Bajnokság Döntõ 2010

A közelmúltban az MLSZ elnöksége kinevezte a 2010-ben Magyarországon sorra kerülõ futsal Európa-bajnokság szervezéséért felelõs projekt menedzserét, Kasza János személyében.  Õt kérdezzük ez alkalommal.

- Milyen feladatot kapott az MLSZ elnökségétõl?
2010. január 18-30 között Magyarország rendezheti az elsõ ízben 12 csapatos részvételû EB döntõt, futsalban. Ezt az eseményt az UEFA felügyeletével és irányításával a Magyar Labdarúgó Szövetség rendezi. Az eseményt magyar részrõl egy nagyon képzett, nagy rutinnal rendelkezõ csapat kell, hogy szervezze. Ennek a csapatnak a kiválasztásával, vezetésével bíztak meg. A munka jellege nem ismeretlen számomra, hiszen 10 éve dolgozom az MLSZ-ben hasonló feladatokon, úgy is mint a korosztályos nagypályás utánpótlás és a futsal válogatottak menedzsere.

- Mekkora és milyen munkával jár egy ilyen esemény megrendezése?
Hát igen, ebben lesz komoly nagyságrendi változás az eddigi munkámhoz képest, a rendezvény nagyságában és a feladatok szerteágazódó jellegében.
Tudni kell, hogy a futsal az UEFA szervezeti rendjében átkerült a professzionális szekcióhoz. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ezt a döntõt már ugyanaz a stáb irányítja mint például a mostani Bajnokok ligája döntõt Moszkvában. Természetesen ugyanolyanok az igényeik is a rendezõ ország irányában. Ezt az eseményt csak egy olyan csapat tudja megcsinálni, amelynek a tagjai a saját munkaterületükön nagyon nagy rutinnal rendelkeznek. Éppen ezért az volt a kérésem, hogy a munkához kérjük fel Huszár Istvánt, akinek több mint 25 éves tapasztalata van ezen a területen. Tudni kell, hogy a pályázatot is õ készítette, tehát ha valaki tudja a tennivalókat, akkor az õ maga. Sikerült megnyernünk õt és én úgy gondolom, hogy ketten, mint egy tandem fogjuk majd irányítani a munkát.

- Elsõ ülésük után milyen célokat tûztek maguk elé?
Két fõ irányt jelöltünk meg,
-
úgymint a döntõ sikeres megszervezését, lebonyolítását,
-
valamint megkeresni a lehetséges futsal-fejlesztési, a futsalt népszerûsítõ projekteket, amit ez az esemény kínál.

- Megvan-e már a rendezvény pontos idõpontja?
Igen, az UEFÁ-val közösen a 2010. január 18-30 közötti dátumot jelöltük meg. Ez egy fontos- változást hozó - döntés volt. Eddig mindig október-november hónapokban rendezték az EB döntõket, négyévente.  Be kellett azonban látni, hogy az õszi hónapok nagyon zsúfoltak a nemzetközi nagy sporteseményeket illetõen, azaz nagy a konkurencia, míg a január közepi idõpontban nagyobb figyelmet tudnánk a sportágra irányítani.

- Hol lesznek a helyszínek?
Szerencsések vagyunk, mert két csodálatos sportcsarnokkal rendelkezünk, a budapesti Papp László és a debreceni Fõnix csarnokokkal. Ezekkel a csarnokokkal pályáztunk és fõleg ezek a csarnokok gyõzték meg az UEFA döntéshozóit a rendezés odaítélésénél. Természetes tehát, hogy a két város lesz a torna helyszíne.

- Milyen lesz a torna lebonyolítása?
Négy darab háromcsapatos csoport lesz kialakítva, kettõ Budapesten kettõ pedig Debrecenben. Az elsõ körben körmérkõzések alapján dõl el a két továbbjutó a legjobb nyolc közé. Onnét pedig egyenes kieséses rendszerben játszanak a döntõig.

-
 Hol tart ma az elõkészület?
Csak nagy vonalakban:
-
a megállapodások elõkészítése a mérkõzés és az edzõcsarnokokkal
-
a szállodai helyek feltérképezése, kijelölése
-
a torna biztonsági intézkedéseinek kidolgozása
-
a csapatok, a játékvezetõk, UEFA küldöttek transzferálásának megszervezése
-
a rendezvény promóciójának elõkészítése.

- A közeljövõben milyen a hazai futsalosokat is érintõ intézkedések várhatóak, melyek köthetõek a honi EB rendezéshez?
-
A versenyrenszerben véleményem szerint nem várható lényeges változás, de úgy néz ki hogy annak mûködtetéséhez egy komoly tõkeinkció érkezik egy neves hazai cégtõl.
-
Õsszel most már bizonyos, hogy az MLSZ Felnõttképzési Intézetével karöltve alapfokú futsal edzõi tanfolyamot szervezünk.
-
Le szeretnénk menni a fiatalabb korosztályok felé (11-13 évesek) központi irányítással, mert eddig csak lokális kezdeményezések voltak (pl. Csõ-Montage, Márkus Ákos, Török Károly, Horváth Cs Attila és még egy pár szent õrült részérõl)
-
Össze kell fogni a nõi futsalt, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyengébb nemnél nagyobb az érdeklõdés a futsal iránt, mint a fiúknál, csak nincs központi koordináció.
Ezek az intézkedési tervek annyiban köthetõk az EB döntõhöz, hogy ki kell használni azt a médiamegjelenési lehetõséget amely a tömegesítést segítheti

- Kiknek a segítségére és milyen segítségre számítanak?
Egy szóval megfogalmazva mindenkiére, de lebontva a kérdést: nem sikerülhet sem az EB rendezés sem pedig a futsal felfuttatása, ha nem tudjuk megszerezni a támogatását az állami sportvezetésnek, a két rendezõ város vezetésének és nem lesz egység a futsalban jelenleg dolgozó, ezért a sportágért egyébként óriási áldozatot hozó emberek között.

- Hogy érzik milyen ma a támogatottság, és milyen lesz 2010-ben?
Az MLSZ vezetése, személy szerint Kisteleki elnök Úr teljes mellszélességgel áll a projekt mögött. Az elnökségbõl Horváth Cs Attila felügyeli a munkát a tõle megszokott intenzitással.
Hiányolom még viszont a Megyei Labdarúgó Szövetségek vezetõinek a támogatását. Nem érzik át, hogy milyen lehetõség ez a magyar sportnak, ezen belül is a labdarúgásnak. Hát ennek kellene megváltoznia, ha lehet már 2008-ban.


 

Címkék

Hírdetés

Videók

Haladás VSE-SG Kecskemét Bajnoki döntő, 1. mérkőzés
2024.05.17 | 16:26
Női MK Elődöntóők
2024.05.10 | 17:05

Tabellák

HASONLÓ HÍREK

2024.04.16 | 20:00
2024.04.15 | 07:15
Férfi válogatott
2024.04.13 | 20:15
2024.04.10 | 09:45
2024.03.18 | 22:30
2024.03.17 | 10:00
Támogatóink

Partnereink