Ki lesz a két kieső az alsóházban?
2024.02.08 | 08:30
Ki lesz a két kieső az alsóházban?

A bajnoki rajt előtt három csapatról volt az a vélemény, hogy kevés esélye van a felsőházi tagságra. A két újonc mellett az MFA volt az az alakulat, akikről nem sokan gondolták, hogy versenyben lehetnek az előkelő helyekért, és végül így is alakult. Ez a három együttes igencsak leszakadt a többitől, így sokan gondolják úgy, hogy közülük fog kikerülni a két kieső. Persze az elmúlt évek alapján tudjuk, hogy a rájátszás mindig más és egy új bajnokság kezdődik. Mellettük még három együttes alkotja az alsóházat, akik kissé csalódottak lehetnek, mert volt esélyük a felsőházra, de végül elbuktak, így az Aramis, Nyírbátor, Újpest hármas is a kiesés ellen küzdhet.

Az utolsó helyen a Magyar Futsal Akadémia zárt. Az együttes az előző szezonban újoncként szerepelt az élvonalban és (talán meglepetésre) sikerült kiharcolniuk a bennmaradást. Egy év NBI-es rutinnal a hátuk mögött ennél jobb szereplésre számítottak, de a megszerzett hét pontot nem lehet annak mondani. Az őszt a bajnok otthonában kezdték, ahol szervezett játékkal értek el szoros eredményt, majd jött a Maglód elleni otthoni szerencsétlen vereség. a továbbiakban is sokáig csak vereségek következtek, és a nyolcadik fordulóig kellett várni az első sikerre, hazai pályán legyőzték a Nyírbátort. Ezután egy értékes pontszerzés Veszprémben és úgy tűnt, elindulhatnak felfelé. De nem így történt, és hiába játszottak többször szoros eredményt, 12 két vereség következett zsinórban, és csak a zárómeccsen sikerült újra nyerni, otthon a Pécs ellen. Ennek ellenére nem szabad leírni őket, hiszen a rájátszás egy új bajnokság és a nagy ponthátrány eltűnt, így egy-két jó eredménnyel kiegyenlítődnek az esélyeik. Főleg ha felépülnek sérültjeik, mert Simon Ádám rutinjára és Szabó Bence góljaira nagy szüksége lenne az Akadémiának.

A 11. helyen a Maglód végzett. Németh Gusztáv csapata hihetetlen hajrával nyerte meg tavaly az NBII keleti csoportját, amivel jogot szerzett az idei élvonalbeli indulásra. Az együttesnél a nyáron kevés mozgás volt, nagyjából a tavalyi bajnokcsapatra építettek, egy-két érkező mellett. Mellettük a kispadra is hoztak egy edzőt Somogyi Gábor személyében. A rajt mondhatni álomszerűre sikerült, négy forduló után hét ponttal állt az újonc a dobogó közelében. A folytatás viszont már nem hozott ilyen jó eredményeket, nyolc vereség következett zsinórban. Közben edzőváltás is történt, Somogyit Tánczos váltotta, de az eredmények továbbra sem a remélt ütemben jöttek. A második körben csak négy pontot sikerült szerezni, igaz voltak biztató jelek és több esetben közel voltak a meglepetéshez, de valamiért ezeken rendre elmaradt a bravúr. Maglódon abban bíznak, hogy ezeket majd a rájátszásban visszaadja a sors. Ehhez próbáltak igazolni, és két fiatal szerb játékost szerződtettek, akikkel elérhetik a céljaikat és a rájátszás végén is élvonalbeli együttesnek vallhatják magukat. Ehhez talán legtöbbet a helyzetkihasználásban kell javulni, mert mindössze négy olyan találkozójuk volt, ahol két gólnál többet szereztek.

A 10. helyen a másik újonc, a Pécs zárt. A nyugati csoport bajnokaként jutottak fel nyáron és a maglódiakhoz hasonlóan az NB II-es keretüket egyben tartva vágtak neki az élvonalnak, egy-két igazolással, köztük egy horvát légióssal. Nehéz meccsekkel indult a szezon, a Nyíregyháza otthonában kellett kezdeni, majd a Haladás érkezett. Az együttes nem vallott szégyent és két szoros meccset játszott, majd a harmadik játéknapon meglett az első pont is, az Aramis ellen. Ez bizakodásra adott okot, de a Maglód elleni meccset leszámítva sima vereségek következtek, amit a 10. fordulóban egy bravúrgyőzelem tört meg. Hazai pályán 0-3-ról fordítva verték meg a Debrecent, így az első kört 7 ponttal zárták. A második kör hasonlóra sikeredett, több nagyarányú vereség mellett egy bravúrgyőzelem. Az Aramis otthonában sikerült begyűjteni a három pontot. Ezen kívül még két döntetlenre futotta, két rivális ellen, otthon az Újpest és a Maglód ellen. A Pécsre is igaz, ami a két mögötte álló együttesre, hogy a rájátszás egy új felvonás lesz, ahol jó játékkal és eredményekkel reális lehet a bennmaradás. Ehhez a baranyai együttesnek a védekezésen kell javítani, mert messze ők kapták a legtöbb gólt.

A 9. helyen az Aramis futott be. A budaörsiek igen rapszodikus szezont tudhatnak magukénak, több váratlan vereség, pontvesztés mellett bravúros győzelmek jellemezték őket. A szezont elég foghíjasan kezdték, Komáromi és Büki hosszú sérülése még nem jött rendbe. A kecskeméti rajt nem sikerült jól, de a második fordulóban értékes győzelem a Nyíregyháza ellen, amit egy fájó pécsi pontvesztés követett. Ezután több vereség, majd egy kiszenvedett MFA elleni siker jött. A tizedik játéknapon egy fájó pofon Újpesten, ami után Tánczos Tibor távozott, helyét Horváth Szabolcs vette át. Vele rögtön egy bravúrgyőzelem a Berettyóújfalu ellen, így a nyolcadik helyen fordult az együttes. A felemás első kör után is csak három pontra voltak a hatodik helytől, így bizakodott az együttes. Közben felépültek a sérültek, de mellette meg Horváth Norbertet elveszítették, aki Veszprémben szenvedett súlyos sérülést. A második kör három vereséggel indult, ami után úgy tűnt, elszálltak az esélyek a felsőházra. A legfájóbb az újonc Pécs elleni volt, amit hazai pályán szenvedtek el Bükiék. Aztán a folytatásban az együttes hazai pályán legyőzte a közvetlen riválisokat (Nyírbátor, DEAC) és mellette idegenben hozta a kötelezőket (Maglód, MFA), így a hajrára ismét elérhető közelségbe került a felsőház. Az utolsó előtti fordulóban aztán a legfontosabb, Újpest elleni ki-ki meccsen alulmaradtak, így be kell érniük az alsóházzal. Leginkább az újonc elleni két meccset bánhatják Budaörsön, mert azokkal a pontokkal kényelmesen meg lehetett volna a felsőház. Viszont ezen már felesleges bánkódni, az előttük álló feladatra kell koncentrálni. Amennyiben motiváltan lépnek pályára Bognárék, nem lehetnek kiesési gondjaik és akár az alsóház megnyerésére is gondolhatnak két riválisukhoz hasonlóan.

A nyolcadik helyen az Újpest áll. A lila-fehéreknél elég sok volt a változás a nyáron, igencsak megfiatalodott a keret, de mellette a kispadon is nagy volt a jövés-menés. Az előző szezont Németh Péterrel zárta az együttes, de a felkészülést már Sáfár Tonyval kezdték, de ő néhány hét után váratlanul távozott, akit Moga Lorant követett, így vele vágtak neki a szezonnak. Az új edző az Aramistól érkezett, aki bizonyította Budaörsön, hogy fiatalokkal is lehet jó eredményt elérni. Mint utóbb kiderült, jó döntés volt a szerződtetése, mivel ő is megújulhatott, amit jól mutat, hogy egyetlen sárga nélkül lehozta az alapszakaszt, ami nála nagy szó, az elmúlt évekhez képest. Jól indult az ősz, a kötelező győzelmeket magabiztosan hozták, míg mellette az élcsapatok ellen is sikerült pontokat elcsípni. A szezon közepén jött egy nagyobb sérüléshullám, aminek három nagyobb vereség lett a vége, de utána visszataláltak a megszokott útra. Közben visszatért Harnisch Ákos, akinek rutinjára nagy szükség volt, és aki bizonyította, hogy jó az öreg a háznál. A hajárhoz közeledve a lilák is gondolkodhattak a felsőházban, de igazi bravúrgyőzelem nélkül végül ez nem jött össze. Közel voltak a Mezei-Vill és a Nyíregyháza ellen is a három ponthoz, de végül elmaradt a siker. A Moga-legénység végül úgy vágott neki az utolsó két fordulónak, hogy nincs már matematikai esélye a hatodik helyre, de ennek ellenére legyőzte két közvetlen riválisát, előbb az Aramist, majd a Nyírbátort, akiket így magukkal rántottak az alsóházba.

A 7. helyen a Nyírbátor végzett, így ők kezdhetik az élről az alsóházi küzdelmeket. A Bátor tavaly újoncként ha nehezen is, de kiharcolta a bennmaradást. Akkor a legnagyobb problémájuk az volt, hogy nincs igazi edzője az együttesnek, amit nyáron sikerült orvosolni. Megszerezték a kispadra Elek Gergőt, aki sok év után távozott Debrecenből. Az ő személye garancia volt rá, hogy az együttes más mentalitással és felfogással fog játszani, ami jó eredményekre ad bizakodást. Ennek megfelelően kezdődött a szezon. Parádés győzelem a Kecskemét ellen és szoros meccsek az élcsapatok ellen, míg mellette jöttek a kötelező győzelmek hazai pályán, és idegenben egyaránt. Az egyetlen fájó eredmény a pont nélkül álló MFA elleni vereség lehetett. A második kör is jól indult, de a közvetlen riválisok ellen idegenben nem sikerült pont sem szerezni, simán kikaptak a Debrecen és az Aramis vendégeként. Ennek ellenére az utolsó fordulóban úgy léphettek pályára Újpesten, hogy saját kezükben a sorsuk és ha nyernek, megvan a felsőház. Ez végül nem jött össze, mert két gólos vereséget szenvedtek, így maradtak az alsóházban. A hírek szerint lesz változás a keretben, az érkezők oldalán várható két marokkói légiós. Ami biztos, hogy nem valószínű, hogy nagyon hátrafelé kell tekinteniük és versenyben lesznek az Újpesttel és a budaörsiekkel az első helyért.

Hírdetés

Videók

DEAC-DVTK-Vénusz /NB I. 3. helyért 1. mérkőzés/
2024.05.05 | 09:30
DEAC-MVFC Berettyóújfalu /NB I. Felsőház 9. forduló/
2024.04.29 | 13:30

Tabellák

HASONLÓ HÍREK

2024.04.16 | 20:00
2024.04.15 | 07:15
Férfi válogatott
2024.04.13 | 20:15
2024.04.10 | 09:45
2024.03.18 | 22:30
2024.03.17 | 10:00
Támogatóink

Partnereink