Ki lehet idén a Haladás kihívója?
2023.08.12 | 08:46
Ki lehet idén a Haladás kihívója?

Már csak néhány nap és útjára indul a labda a 2023/24-es szezonban. Hétfőn este rendezik az NBI első fordulóját, ahol mind a 12 együttes pályára lép. A nagy kérdés, hogy ki lehet a Haladás ellenfele a bajnoki címért folyó csatában. Esetleg olyan csapat, aki még nem játszhatott bajnoki döntőt, vagy folytatódik a Hali és a Mezei csatája. A másik nagy kérdés, hogy sikerül-e az újoncoknak megragadni az első osztályban, vagy csak átszállójegyet váltanak. A tavalyi létszámemelést követően négy újonc csapat vágott neki a bajnokságnak és ebből kettő nem tudta kiharcolni a bennmaradást. Az ELTE és a Rubi búcsúzott, a helyükre a Pécs és a Maglód érkezett, akik abszolút újoncok az élvonalban.

A legkisebb mozgás a Haladásnál volt, szinte nem is változott a játékoskeret, mindössze Nagy Kevin távozott Berettyóújfaluba. Viszont ami lényeges, hogy Juanra mester négy sikeres esztendő után távozott, és a helyére a brazil Felipe Conde érkezezett. A címvédő négy mérkőzést játszott a felkészülés alatt, és meglepetésre egyszer sem tudott nyerni. Kétszer lépett pályára a lengyel Bielsko ellen és mind a kétszer szoros meccsen veszített, 2-2 góllal. Ezután a Kecskeméttel játszottak páros mérkőzést, ahol egy döntetlen és egy vereség a mérleg. Persze ezekből nem lehet messzemenő következtéseket levonni, és így sem kérdés, hogy a szombathelyiek a bajnokság elsőszámú esélyesei.
A nagy kérdés, hogy ki lehet, kik lehetnek a kihívójuk. A Mezei-Vill kerete is nagyjából együtt maradt. Gál fejezte be pályafutását, illetve Takács cserélte a futsalt nagypályára. Helyettük érkezett a címvédőtől Nagy Kevin, amit fentebb is említettünk. Ő nagy erőssége lehet az ezüstérmes együttesnek. A Trencsényi legénység meghatározó játékosai mind maradtak, így idén is számolni kell velük, igaz nehezebb dolguk lehet, ha ismét bajnoki döntőt szeretnének játszani, hiszen a Kecskemét és a Veszprém is szeretne előrébb végezni a tavalyinál. A Hírös városiak kerete változott a legtöbbet a nyáron. Hét játékos távozott és legalább ennyi érkezett. A felkészülési meccsek alapján úgy tűnik, jól igazoltak Pál Patrikék, hiszen két jó meccsen is megmutatták a Hali ellen, hogy számolni kell velük. Igaz, a tavalyi szezont is így kezdték, aztán végül talán csalódást keltő lett a negyedik hely. Amennyiben tudják tartani a felkészülés alatt mutatott eredményes játékot, remek szezon elé néznek. Ami a Veszprémet illeti, ők is fényesebb éremre vágynak, mint az eddigi bronzok. A tavalyi keretet sikerült együtt tartani, és melléjük fiatal tehetséges játékosokat igazolni, mint Lux Gábor, aki az Aramistól érkezett. Mellettük visszatérhet a pályára Tatai József és Kártik Zsombor is, akik szinte a teljes tavalyi szezont kihagyták sérülés miatt. Fehér mesternek így tovább nőnek a variációs lehetőségei. Amennyiben idén elkerülik a sérülések az együttest, komoly(abb) terveket szövögethetnek.

A tavalyi felsőházban még a DEAC és az Aramis végzett, de ennek ellenére mind a két félnél váltás történt a kispadon. A budaörsieknél négy év után távozott Moga Lorant, helyette Tánczos Tibor lett a vezetőedző. A Debrecennél hét év után köszönt el Elek Gergő, akit Tihanyi Csaba követ majd. Ráadásul az egyetemistáknál a játékos keretben is nagyobb változás történt. Jónéhány meghatározó játékos távozott, igaz helyettük akadtak visszatérők is, mint Faragó és Siska. A kérdés, hogy Tihanyi mesternek volt-e elegendő ideje megismerni a keretet és az elképzelései alapján felkészíteni őket az új szezonra. Az Aramisnál egyszerűbb a képlet, hiszen Tánczos Tibor tavaly is a csapat mellett volt, csak akkor még pályaedzőként, így ő jól ismeri a keretét. Ami érvágás a Pest-megyei csapatnak, hogy a tavasszal a kapuban remeklő Gémesi távozott. Ráadásul mellette a tavaly megsérült válogatott játékosok még mindig nem tudnak pályára lépni. Büki és Komáromi továbbra is maródi, illetve Horváth Norbert játéka is kérdéses. Igaz, tavasszal megmutatták a fiatalok, hogy nagyobb feladatokat is képesek megoldani, így idén is vélhetően nagyobb szerepet kapnak. A cél vélhetően idén is a felsőház rájátszás elérése, amire képes lehet az együttes, ahogy a Debrecen is, de ehhez kiegyensúlyozott teljesítményre lesz szükség.

A tavalyi évben az alsóházban záró együttesek közül talán a Nyíregyháza erősített a legjobban. Egy újabb brazil játékos érkezett, míg mellette két egykori válogatott játékost is igazoltak Dávid és Öreglaki személyében. A felkészülési meccsek azt mutatják, hogy jó úton járnak, és reális cél lehet a felsőház elérése az alapszakasz végére. Az előző szezon alsóházát megnyerő Újpestnél is nagy volt a mozgás nyáron. Németh Péter vezetőedző elköszönt, helyére Sáfár Tony érkezett, igaz azóta már le is mondott, így néhány hét után ismét szakvezető után kellett nézni. A választás Moga Lorantra esett, aki hamar munkába is állt. Ami a keretet illeti, jelentős fiatalításon esett át, hiszen távozott Vámosi, Harnisch, és Szeghy is. De talán a legfájóbb Suscsák Máté hiánya lehet, aki 25 góljával a házi gólkirály volt. Helyettük fiatal tehetséges játékosok érkeztek, többek közt Hadzsi Máté a Rubitól. Egyelőre úgy tűnik, működőképes lehet a fiatalos lendület, legalábbis az edzőmeccsek ezt mutatják, több jó eredményt is elértek a lila-fehérek. Legutóbb a szlovák bajnok otthonában játszottak szoros meccset. A kérdés, hogy hosszútávon tétmeccseken is tudják-e hozni ezt a formát.

A Nyírbátor és az MFA is újoncként vágott neki az előző szezonnak és harcolta ki a bennmaradást. A Bátor kerete talán jobb eredményre is képes lett volna, de megsínylette az együttes, hogy nem volt igazi edzője a szezon folyamán. Ezt a problémát nyáron sikerült orvosolni, hiszen Elek Gergő lett a csapat mestere, ami garancia lehet az előrelépésre. A keret nem túl bő, de amennyiben a meghatározó játékosok közül nem dől ki senki, nyugodtabb szezon elé nézhetnek. Az MFA a másik olyan együttes az Újpest mellett, ahol a bajnoki rajt előtt nem sokkal került sor edzőváltásra. Tóth Szabolcs váratlanul távozott két héttel a rajt előtt, akit Tóth Miklós váltott. Az újbudai csapat szinte teljesen együtt maradt, és még igazolni is sikerült, de ez a felkészülési meccseken nem nagyon látszott. Szinte minden meccsen nagyobb vereséget szenvedtek. A bajnoki mérkőzésekre lényegesen jobb játék kell, ha eredményesen akarnak szerepelni.

A bajnokság két újonca a Maglód és a Pécs. A baranyai együttesről kevés információ került napvilágra. Mind a szakmai stábot, mind a játékoskeretet illetően. A hírek még arról szóltak, hogy horvát légióst igazolnak, de hogy ez megvalósult-e, egyelőre nem tudni. Ami biztos, hogy igazi sötét lónak számítanak majd, legalábbis a bajnokság elején. Rögtön egy távoli túrával kezdenek majd, a Nyíregyháza otthonában. Ami a Maglódot illeti, róluk hamarabb körvonalazódik, hogy mire lehetnek képesek. Új szakvezetővel és néhány élvonalat megjárt játékossal vágnak neki a bajnokságnak. A felkészülési találkozók alapján bizakodhatnak, hiszen remek meccset játszottak az Aramis és a Veszprém ellen is. Ezek alapján önbizalommal várhatják a rajtot Németh Gusztávék, de majd kiderül a DEAC ellen, hogy ez mire lesz elég.

Hírdetés

Videók

DEAC-DVTK-Vénusz /NB I. 3. helyért 1. mérkőzés/
2024.05.05 | 09:30
DEAC-MVFC Berettyóújfalu /NB I. Felsőház 9. forduló/
2024.04.29 | 13:30

Tabellák

HASONLÓ HÍREK

2024.04.16 | 20:00
2024.04.15 | 07:15
Férfi válogatott
2024.04.13 | 20:15
2024.04.10 | 09:45
2024.03.18 | 22:30
2024.03.17 | 10:00
Támogatóink

Partnereink