Ki lehet a Haladás kihívója?
2022.08.14 | 11:21
Ki lehet a Haladás kihívója?

Elrajtolt a férfi NBI, és egy találkozót már pénteken le is játszottak, ahol az újonc Nyírbátor hazai pályán legyőzte a szintén újonc Rubeolát. A többi mérkőzésre hétfőn este kerül sor az első játéknapon. Hosszú évek után 10 helyett újra 12 csapatos az élvonalbeli bajnokság, de a lebonyolítás nem változott. Az alapszakasz után felső és alsóházra oszlik a mezőny, és ott újabb két kört játszanak a csapatok. A felsőházban az első két helyezett játssza a bajnoki döntőt, míg a 3.-4. Játszik a bronzéremért. Az alsó ház utolsó két helyezettje automatikusan kiesik. A létszámemeléssel minden csapatnak megnövekedik a mérkőzés szám, az eddigi 26 helyett legalább 32 összecsapás lesz.

A mezőny és az erőviszonyok is jelentősen átalakultak, hiszen öt új csapat is indult, így nehéz megjósolni, kik lehetnek a befutók. Az egyetlen, ami biztosnak tűnik, hogy a Haladás ki fog emelkedni a mezőnyből, és csak az a kérdés, ki lehet az, aki eljuthat melléjük a bajnoki döntőbe. A címvédő megszerezte a Veszprém egyik legjobbját Rutai személyében, illetve egy újabb brazil játékost is igazolt, így tovább erősödött a keretük.

 A Kecskemét tavaly nagyot csalódott, hiszen lemaradt a felsőházról, így nyáron komoly igazolásokat vittek véghez, hogy idén jobb eredményeket érjenek el. A csapat meghatározó tagjait sikerült megtartani és melléjük egykori és jelenlegi válogatottakkal erősítették meg a keretet. Érkezett Sánta és Nyerges, illetve Pál Patrik, akit Veszprémből vásároltak ki. Mellettük érkezett egy szerb játékos is, így bizakodva vághatnak neki a szezonnak. A másik alakulat, aki igen aktív volt az átigazolási piacon, az az Aramis. Több fiatal mellett két igen jól csengő nevet is sikerült magukhoz csábítani. Komáromit és Horváth Norbertet is több együttes csábította, de végül a budaörsieket választották, akikkel jelentősen erősödtek, így a Moga legénység is reménykedhet egy jó szereplésben.

Az Újpest szintén igen aktív volt a nyáron. Érkezett Klacsák, Lipl, Dunai, és a brazil Serginho, így a lilákkal is biztosan számolni kell, főleg, hogy a tavalyi keret magja együtt maradt. A DEAC legsikeresebb szezonját tudhatja maga mögött, ennek ellenére nagy volt a mozgás a keretben. Szentes-Bíró, Siska, Faragó és Rodrigo távozott, de a helyükre minőségi játékosok érkeztek. Egy kolumbiai légiós a keretben, illetve egy nagy visszatérő Tóth Attila személyében, aki egy év szünet után ölti újra magára a DEAC mezt. A tavalyi felsőházasok közül Veszprém úgy tűnik, (jelentősen) gyengült, hiszen több válogatott játékos is távozott. Komáromi, Pál, Rutai, Serginho távozása nagy érvágás a klubnak, de inkább a nagyobb probléma, hogy igazából csak két rutinos játékost sikerült igazolni Kártik Zsombor és Gabrilovic személyében. Többnyire fiatalok érkeztek, akiknek biztosan idő kell, hogy belerázódjanak az élvonalbeli bajnokságba. Nyáron a Berettyóújfalu háza-tájáról kevés hír érkezett, inkább csak távozókról lehetett hallani, érkezőkről nem nagyon. Fentebb már említettük, hogy Tóth és Horváth eligazolt és Matheus is távozott, bár állítólag felmerült, hogy ő visszatér Trencsényi mester együttesébe.

Az újoncokat egyelőre nehéz megítélni, hogy mire lehetnek képesek. Talán a legerősebb közülük a Nyírbátor lesz, akik a tavalyi Nyírgyulajra épülve, kiegészülve néhány rutinos játékossal sok meglepetést okozhat majd. A Rubeola együttesében is van több élvonalat megjárt játékos, de inkább a fiataloké lesz a főszerep, akiknek rutint kell még szerezniük. Ugyanez igaz az ELTE és az MFA együttesére. Sok a fiatal, akik számára teljesen új lesz az NBI, ami lényegesen magasabb szint, mint a másodosztály. A Nyíregyháza is igazi sötét lónak számít majd, legalábbis a szezon elején, nem tudni, mire mennek majd az élvonalban, hiszen két éve ilyenkor még a harmadosztályra készültek újoncként.

NBI, 1. forduló:

Rögtön egy rangadóval indul a szezon. A címvédő fogadja az éremre vágyó Kecskemétet. Mint fentebb írtuk, jól igazolt a nyáron a Kecskemét, így bizakodva várják az előttünk álló szezont. Persze nem nagyon van nehezebb rajt, mint a bajnok otthonában kezdeni. Ami bizakodásra adhat okot Öreglakiéknak, hogy a felkészülés alatt megmérkőztek a Halival Szombathelyen és döntetlen lett a vége. Ezzel az eredménnyel vélhetően most is kiegyeznének, de ehhez persze Alaszticséknak is lesz egy-két szavuk A vendéglátók tavaly vereséggel kezdték a szezont, de akkor sok volt a hiányzójuk. Most mondhatni teljes a keretük, így önbizalommal teli várhatják a rajtot, miközben talán már félszemmel a bajnokok ligájára figyelnek.

 

Kissé megfogyatkozott a Mezei-Vill a nyáron, hiszen inkább csak távozók akadtak, de így is maradt bőven rutinos, minőségi játékos, így jó eséllyel pályáznak a felsőházra. A Trencsényi legénység célja nem lehet más, mint győzelemmel kezdeni hazai pályán, főleg egy újonc ellen. Ha valóban versenyben szeretnének lenni az első hat hely valamelyikéért, akkor az ilyen meccseken kötelező begyűjteni a három pontot. Ellenfelük az MFA lesz, akikről jelenleg nehéz megjósolni, hogy mire lehetnek képesek. A fiatal együtteshez csatlakozott Boznánszky, akinek a rutinja sokat érhet. Nagy kérdés, hogy mennyi idő kell majd a csapatnak, hogy felvegye az NBI ritmusát, de ami biztos, nem vár árjuk könnyű 40 perc Berettyóújfaluban. Meglepetés lenne, ha ponttal vagy pontokkal tudnának távozni.

 

Ahogy feljebb írtuk, a Nyíregyháza igazi sötét lónak számít, nem tudni mire lehetnek képesek az élvonalban. A két éve alakult együttes nagy tettet hajtott végre, hogy két osztályt is ugrott, de az igazi erőfelmérő most következik. Erre tökéletes ellenfél lesz a Veszprém. A Fehér legénység gyengült a nyáron, de azért több válogatott játékosa megmaradt, így nem kérdés, hogy ők számítanak az esélyesebbnek. A rutin és a nagyobb játékerő mellettük szól, a kérdés, hogy ezt a pályán is tudják-e érvényesíteni.

 

Az újonc egyetemisták az egyik dobogóra vágyó csapat ellen. Az ELTE nagy bravúrral jutott fel az élvonalba, és ha már itt vannak, biztosan szeretnének maradandót alkotni. Kezdésnek egy igen nehéz mérkőzés jutott, hiszen a budaörsiek komoly célokkal vágnak neki a bajnokságnak. Az Aramisnak jól sikerültek a nyári igazolásai, de több hiányzójuk is akad a nyitó találkozón. Ennek ellenére nem kérdés, hogy az Aramis a mérkőzés favoritja. A felkészülés hajrájában megmérkőztek a felek és akkor érvényesült a papírforma, és nyertek Bükiék. Persze egy bajnoki mindig más, de a vendégeknek maximálisan oda kell tenniük magukat, ha nem akarnak a végén meglepődni.

A forduló másik rangadóját a negyedik kerületben rendezik. A lilák és az egyetemisták többször is megmérkőztek az előző szezonban, ahol a bajnokságban izgalmas, jó meccseket játszottak. Mind a két csapatnál volt vérfrissítés, így egyelőre nem tudni pontosan melyik fél mire lesz képes, de biztos, hogy mint a két oldal győzelemre fog játszani. Az Újpest hazai pályán biztosan csak a három ponttal lenne elégedett, de a vendégek mesterét ismerve ő is hasonlóban gondolkodik. A DEAC az előző szezonban veretlen maradt a lila-fehérek elleni hat mérkőzésen, és abban bíznak Vass Ottóék, hogy ez a jó széria folytatódik.

 

Hírdetés

Kapcsolódó mérkőzések

Videók

Haladás VSE-SG Kecskemét Bajnoki döntő, 1. mérkőzés
2024.05.17 | 16:26
Női MK Elődöntóők
2024.05.10 | 17:05

Tabellák

HASONLÓ HÍREK

2024.04.16 | 20:00
2024.04.15 | 07:15
Férfi válogatott
2024.04.13 | 20:15
2024.04.10 | 09:45
2024.03.18 | 22:30
2024.03.17 | 10:00
Támogatóink

Partnereink