Hogyan tovább, Székelyudvarhely SK?
2008.07.30 | 00:00
Hogyan tovább, Székelyudvarhely SK?

Az emberek aggódnak. Érdeklõdnek, kérdezgetnek, de kiérzõdik hangjukból, aggódnak amiatt, mert nem biztosak benne, hogy mit hoz a jövõ a város futsalegyüttesének, a Székelyudvarhely SK-nak. Ennek kapcsán kerestük meg Szász Jenõt, a klub elnökét.

A beszélgetésbõl kiderült, ezt a klubot, ezen a szinten mûködtetni csak a városvezetés közremûködésével lehet, ugyanakkor azt sem szeretnék, hogy pár ember döntésén múljon: lesz-e még futsal Székelyudvarhelyen.

- Hat éve van futsal Udvarhelyen. Körül lehetne ezt írni mindössze egy szóval?
- Igen, van erre lehetõség, mert gyakorlatilag ez egy sikertörténet. Bizonyíték arra, hogy jó választás volt, az elején mellette döntöttünk né­há­nyan, gondolok itt a csapatalapításnál bábáskodó emberekre. Látogatottságát tekintve a sport, a teremfoci összevethetõ bármelyik városi intézménnyel, tehát úgy is kell kezelni, mint egy intézményt. Ezért döntöttünk úgy (mikor még az SK egyesületként mûködött), hogy a folytatást illetõen a legjobb megoldás, ha a Sport Klubot közkincsé tesszük, és 50 százalékát áten­ged­jük a vá­rosnak, hadd le­gyen egy olyan intézmény, ahol nem csak a teremfociról szólhat hosszú­ távon az élet, ha­nem asztali­teniszrõl, atléti­ká­ról, birkózásról is. Hadd em­lítsem meg, olyan sportágakról van szó, ahol nem fel­tétlenül kell sok pénzrõl be­szélni. Ott vannak például a ki­váló eredményeket elért ifjú sporto­lóink, akiknek nincsen ki­futásuk a felnõtt csapatok irá­nyában. Néhány kiemelkedõ egyéni teljesítményt nyújtó sportolónak az anyagi terheit csak megbírja a város és a klub közösen, amennyiben van erre akarat. Abban reménykedünk, hogy nem lesz törés ebben az elképzelésben, a városháza hoz­záállásának következ­té­ben.

- A válasz függvényében, ami erre a kérésre jöhet a városvezetéstõl, milyen forgatókönyvek vannak a folytatást illetõen? Van olyan például, hogy „legrosszabb változat"?
- A város hozzájárulása nél­kül a csapatnak a fenntartása gya­korlatilag ellehetetlenül. Nincs az a mozgástér, amibõl egymagunk fenn tudnánk tartani a csapatot. Nem szeretnék ilyen szomorú forgatókönyvekbe belefogni, reménykedünk, hogy a város nem fogja megtagadni a támogatást. De ha nem, akkor azzal szembe kell nézni, hogy egészen biztosan egyfajta regresszió következik majd a csapat éle­tében. Leszûkülnek a lehetõségeink. S megoldásként minden szóba jöhet. Például udvarhelyi üzletembereknek is átadnánk, egy vállalatnak, amely jó marketinglehetõséget lát ben­ne. Nyitottak vagyunk jó­hi­szemû társaságok irányában. Ha városon kívülrõl jönne i­lyen, és meggyõzõdnénk a jó­hi­sze­mûségérõl, akkor úgyszintén. De én úgy gondolom, hogy mindenekelõtt ez városi in­tézmény kellene maradjon, e­zért vagyok bizakodó, vagy legalábbis ezért bízom a városvezetõség bölcsességében, be­leértve tanácsosokat és polgármestert egyaránt.

- Ez most úgy hangzik, hogy „a túlélés érdekében gaz­dát keres a klub", feltéve, hogy nincs támogatás.
- Ne menjünk el ilyen messze. Ezért van ez a fele-fele arányú felépítés az egyesület és a város között, hogy a dön­té­sekben ott legyünk mi is. Mert megtörténhet, hogy valaki, akinek átengedjük a klubot, utólag úgy dönt, hogy bezárja azt. Mi bebizonyítottuk, éltetni akarjuk ezt a társaságot. Az utánpótlást elindítva, azt erõsítettük meg, hogy hosszú távon gondolkodunk. Szándékunk az, hogy a csapat tovább éljen a várossal kö­zösen. Nekem senki nem mondhatja, hogy nincs erre le­hetõség. Ha nemet mond, ak­kor ott az a­karat hiányzik. A város tarto­zik ezzel a hozzáállással, en­nek megfelelõen ezt a fajta nyi­tottságot kérjük, és tanú­sít­juk a magunk részérõl.

- De jöhetnek az ellenzõk is, mondván, hogy a régi városvezetés nem áldozott a ké­zilabdára, az meg tudott él­ni egyedül is, miért ne tudna a Sport Klub?
- Hát ha a kézilabdáról kell beszélni, én csak örülni tudok, hogy idõközben felépült egy kézilabdaklub is. Sõt, egy ki­csit büszke is vagyok arra, hogy a teremfoci sarkallta arra, hogy legyen kézilabda is. Ha egyébhez nem is, a születésekor bá­báskodtunk. Persze közvetetten, a puszta létünkkel. A kérdésre válaszolva azt mondhatom, hogy ha a kézilabdások is hasonlóképpen gondolkodnak, és átengedik a klub felét a városnak, akkor a kézilabda is legyen egy kiemelt támoga­tást élvezõ intézménye Szé­kely­udvarhelynek, akkor az is meg­gyõ­zõdésem, hogy tudok tá­mo­gatást szerezni néhány taná­csos körében, hogy ezt a kér­dést felkarolják. Nem a be­zá­rásoknak, hanem az épít­ke­zé­seknek vagyok a híve. Nem sze­retnék polgármesteri dolgokat belekeverni ebbe a be­szél­getésbe, de hát a való­ság­hoz hozzátartozik.

- Megkockáztatom a gondolatot: az SK döntése, hogy a klub felét átengedje a városnak, a túlélés bizto­sí­tása érdekében volt?
- Amikor a téli szünetben meg­született a döntés, egy cso­mó dolgot még nem tud­tunk. Nem számoltunk olyan tényezõkkel, amelyek azóta már bizonyossággá váltak, hogy esetleg nem én vagyok a polgármester, vagy hogy lesz-e bajnoki cím és Bajnokok Ligája. Felötlött, hogy az SK más sportágban tevékenykedõ udvarhelyi sportolónak is lehetõséget nyújthat a folytatásban. Az egyesület bejegyzésekor tudatosan nem teremfoci-klubnak neveztük, hanem sport­klubnak. Tágabb keretekben gondolkodtunk az elsõ pil­la­nattól. Ez egy jó keret, ezt a keretet szeretnénk felkínálni mindenkinek. Hívjuk a város­ve­zetést, hogy legyenek ebben partnerek, reménykedve ab­ban, hogy ami már megvan, azt fenntartjuk, hisz mi is, és gondolom, mindenki más sze­retné elkerülni, hogy ne le­gyen Udvarhelynek Sport Klub­ja.


Szász Csaba
Forrás: Udvarhelyi Híradó


Címkék

Hírdetés

Videók

DEAC-DVTK-Vénusz /NB I. 3. helyért 1. mérkőzés/
2024.05.05 | 09:30
DEAC-MVFC Berettyóújfalu /NB I. Felsőház 9. forduló/
2024.04.29 | 13:30

Tabellák

HASONLÓ HÍREK

2024.04.16 | 20:00
2024.04.15 | 07:15
Férfi válogatott
2024.04.13 | 20:15
2024.04.10 | 09:45
2024.03.18 | 22:30
2024.03.17 | 10:00
Támogatóink

Partnereink