Ennyi döntőt még Puhl Sándor sem vezetett
2008.05.10 | 00:00
Ennyi döntőt még Puhl Sándor sem vezetett

Külföldön híresebb vagyok, mint itthon, mondja Török Károly futsaljátékvezetõ, aki négy Európa-bajnokságon vett részt, kettõn döntõt vezetett, sõt öt BL-finálén is szerepelt. Egykor labdarúgó volt, most a BLSZ elsõ embere és a brazíliai világbajnokságra készül.

Hányadik játékvezetõi tanfolyamát is indította a Budapesti Labdarúgó Szövetség? Rengetegen jelentkeztek, miért ilyen sokan? Olyan jó dolog futballbírónak lenni?
Az utolsó 10 évben minden télen indult tanfolyam. A legtöbben a fõvárosban jelentkeztek, 112-en, de a megyeszékhelyeken is sokan voltak. A szám csalóka, a 112 emberbõl 14 edzõ - nekik a B-licenchez kell a vizsga -, 15 játékos, 25-30-an lemorzsolódnak. Jó, ha marad 25, aki vezetni is fog, belõlük ketten-hárman lesznek élvonalbeli játékvezetõk.

Török Károly

Jók ezek a tanfolyamok?
Magas színvonalú, változatos, érdekes elõadások voltak az idén, megpróbáltuk több elõadóval színesíteni a programokat a korábbiakhoz képest. Úgy érzem, Koch György, a programfelelõs kiváló munkát végzett.

Engem meglepett, hogy a jelentkezõknek semmilyen alapkövetelménynek nem kell megfelelniük.
Ha valakinek csak nyolc általánosa van, attól még lehet jó játékvezetõ. Az alapokhoz nem fontos az iskolai végzettség és a nyelvtudás, de a budapesti elsõ osztálytól már kötelezõ az alapfokú angol. Félévente elméleti és fizikai teszteknek vetjük alá a játékvezetõket, ebben is van alap-, közép- és felsõfokú vizsga, aki gyenge, elõbb-utóbb kiesik a körbõl.

A papír, amit a tanfolyam elvégzése után kaptam, mire elég?
Ez az alap, akinek ilyen van, hivatalosan NB III-ig vezethet. Ezt nem úgy kell érteni, hogy azonnal a mély vízbe kerül. Az utánpótlás- és az alsóbb osztályú meccsek vezetésével három év alatt a budapesti elsõ osztályban vezethet a bíró, egy évvel késõbb már NB III-as meccsen dirigálhat. De hozzáteszem, ha valaki vb-döntõt akar vezetni, annak is ez az alapja.

Ön labdarúgó volt, de korán abbahagyta. Miért?
Mindenben maximalista vagyok, a labdarúgás örök szerelmem, serdülõ válogatott is voltam, de játékosként nem tudtam tartani az NB I-es szintet, ezért inkább a vállalkozásomra koncentráltam. Büszke vagyok a csapattársaimra, akik olyan neves labdarúgók lettek, mint Petry Zsolt, Vincze István, Mészöly Géza.

Hogy lett ebbõl játékvezetés?
Vágner László barátom javasolta, hogy próbáljam ki magam. 1994 decemberében jelentkeztem a BLSZ tanfolyamára. Hogy mennyire komolyan vettem, azt jól illusztrálja, hogy 28 évesen 107 kiló voltam, de mire elvégeztem a tanfolyamot, már csak 88.

Melyik a könnyebb: nagy pályás vagy futsal-játékvezetõnek lenni?
Nincs könnyebb. A nagy pálya jobban igénybe veszi a fizikumot, kis pályán viszont kevesebb a reakcióidõ, sokkal inkább döntéskényszernek vagy kitéve, ami hosszú távon ugyanolyan fárasztó.

Aki most végzett ezen a tanfolyamon, annak melyikben lehet nagyobb esélye az érvényesülésre?
A futsalban hamarabb elérhetõ az NB I-es szint.


Ön a futsalban sok mindent elért, Eb- és BL-döntõkön vezetett. Melyik volt a csúcs?
1999 óta vagyok FIFA futsal-játékvezetõ. 2001-ben Moszkvában, 2003-ban Olaszországban, 2005-ben Csehországban, 2007-ben Portugáliában vettem részt Európa-bajnokságon. 2003-ban és 2005-ben döntõt, 2007-ben elõdöntõt vezettem, a döntõben tartalék játékvezetõként mûködtem. A csúcs a tajpeji vb-n a brazil-spanyol elõdöntõ volt, amelyet sokan elõre hozott döntõnek könyveltek el, és amelyen a spanyolok 2-2 után büntetõkkel jutottak a fináléba. Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy az UEFA öt alkalommal kért fel közremûködésre BL-döntõn.

Itthon mégsem ismeri önt senki.
Aki az Eurosport adásait figyelemmel kísérte, láthatott ezeken a mérkõzéseken. Külföldön nagyobb teret kap a futsal, ezért talán híresebb vagyok a határokon túl, mint innen.

Hogy bírta kezdõként és hogy bírja most a szidalmakat?
Kezdõként nehezebb volt. Most már nem foglalkozom vele. Egyszer arra is volt példa, hogy a szurkolók megvártak a meccs után. Odamentem hozzájuk, és ez annyira meglepte õket, hogy mindent meg tudtunk beszélni. Az a baj, hogy itthon egyre többet foglalkoznak a játékvezetõvel, mert mindenki ért a futballhoz, bár nem ismerik a szabályokat. Külföldön még a játékosok is jobban ismerik ezeket, tisztában vannak a részletekkel, ezért kevesebb a reklamálás is.

Miért akart a BLSZ elnöke lenni?
Nem akartam. Amikor az MLSZ ad hoc bizottságában voltam, láttam, milyen gondok vannak, és úgy éreztem, tudok ezeken segíteni. Egyszerûen hihetetlen volt látni, hogy sok mindennek nincs gazdája. Büszke vagyok arra, hogy a tagságot sikerült aktivizálni, és most már mindenki egy irányba húzza a szekeret.

Török Károly

Mik a céljai?
Sportvezetõként jelenlegi beosztásom minden szabadidõmet igénybe veszi, ezért most kizárólag a BLSZ ügyeire koncentrálok. Egyéb céljaimban az idei brazíliai futsal-világbajnokság számít a legfontosabbnak. Ez a megbízatás feltehetné a koronát a pályafutásomra.

Már biztos, hogy utazik?
2001 óta topjátékvezetõ vagyok, Európából nálam többször senki nem szerepelt nemzetközi verseny döntõjében. Ezek után számítok a FIFA felkérésére.

2010-ben futsal-Eb-t rendezünk. Nemzetközi ismertségét igénybe vették a szervezõk?
Az MLSZ futsalbizottságával napi kapcsolatban vagyok. Úgy mondanám, a csúcs rendben van, de az építmény instabil. Elég, ha csak annyit mondok, hogy míg Olaszországban 300 ezer igazolt futsaljátékos van, nálunk 450-500.

Mi a véleménye a magyar játékvezetõi karról?
Szerintem az elmúlt idõben fizikálisan és mentálisan is sokat fejlõdtek a magyar játékvezetõk.

Ezt nemcsak a lojalitás miatt mondja?
Nem. Tényleg nagyon sokat fejlõdtek. És nemcsak õk, hanem az egész magyar labdarúgás. A magyar játékvezetés ismét elismert Európában. Erre a legjobb példa, hogy Kassai Viktor révén tíz év után ismét volt magyar játékvezetõ a Bajnokok Ligájában, és egyre több rangos megbízást kapnak a magyar bírók. Vágner László és csapata kiváló munkát végez.

Azt hogy érti, hogy a magyar labdarúgás sokat fejlõdött?
Egyre több jó edzõ van, egyre több jó fiatal játékos. Sorra alakulnak az akadémiák. Egy probléma van, a központosítás hiánya. Mindenki csinál valamit, valószínûleg jól is csinálja, de nincs senki, aki meg tudná határozni a labdarúgás irányvonalát. Erre kellene egy hiteles szakember.

Sok irigye van?
Remélem, vannak, mert ha igen, akkor sikeres ember vagyok.

A pénzét is irigyelhetik?
Egy futsal-játékvezetõ körülbelül az ötödét keresi annak, amit egy nagy pályás. Ez nem horribilis összeg, hiszen egy nagy pályás NB I-es meccsért 60 000 forintot kap egy játékvezetõ, míg a Bundesligában egy meccs 6000 euró. Magyarországon csak és kizárólag a játékvezetésbõl semelyik szakágban nem lehet megélni. Persze panaszkodni sem szeretnék, mert a nemzetközi meccseket - csakúgy, mint nagy pályán - kiemelten díjazzák.

Török Károly
1967. február 2-án született.
Nõs, egy gyermek édesapja.
9 évet futballozott a KSI-ben, a korosztályos válogatottságig vitte.
25 évesen abbahagyta a futballt.
1995-tõl játékvezetõ.
1999-ben FIFA futsal-játékvezetõ lett.
2007 óta a BLSZ elnöke.
Civilben egy olasz sportfelszereléseket gyártó cég marketingigazgatója.

Forrás: www.index.hu
A fotókat Szémann Tamás készítette


Címkék

Hírdetés

Videók

Újpest FC-220Volt - PTE-PEAC (2024.04.27, stream)
2024.04.27 | 11:00
Aramis SE - Nyírbátori SC (2024.04.26, stream)
2024.04.26 | 12:24

Tabellák

HASONLÓ HÍREK

2024.04.16 | 20:00
2024.04.15 | 07:15
Férfi válogatott
2024.04.13 | 20:15
2024.04.10 | 09:45
2024.03.18 | 22:30
2024.03.17 | 10:00
Támogatóink

Partnereink