„AMELYIK SPORTÁG NINCS A KÉPERNYŐN AZ NEM IS LÉTEZIK!”
2020.09.12 | 23:15
„AMELYIK SPORTÁG NINCS A KÉPERNYŐN AZ NEM IS LÉTEZIK!”

Ezzel a mondattal, kapitányunk, Turzó József gondolatával nyitottuk meg a férfi első osztályú csapatvezetői értekezletünket, amelyet ezúttal egy csodálatos helyszínen, egy híres Óbudai vendéglő különtermében rendeztünk meg.

Nagy Mátyásnak a versenybizottság elnökének jóvoltából ebéddel egybekötött rendkívüli megbeszélésünkön csak egyetlen napirend szerepelt. Az, amire már több mint két évtizede várunk, ez pedig: a televíziós élő közvetítések megszaporodása, és az ehhez történő alkalmazkodás lehetőségei. Azzal mindenki egyetértett, hogy ez egy óriási lehetőség a honi futsal számára. Nagy előrelépést jelenthet, hiszen a csapatok könnyebben ki tudják szolgálni szponzoriakat, esetleg újakat is találhatnak a már meglévő mellé. A befolyt összeget pedig az utánpótlás nevelésére, a színvonal emelésére a nézők jobb kiszolgálására fordíthatják. Nem utolsó sorban a képernyők előtt helyet foglaló emberek is jobban megismerhetik a játékunkat, és reményeink szerint egyre több gyermek választja majd és érzi magáénak ezt a sportágat.

Mára már felismertük, hogy a magyar futsal fejlesztése mindenkinek érdeke, hiszen az erős klubokból kerülhetnek ki a jó válogatott játékosok, akik az ott szerzett tapasztalatokat hazavihetik az egyesületükbe. Erős klubok nélkül nincs színvonalas bajnokság, színvonal hiányába pedig nincs néző és a TV közvetítésekben sem reménykedhetünk. Az a sportág pedig amelyik nem tud képernyőre kerülni, az a mai világban nem is létezik.

Nem volt ez mindig ennyire egyértelmű. Szakágunk indulásának elején az NBI megjelenése vonzotta a helyi kis televíziókat, akiknek még jó emlékei voltak a nagy közönségsikert arató Képes Sport kupákról. Sajnos akkor még nem tudtunk felnőni a feladathoz és nem voltunk képesek kiszolgálni a média egyetlen egy ágát sem. Akkor ugyanis szinte csak nagypályások játszottak, zömében titokban, így a játékosok nem szerettek volna képernyőre kerülni, az újságokban szerepelni. A nemzeti sportban is álnevek helyettesítették a valós összeállításokat. A játék improvizatív volt esetleges, amelyet így csak sok hibával és körülményesen tudtunk játszani. Ném értük el a nézők érdeklődésének színvonalát. Unalmas bunkervédekezések miatt rendkívül hosszan elnyúltak a találkozók, így elfogytak a nézők is. Szóval a csapatok áhították a TV közvetítéseket, de nem tettek érte semmit.

Később már hiába akartunk TV közvetítést nem álltak velünk szóba. Csak pénzért közvetítettek, amelyek megfizethetetlenek voltak, hiszen milliós nagyságrendet képviseltek. A Nemzeti sportban sem jelentünk már meg, kezdtünk visszaesni az ismeretlenség homályába. A színvonal és néző nélküli sportág nem érdekelt senkit. Ezen még hősies 2005-ös Európa bajnoki szereplésünk sem tudott segíteni. Egyre másra szűntek meg a csapatok, csak a legkitartóbbak maradtak. Egy azóta már nem létező TV csatorna és egyéni szponzoráció segítségével azonban összefoglalók kerülhettek a képernyőre. Ennek a nagyon sikeres magazinműsornak a szponzori háttere egy idő után megszűnt és az azt követő újabb magazin sem élt meg egy évet sem. Ekkor a csapatok szervezkedni kezdtek és Soós Feri összefogásával és tárgyalásaival sikerült elérni egy újabb összefoglaló műsor indítását. Ebben sem volt azonban minden csapat partner, hiszen nekünk kellett összedobni hetente a magazin elkészítésének az árát. Így tehát Feri áldozatos munkája kárba veszett.

Egy évvel ezelőtt azonban segítségünkre sietett az MLSZ. Felvállalta a TV magazint és néhány élő közvetítést, ha az egyesületek is partnerek benne, és besegítenek a „termék” létrehozásában. A csapatok egyöntetűen az ügy mellé álltak, így létrejöhetett és azóta is tart a magazinműsor, amely nagyon népszerű és szép nézettséget élvez.  A színvonal és a nézőszám emelkedése felkeltette a TV érdeklődését is így az M4 SPORT+ megjelenésével tovább nőttek az esélyeink, hiszen már szombaton és vasárnap is fő műsoridőben tudnak képernyőre kerülni a bajnoki mérkőzéseink. Ehhez azonban szeretnénk, ha a csapatok ismételten partnereink lennének hiszen ekkora lehetőséget még nem kapott szakágunk.  Hétvégenként termeket szerezni azonban egyáltalán nem könnyű dolog. A csapatoknak fel kell használniuk helyi kapcsolataikat, meg kell mozgatniuk minden szálat, hogy ez sikerülhessen. Ezért kértük tőlük a találkozót, ahol igazából senki nem emelt kifogást. Több előnyt látnak benne ők is mint amennyi nyűggel ez a váratlanául érkezett ajánlat megoldása jár. A nagypályán is játszóknak persze ez nem jött jól, de szakágunk fejlesztése egyébként sem ebbe az irányba mutat. Előbb utóbb teljesen elválunk a nagypályától, ez a közvetítés sorozat esetleg felgyorsíthatja ezt a folyamatot is. Az élő közvetítések ügyes kihasználásával azonban a csapatok saját maguknak is tudnak pénzt szerezni, amelyből pótolhatóak vagy megfizethetőek lesznek azok a játékosok, akik még nem tudnak dönteni a kicsi és a nagypálya között. Több hangsúly lehetne fektetni az utánpótlás színvonalasabb képzésére, amely hosszútávon is megoldhatja a válogatottunk eredményes versenyeztetését is. Ez azért nagyon fontos, mert a felnőtt válogatottunk szereplésén keresztül ítélik meg a szakágunkat, így a klubok nemcsak közvetlenül, de követve is haszonélvezői lehetnek ennek az TV élőadás sorozatnak.

KOZMA MIHÁLY SZAKÁGVEZETŐ

 

Címkék

Hírdetés

Videók

Új szakasz Varsányi Áron életében
2020.09.17 | 07:41
Aramis SE - Újpest RFC-220 Volt (2020.09.14, stream)
2020.09.14 | 11:02

Tabellák

HASONLÓ HÍREK

2020.09.10 | 17:17
2020.09.02 | 15:11
2020.02.15 | 10:33
Női válogatott
2020.02.14 | 10:55
Női válogatott
2020.02.02 | 10:35
2020.02.01 | 18:43
Támogatóink

Partnereink