Akinek nem inge nem veszi magára
2008.10.25 | 00:00
Akinek nem inge nem veszi magára

A jogsértõ hírfelhasználás ellen
A MÚOSZ Etikai Bizottságának állásfoglalása
2005. április 19. kedd

Az Etikai Bizottsághoz ismételten panasszal fordultak szerkesztõségek, hírügynökségek, mert egyes szerkesztõségek szabálytalanul, jogsértõ módon használnak fel más lapoktól, hírügynökségektõl származó híreket.

Az Etikai Bizottság konzultált az „ARTISTJUS" Magyar Szerzõi Jogvédõ Iroda Egyesület és az MTI szakembereivel a lehetséges tennivalók jogi hátterérõl. Együttesen megállapítottuk, hogy a problémákat elsõsorban nem a jogi rendezetlenség okozza.

Az 1999. évi. LXXIV. törvény a szerzõi jogról egyértelmûen szabályozza, hogy „A szerzõi jogi védelem nem terjed ki a sajtótermékek közleményeinek alapjául szolgáló tényekre vagy napi hírekre." A szerzõi jog azt is rendezi, hogy „Napi eseményekhez kapcsolódó, idõszerû gazdasági vagy politikai témákról megjelentetett cikkek vagy e témákról sugárzott mûvek a sajtóban szabadon többszörözhetõk, nyilvánossághoz közvetíthetõk - ideértve a nyilvánosság számára történõ hozzáférhetõvé tételt is -, feltéve, hogy a szerzõ nem tett az ilyen felhasználást megtiltó nyilatkozatot. Ilyen felhasználás esetén a forrást - a szerzõ nevével együtt - fel kell tüntetni."

A Közös Etikai Alapelvek az újságírókkal szemben megállapítható etikai követelményeket így fogalmazza meg:
„11.§.
b) Tilos a plágium! Plágium nemcsak mások mûveinek részben vagy egészben saját név alatti átvétele, hanem az is, ha mások által felderített eseményekkel, jelenségekkel úgy foglalkozik valaki, hogy nem jelöli meg a forrást."

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének etikai kódexe a szerzõk jogainak védelme érdekében etikai követelményként elõírja:
„6. §
Az újságírói etikát is megsérti, aki másnak a szellemi termékét sajátjaként teszi közzé vagy tünteti fel (plágium). Sérti az etikát továbbá, ha
a.) szerzõként tudatosan mást tüntetnek fel, a szerzõt ugyanakkor megilleti az álnév használatának joga;
b.) más szellemi termékét eltorzítva idézik, a torzítást valóságosnak tüntetve fel;
c.) a szerzõ beleegyezése nélkül közlik alkotását, vagy megváltoztatják annak tartalmi elemét, illetve egyetértése nélkül azt kifejezetten méltatlan környezetbe helyezik;
d.) más által felkutatott, közzétett és eredetinek számító témát, a forrásra való hivatkozás nélkül, sajátként adnak közre.
Etikai vétséget követ el az is, aki más sajtóorgánumban megjelent és nagy érdeklõdést kiváltó témával úgy foglalkozik, hogy az eredeti sajtóforrást, szerzõt nem jelöli meg. Újabb tények feltárása sem teszi mellõzhetõvé az „õsforrás" megjelölését."

Az Etikai Bizottsághoz érkezett panaszok és sajnos, a panaszként be nem nyújtott, de közismert esetek azt bizonyítják, hogy a szerkesztõségi gyakorlatban gyakran sértik meg a jogszabályokat és az etikai követelményeket, amennyiben úgy vesznek át más forrásból származó információkat, hogy a forrást nem nevezik meg, sõt úgy tesznek, mintha saját értesülésük lenne.

Mindannyian tudjuk, az információk megszerzése szakmai hozzáértést, szervezettséget, anyagi ráfordításokat feltételez. (Ezen a területen még jogi rendezetlenség is okoz problémákat.) A rendezett körben azonban elvárható mindnyájunktól, hogy egymás munkáját megbecsülve, a törvényes követelményeknek és az etikai elõírásoknak eleget téve, éljünk az átvétel lehetõségével. Mindnyájunktól függ, hogy folytatódik-e a hírek és információk kalózkodó felhasználása, vagy a sajtó hitelességét is erõsítõ gyakorlatot folytatva, mindig feltüntetjük a hír, az információ valódi, eredeti forrását.

Az Etikai Bizottság állásfoglalását eljáró tanácsaink kötelesek figyelembe venni, amikor ilyen ügyekben eljárnak.

Közös meggyõzõdésünk, hogy változást csak szakmai összefogással lehet elérni, ezért a Magyar Újságírók Országos Szövetségének Etikai Bizottsága felhívással fordul a Közös Etikai Alapelveket megalkotó és elfogadó újságíró szervezetekhez, lapkiadó tulajdonosokhoz, szerkesztõségekhez, hírügynökségekhez, hogy együtt érvényesítsük a hírpiacon a törvényes állapotot és állítsuk meg a kalózkodást.

A MÚOSZ Etikai Bizottsága biztos abban, hogy együttes erõfeszítéssel meg tudjuk változtatni a jelenlegi méltatlan gyakorlatot, tiszteletben tartva mások munkáját, hitelesebbé tudjuk tenni sajtónk gyakorlatát.

Budapest, 2005 március 22.
dr. Halák László, a MÚOSZ Etikai Bizottságának elnöke

Forrás: www.muosz.hu

 

Címkék

Hírdetés

Videók

Haladás VSE-SG Kecskemét Bajnoki döntő, 1. mérkőzés
2024.05.17 | 16:26
Női MK Elődöntóők
2024.05.10 | 17:05

Tabellák

HASONLÓ HÍREK

2024.04.16 | 20:00
2024.04.15 | 07:15
Férfi válogatott
2024.04.13 | 20:15
2024.04.10 | 09:45
2024.03.18 | 22:30
2024.03.17 | 10:00
Támogatóink

Partnereink