MÉRKŐZÉSEK
NB I
NB II NYUGAT
NB II KELET
NŐI NB I
NŐI NB II NYUGAT
NŐI NB II KELET
FÉRFI MK
NŐI MK
Vissza > Hírek > Lengyel „csoda”!
Lengyel „csoda”!

A keddi napon befejeződtek az EB selejtező mini-tornák, így kiderült, hogy kik készülhetnek a kontinens viadalra, és kik azok, akik pótselejtezőn vívhatják még ki a részvételt. Az utolsó napon született jó pár meglepetés. Akadtak nagy vesztesek is. Érdekes egyébként, hogy nem kellett egyetlen mérkőzést sem azonos időben játszani, így több esetben fordult elő, hogy a két csapat úgy léphetett pályára, hogy már mind a ketten tudták, hogy milyen eredményre van szükségük céljaik eléréshez. Nem biztos, hogy ezek miatt akadtak érdekes eredmények, de talán lehet, hogy az UEFA ezért is döntött ennek a selejtező rendszernek a befejezéséről, és ez volt az utolsó alkalom, hogy mini-tornákkal bonyolították le a továbbjutók kilétét.

A 7 csoportelső automatikusan EB résztvevő a házigazda Szlovénia mellett. A 7 csoport másodikat és a legjobb harmadikat összesorsolják. A 4 párharc győztese kijut a kontinens döntőre. A sorsolást igen sokára, júliusban tartják, míg a mérkőzésekre szeptemberben kerül sor.

 

A-csoport

A csoportelsőség már korábban eldőlt, az olaszok két kör után révbe értek, így a kérdés az volt csak, hogy kié lesz a második hely. Papíron a fehéroroszok tűntek a legesélyesebbnek, de nem bírtak a hollandokkal, ám még jobb gólkülönbségüknek köszönhetően ők álltak a második helyen. Aztán bekövetkezett, amire kevesen számítottak. A házigazda grúzok pontot szereztek a tét nélkül játszó olaszoktól, így nagy meglepetésre ők készülhetnek a pótselejtezőre történetük során először.

1. Olaszország 7p

2. Grúzia 3p

3. Fehéroroszország 2p

4. Hollandia 2p

 

B-csoport

Mi magyarok ebben a négyesben voltunk érdekeltek, de szerencsére az albánok megtették azt a szívességet, hogy nem engedték nyerni a bosnyákokat, és kiegyenlítettek néhány másodperccel a meccs vége előtt. Így számunkra az volt tétje az azeriek elleni meccsnek, hogy győzelemmel egyenes ágon kvalifikálhattuk volna magunkat az EB-re. Így utólag a házigazdák elleni meccs után ez elég távolinak tűnt, és abba már bele se merünk gondolni, hogy mi van, ha nyernek a bosnyákok. Ettől függetlenül a célt elértük, továbbmentünk a csoportból.

1. Azerbajdzsán 9p

2. MAGYARORSZÁG 4p

3. Bosznia-Hercegovina 2p

4. Albánia 1p

 

C-csoport

A legélesebb helyzet ebben a kvartettben volt, már ami a csoportelsőséget illeti. Ugyanúgy állt a horvát és az ukrán csapat a zárókör előtt, de az ukránoknak rosszabb volt a gólkülönbségük, így nekik nem volt jó a döntetlen. A meccs ehhez képest rosszul indult számukra, hiszen déli szomszédunk vezetett, de végül a hazai pályán játszó ukránok fordítottak és megnyerték a mérkőzést, vele együtt a csoportot is. A horvátoknak marad a pótselejtező.

1. Ukrajna 9p

2. Horvátország 6p

3. Belgium 3p

4. Montenegró 0p

 

D-csoport

A portugálok nem bíztak semmit a véletlenre, és megverték magabiztosan a románokat is, így hibátlanul zárták a csoportot. Mögöttük a finneknek volt még esélyük odaérni a második helyre, ehhez azonban nagyobb arányú győzelemre volt szükségük, ám csak minimálisan tudták legyőzni a letteket. Ennek ellenére továbbjutónak érezhették magukat, hiszen egyetlen csoportban sem volt négy pontja a csoport-harmadiknak. Igen ám, de még hátra volt a spanyol-lengyel meccs, ahol megtörtént a csoda, és pontot szereztek a címvédő ellen a lengyelek, így nekik is négy pontjuk lett, és jobb gólkülönbséggel ők értek a legjobb harmadik helyre. A finnek csak magukat okolhatják, hiszen mint megírtuk, a románok ellen öt másodperccel a vége előtt még kettővel vezettek, de döntetlen lett a vége. Az ő továbbjutásuk ott ment el leginkább.

1. Portugália 9p

2. Románia 4p

3. Finnország 4p

4. Litvánia 0p

 

E-csoport

A lényegi kérdések eldőltek az első két nap után, ahol érvényesült a papírforma. A spanyolok kapott gól nélkül nyerték a csoportot, míg a szerbek bebiztosították a második helyüket. Az egyetlen kérdés az volt, hogy a hazai pályán játszó lengyelek képesek-e bravúrra a spanyolok ellen, mert ha igen, az továbbjutást érhet a legjobb harmadikként. Ezt a mérkőzést játszották legkésőbb, így már tudták, hogy egy döntetlennel is révbe érnek. Ennek ellenére nem tűnt reálisnak, hogy megállítsák az Európa-bajnokot. Aztán a nap végére kiderült, hogy mégis vannak csodák. Lengyel barátaink 1-1-es döntetlent értek el legnagyobb meglepetésünkre, így legjobb harmadikként továbbjutottak.

1. Spanyolország 7p

2. Szerbia 6p

3. Lengyelország 4p

4. Moldova 0p

 

F-csoport

Ebben a csoportban nem sok izgalom volt, legalábbis az utolsó napon. A kazah válogatott hozta a kötelezőt, megverték a cseheket is, így az élen zártak maximális pontszámmal, míg mögöttük a csehek készülhetnek a pótselejtezőre.

1. Kazahsztán 9p

2. Csehország 6p

3. Dánia 3p

4. Macedónia 0p

 

G-csoport

Az biztos volt már az utolsó nap előtt, hogy az oroszok EB-résztvevőnek tekinthetik magukat, de a második helyért nagy volt a harc az azonos pontszámmal álló szlovák, francia kettős között. A tét nem volt kisebb, minthogy aki nyer, az továbbjut, míg aki kikap, az elbúcsúzik. Egyébként ekkor még ez a meccs érinthette volna a mieink továbbjutását, ha döntetlenre végeznek a felek, de nem így történt. Érdekes módon délelőtt 11 kor rendezték az összecsapást, elég szokatlan időben. A szlovákok szereztek vezetést, de a franciák fordítottak és végül 3-1-re nyertek, ezzel történetük során először továbbjutottak a csoportból, így ők is készülhetnek az őszi pótvizsgára.

1. Oroszország 9p

2. Franciaország 6p

3. Szlovákia 3p

4. Törökország 0p

 

EB résztvevők: Spanyolország, Olaszország, Kazahsztán, Azerbajdzsán, Oroszország, Ukrajna, Portugália, Szlovénia (rendező)

 

Pótselejtező: MAGYARORSZÁG, Lengyelország, Grúzia, Románia, Franciaország, Csehország, Szerbia

 

Ismét a Movistar nyerte a gigászok csatáját
Ismét a Movistar nyerte a gigászok csatáját
Airnergy FC – Szigetszentmiklós 6 - 2 GÓLÖSSZEFOGLALÓ
Berettyóújfalu - DEAC GÓLÖSSZEFOGLALÓ
Rubeola-Kinizsi Gólösszefoglaló
Tolna - HTE rájátszás, FOTÓGALÉRIA
Tolna - HTE rájátszás, FOTÓGALÉRIA
Magyarország - Portugália U18 FOTÓGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA Magyarország - Costa Rica
Aramis - Rába ETO, FOTÓGALÉRIA