MÉRKŐZÉSEK
NB I
NB II NYUGAT
NB II KELET
NŐI NB I
NŐI NB II NYUGAT
NŐI NB II KELET
FÉRFI MK
NŐI MK
Vissza > FUTSAL-TÁR Edzőknek > A futsal iránymutató nemzetei
A futsal iránymutató nemzetei

Kitekintés a világba: a spanyol futsal modell, mint a követendő példa

Ahhoz, hogy igazából szembesüljünk és megértsük a magyar futsal jelenlegi helyzetét, az egyik legjobb modellel, a spanyollal kell összehasonlítani.

A spanyol futsal szövetség szervezeti felépítése és működése egy komplex, mindenre kiterjedő irányítást és működtetést biztosít. Az eredmények ennek a hatékonyságát, a megfelelő szakmai háttért (edzőképzés, szakanyagok, utánpótlásképzés stb.), a pénzügyi stabilitást és erős érdekérvényesítést, stb. jelez.

Elnök
Tiszteletbeli elnök
Igazgatóság
 Pénztáros
Titkár
Tanácsadók

Részlegek LNFS
Adminisztráció
Klubok képviselője
Versenyigazgató
Marketing
Kommunikáció

Spanyolországban, ebben az intézményi modellben vezetik a profi futsal klubokat, míg a többit (másodosztály – utánpótlást) a Spanyol Labdarugó Szövetséggel együttműködve szervezetten és összehangoltan irányítják. A versenyeztetés minden kategóriában, minden korosztály számára biztosított, regionális és állami szinten ugyanúgy, mint klub és regionális válogatottak szintjén.

A spanyol modell (CNFS) magába foglalja a futsal edzőket, a játékvezetőket, a versenyeket és a többi futsallal kapcsolatos szövetségeket:

LNFS (Országos Teremlabdarúgó Bajnokság)

AJFS (Teremlabdarúgók Szövetsége)

Edzők Országos Iskolája (a REF –en belül)

ANEFS (Teremlabdarúgó Edzők Országos Szövetsége)

Regionális Szövetségek és az ottani Teremlabdarúgó Bizottságokkal, edzőképzés, Játékvezetői Bizottságok stb.

Az LNFS-ben (Liga Nacional de Futból Sala) 100 000 feletti igazolt futsal játékos van. Az amatőr futsalosok száma eléri a 1 200 000 főt. A futsal edzőképzés több szintű és 12 000 szövetségi titulussal rendelkező személyt tartanak nyilván. Az iskolákban a futsal a legnépszerűbb sportág, ahol több ezer korszerű csarnok és tornaterem áll rendelkezésre. A klubok professzionálisan épülnek fel és működnek. Biztosított a folyamatos Tv – internet – médiai megjelenés. A spanyol futsal válogatott 2x világbajnok és 7x Európa bajnok

A spanyol futsal az önállóságot támogató és az együttműködésre nyitott nemzeti labdarúgó szövetség mintája. Példaértékű a szövetség helyzete, ismertsége és sportértéke. Az utánpótláskorú játékosok iskolai kereteket átívelő folyamatos versenyeztetésével és az egyesületekben folyó gyermekképzéssel a sportág hosszú távú fejlődése biztosítva van. Az utánpótlás regionális versenyeztetéseket, az országos bajnokságok kiírását, a mérkőzéseket, a médián és ezen belül TV-n és interneten is élő közvetítéseken lehet követni.

Az alábbiakban Kis János írását közöljük ebben a témában:

A világ futsaljának és labdarúgásának élén két ország csapata áll, az egyik a brazil, a másik a spanyol válogatott. A spanyolok néhány év alatt Európában és a világ labdarúgásában írták át a ranglistát.

Lehet, ez véletlen? Hogy erre válaszolni tudjunk, vizsgáljuk meg, hogy miben különbözik ez a két ország a világ többi országától? Két dologban biztosan eltérnek, az egyik ilyen a futsal gyerekkori alkalmazása. Mert a futsal gyerekkori alkalmazása és versenyeztetése ezekben az országokban a legfejlettebb. Itt gondolhatunk az iskolai sportolásra, illetve a futsalbajnokságok indítására. Azért elgondolkoztató, hogy 2012 –ben Spanyolországban - a statisztika szerint -, az iskolákban a legnépszerűbb és a legtöbb gyereket megmozgató sportág lett a futsal. A futsal bajnokságok számában és ezen belül a játékosok magas létszámában, kirívó különbség mutatkozik a többi országgal szemben, és úgy néz ki, hogy az elmúlt években, ezzel több éves előnyre tettek szert a világ országaival szemben.

A nagypályás labdarúgás képzésében valamit ki kell találni, hogy a többi országhoz képest előnybe kerülhessünk. Véleményem szerint, ebben a brazilok vannak a legjobb helyzetben, mert ott rengeteg fiatal akar futballista lenni. Ráadásul az egyéni játékos képzési módszereik magas szinten állnak, így egyszerűen nem tudnak hibázni, mivel a mennyiség és a minőség együtt van jelen, egymást erősítve, s nem gyengítve! Ráadásul a braziloknak a futball egy életmód. Az egyéni adottságaik megvannak, csak a csapatjátékon bukhatnak el, és ha egy csapat kifog egy rossz napot, annak könnyen vereség lehet a vége. A brazil játékosképzés hatékonyságát néhány országban már felismerték. Hasonló módszereket próbálnak beépíteni saját/nemzeti edzésmódszertanukba. Ezen gondolatokkal jómagam is azonosulni tudok! Vallom és hiszem, hogy egy magas szintű egyéni játékosképzéssel komoly előnyhöz lehet jutni. És itt álljunk meg egy pillanatra, hisz rátaláltunk kulcsra, ami nem más, mint az egyéni képzés. A spanyolok és a portugálok, illetve az utóbbi években a németek is ezt módszert követik. Sőt talán a német precizitás jelei már látható a válogatott és a bajnokságuk színvonalának emelkedésén. De miért nem látható annyira az U–s korosztályoknál? Most kijelentem, hogy hiányozni fog nekik a futsal jótékony hatása a gyerekek nevelésében az iskolai testnevelésben.

Visszatérve az előbbi gondolatok befejezéséhez, a taktikai felkészítésben, főleg a rögzített szituációk végrehajtásában mindenki elbújhat az olaszok mögött. Ezekhez az országokhoz akarnak minél többen csatlakozni és valami újat mutatni. Hiszem, hogy a mai modern csapatjátékok, ha futsal gondolatokra épülnek, akkor csak egy csapattal nem fognak, majd bírni, az pedig a spanyolok. Tudják, miért? Azért, mert a spanyolok jobban értik a futsalt és ha ellenük valaki futsaltechnikával, taktikával, helyezkedéssel próbálkozik, az szerintem halálra van ítélve.

Ma Európában és a világban senki sem érti jobban ezt a játékot a spanyoloknál, ezért örültem, hogy olyan ország került Európa és a Világ élére, ahol a rövid passzokra, azaz a  csupa-csupa focira épült a játék. A spanyol válogatottnak az a szerencséje, hogy a Barcelona csapatára épül, amelynek elveit, stílusát és talán filozófiáját is folytatja válogatott szinten. A nagypályás futballban a Barcelona stílusa tartalmazza a legtöbb futsalelemet a sok rövid passz, a labdajáratás (labdatartás) mind-mind futsal alaptechnika. Ahogy nőnek a gyerekek úgy gyorsul a gondolkozásuk és a döntési képességük. Amikor azt kérdezik egyesek, hogy ugyan mit adhatna a futsal a nagypályás labdarúgásnak, akkor gondoljunk ezekre! A Barcelona és a spanyol válogatott játéka a legnagyobb bizonyíték arra, hogy mit tehet, és mi lehet a futsal szerepe a jövőben a nagypályás labdarúgásban. Amúgy volt még egy ilyen csapat a nagypályán: az Aranycsapat, ők is erre a stílusra esküdtek. A magyar grund egyszer felnevelt egy Puskás nevű játékost, miért ne tehetné meg ezt a futsal is? A magyar labdarúgásnak minden lehetőségbe bele kell kapaszkodnia, és lehet, hogy a futsal az a bizonyos lehetőség? 

Csenger Futsal - Dunakeszi Kinizsi GÓLÖSSZEFOGLALÓ
Csenger Futsal - Dunakeszi Kinizsi GÓLÖSSZEFOGLALÓ
HTE - Miskolci Vénusz 5-4 GÓLÖSSZEFOGLALÓ
Berettyóújfalu - FTC Futsal GÓLÖSSZEFOGLALÓ
Peñiscola Rehabmedic - Ríos Renovables Zaragoza 3-1
Skorpiók - St.Mihály FOTÓALBUM
Skorpiók - St.Mihály FOTÓALBUM
Tolna Mözs - Gyulai Amazonok Fotógaléria
Gyulai Amazonok - Ricsilla, felnőtt-U15 Fotógaléria
Magyar Kupa Női elődöntők FOTÓGALÉRIA