MÉRKŐZÉSEK
NB I
NB II NYUGAT
NB II KELET
NŐI NB I
NŐI NB II NYUGAT
NŐI NB II KELET
FÉRFI MK
NŐI MK
Vissza > Blog > Hogy látta a szakember az Európa Bajnokságot
Hogy látta a szakember az Európa Bajnokságot

Szerkesztőségünk felkérte Sito Riverát a magyar válogatott edzőjét, hogy értékelje a most befejeződött Futsal Európa Bajnokságot.

Véget ért egy, a vártál sokkal kiegyenlítettebb Európa-bajnokság, meglepő eredményekkel ( például francia és lengyel döntetlen Spanyol- és Oroszországgal szemben).  Ez az egyensúly köszönhető egy jobb védekezésnek, és jobb állóképességnek, a gyengébbnek gondolt válogatottaktól.

Az is megmutatkozott, hogy az 5 a 4 elleni szituációk mennyire látványosak lehetnek, ha gólszerzés a cél, és a védelem sem passzív. A bíráskodás elfogadható volt ugyanezen kritériumok alapján, bár a kevés elkövetett tévedés sajnos néha sorsdöntő is lehetett.

A szervezés magas színvonalú volt, mint mindig. A televíziós nézettség (legalábbis Spanyolországban) nagyon jelentős volt. A helyszínen is a legérdekesebb mérkőzéseken 10 ezret meghaladó nézőszám volt, csak úgy, mint az előző években.

3c0e1c84-f1b4-402e-9cd8-fd7300c226a0

A jövőre nézve úgy véljük szükséges néhány szabály módosítása, hogy a támadó játék látványosabb legyen. (Ezen az Európa-bajnokságon esett a legkevesebb gól az eddigi 11 rendezést tekintve.) Talán az oldalbedobások segítenének, hogy ne vesszen el annyi idő minden alkalommal, és több gól essen a bedobott labdákból fejjel. Ezzel látványosabb is lenne a játék. (Mint ahogy Spanyolországban is volt 2005-ig, amíg meg nem változtatták.)

Mindenesetre gratulálni kell Portugáliának, Franciaországnak és Lengyelországnak a fejlődésükhöz, (mindegyik a saját szintjéhez mérten) és imádkozzunk tovább, hogy ez a SPORT olimpiai sportág legyen (aminek az útján most vagyunk).  És gratuláljunk az UEFA-nak a sportágat támogató döntéseihez: a következő Európa-bajnokságon új lebonyolítási forma, az U19 és női csapatok is versenyeznek.

Spanyolország esetében Fortuna Istennő elkerülte a válogatottat a döntőben Portugália ellen, és az ibériai szomszédok elvitték a bajnoki trófeát.

Ami a ljubljanai pályán látható volt, az a nagybetűs futsal. Két csapat harcolt foggal-körömmel a trófeáért, amelyet mostantól csak négyévente lehet elhódítani.

A döntőben mindent megvolt: Portugália vezetett, majd a spanyolok felzárkóztak és fordítottak, majd döntetlen újra, és ráadásul a világ egyik legjobb játékosa Ricardinho is megsérült, remélhetőleg nem súlyosan.

A büntetőkhöz közeledve Bruno Coelho felébresztette Spanyolországot a bajnoki álmaiból, és egy perccel a hosszabbítás vége előtt a serleget Liszabonig repítette. Az eddig megnyert hét Európa bajnoki címet nem veszi el tőlünk, spanyoloktól senki, még mindig a legjobbaknak érezhetjük magunkat, de küzdenünk kell, hogy így legyen a jövőben is, mert a nemzetközi futsal fejlődik és az erők kiegyenlítődnek.

 

Gratulálok a portugáloknak, hogy végre átélhették ezt az érzést !

 - Sito Rivera -

 

Videók
Portugália - Spanyolország 3-2 EB döntő GÓLÖSSZEFOGLALÓ
Galériák
Portugália - Spanyolország 3-2
Portugália - Spanyolország 3-2
Hajdúböszörményi TE - Tolna-Mözs GÓLÖSSZEFOGLALÓ
Hajdúböszörményi TE - Tolna-Mözs GÓLÖSSZEFOGLALÓ
Rába ETO - Sporting CP GÓLÖSSZEFOGLALÓ
Ismét a Movistar nyerte a gigászok csatáját
Airnergy FC – Szigetszentmiklós 6 - 2 GÓLÖSSZEFOGLALÓ
Tolna - HTE rájátszás, FOTÓGALÉRIA
Tolna - HTE rájátszás, FOTÓGALÉRIA
Magyarország - Portugália U18 FOTÓGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA Magyarország - Costa Rica
Aramis - Rába ETO, FOTÓGALÉRIA